Πρωταγωνιστούν:Leila Bekhti, Hafsia Herzi, Biyouna
Σκηνοθέτης:Radu Mihaileanu
Εναλλακτικός τίτλος: "Η πηγή των γυναικών είναι ο έρωτας!"
Υπόθεση: Σ' ένα ορεινό και απομονωμένο χωριό του Μαρόκου, οι γυναίκες αναγκάζονται να κουβαλούν καθημερινά το νερό που χρησιμοποιούν στα σπίτια τους από μία απομακρυσμένη και δύσβατη πηγή, στην κορυφή ενός βουνού. Μετά όμως από ακόμη ένα επικίνδυνο ατύχημα, που συνέβη, μάλιστα, σε μία έγκυο κοπέλα του χωριού με αποτέλεσμα να χάσει το παιδί της, (κάτι που συμβαίνει συχνά στο χωριό λόγω αυτών των ατυχημάτων), αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν τέλος σε αυτό το μαρτύριο. Με αρχηγό την όμορφη Leila, που πρόσφατα ήρθε από άλλο μέρος ως νύφη, ξεκινούν την επανάσταση τους και κηρύσσουν απεργία από τα "συζυγικά" τους καθήκοντα...κοινώς το σεξ (!!!), μέχρι να πείσουν τους άντρες τους να φέρνουν αυτοί το νερό στο χωριό!
Για πες, για πες: Αυτή η ταινία, μπορεί φαινομενικά να μοιάζει ότι απευθύνεται περισσότερο στις γυναίκες αλλά, ουσιαστικά, αφορά και τα δυο φύλα, αφού εξιστορεί την χρόνια (και άνιση;;;) μάχη μεταξύ ανδρών και γυναικών! Βέβαια, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαδραματίζεται η ιστορία, παραπέμπει περισσότερο στον ανατολικό και μουσουλμανικό/ισλαμικό κόσμο όπου εκεί τα πράγματα, ακόμη και τώρα, εν έτει 2012, βρίσκονται αιώνες πίσω-τουλάχιστον σε ότι αφορά τα θέματα της ισότητας και της γυναικείας χειραφέτησης και δικαιωμάτων-! Διότι, στον δυτικό κόσμο τα βασικά δικαιώματα, τουλάχιστον, έχουν κατοχυρωθεί! Αλλά, είτε στο δυτικό, είτε στο ανατολικό κόσμο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο (και συγγνώμη άντρες που θα το πω): α) Οι γυναίκες είναι αυτές που δουλεύουν περισσότερο και δεν εννοώ μόνο για τις δουλειές του σπιτιού αλλά γενικά, ενώ εσείς οι άντρες κάθεστε στα καφενεία με τους φίλους σας και β) όσο "ισχυρό" φύλο κι αν θέλετε να περνιέστε, όταν μπλέκεται το..."νινί" στην μέση, σας σέρνει και...σας παρασέρνει!!! Είναι γνωστόν, εξάλλου, εδώ και αιώνες: πρώτος ο Αριστοφάνης το ανέδειξε με την "Λυσιστράτη" του, το 441 π.Χ και πάνω σε αυτό το έργο βασίστηκε και ο σκηνοθέτης αυτής της ταινίας για να δείξει ότι, όταν θέλει, το "ανίσχυρο" φύλο μπορεί να γίνει κι αυτό "ισχυρό"! Βέβαια, πάνω σε αυτό το μοτίβο μπορεί να στήνεται η δομή της ταινίας αλλά, καθώς περνούν τα λεπτά, αφήνουμε πίσω σιγά-σιγά την χιουμοριστική και κυνική εξιστόρηση του θέματος και μπαίνουμε στα άδυτα της ανατολικής κοινωνίας καθώς και στα άλυτα κοινωνικά της προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των δύο φύλων, την ίση μεταχείριση, την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό απέναντι στις γυναίκες καθώς και την έλλειψη παιδείας και μόρφωσης και την προσήλωση σε πεπαλαιωμένες αρχές, ήθη και έθιμα. Βέβαια, όλα αυτά μέσα από μια χιουμοριστική και σατυρική ματιά, που αποδυναμιτίζει κάπως το βαρύ και δύσκολο θέμα που διαπραγματεύεται η ταινία. Επιπλέον, μέσα από μία εξαιρετική φωτογραφία όπου το μαγευτικό τοπίο, έστω και ξηρό και άγονο, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών ηθών και εθίμων, γεμάτη χρώματα, μουσική, χορούς και εικόνες, δίνουν στην ταινία την μορφή ενός σύγχρονου ανατολικού παραμυθιού, όπου το γέλιο και η σάτιρα συναγωνίζονται με το δράμα και τους κοινωνικούς συμβολισμούς που είναι γεμάτη η ταινία! Δείτε την κορίτσια για να καταλάβετε ότι υπάρχουν και χειρότερα! Δείτε την αγόρια για να καταλάβετε τι σας περιμένει αν δεν μας ακούτε και δεν μας δίνετε σημασία!
Με αρέσει: Το τοπίο, που ναι μεν είναι άγονο, ξηρό και σκληρό και με την τόση πέτρα, χώμα και λασπουριά σε πιάνει μια ψιλό-κατάθλιψη, ωστόσο σε αποζημιώνει και σε μαγεύει! Επίσης, απολαυστική ήταν και η σκηνή στο χαμάμ των γυναικών, οπότε και πρώτο-συζητάνε για την πιθανή απεργία! Η δε, μεγαλύτερη και σοφότερη γυναίκα του χωριού που στηρίζει το όλο εγχείρημα, εδώ αλλά και γενικότερα σ'όλη την ταινία, δίνει ρέστα!
Δεν με αρέσει: Που, σε πολλά σημεία της ταινίας, βλέπουμε τις γυναίκες να τραγουδούν! Δεν λέω: την 1η φορά ήταν καλά αλλά από ένα σημείο και μετά νόμιζα ότι βλέπω ελληνική ταινία του '60 με τόσα τραγούδια! Άσε που αυτή που βρήκα εγώ, δεν είχε υπότιτλους στα τραγούδια και έπρεπε να κάθομαι να τα μεταφράζω γιατί σχετίζονταν με την υπόθεση της ταινίας και έπρεπε να ξέρω τι λένε!!!
Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Λυπάμαι αλλά δεν βρήκα κάτι άξιο αναφοράς!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου