Υπόθεση : Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ο Joel (Jim Carrey) έχει την ακατανόητη επιθυμία να μην πάει στην δουλειά και αντί για αυτό να επισπευτεί το Montauk. Έχοντας περάσει την μέρα του στην παγωμένη παραλία, γνωρίζει την Clementine Kruczynski (Kate Winslet) στον σταθμό των τρένων και αμέσως ερωτεύονται. Το απίθανο στην ιστορία αυτή είναι πως ο Joel και η Clementine γνωρίζονται από παλιά, καθώς στο παρελθόν ήταν ζευγάρι. Τώρα πια δεν αναγνωρίζονται γιατί όταν η πρωταρχική τους σχέση τελείωσε η Clementine αποφάσισε να σβήσει από την μνήμη της τον Joel και όταν εκείνος έμαθε αυτή της την πράξη, αποφάσισε να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Κατά την διάρκεια όμως της διαγραφής ο Joel συνειδητοποιεί ότι ακόμα αγαπά την Clementine και δεν θέλει να την χάσει, έτσι πολεμά μέσα στο μυαλό του για να κρατήσει τις αναμνήσεις του με την γυναίκα που αγαπά.
Με μια κουβέντα : Η Τάνια σου δημιουργεί ένα φανταστικό ηθικό δίλλημα. Αν κάποτε είχαμε την δυνατότητα να διαγράψουμε κάποιον από την μνήμη μας, θα το κάναμε;
Γενικά : Τελικά σε αυτό το αφιέρωμα κατάλαβα πως είναι ωραίο να βλέπεις ταινίες που έχεις δει στο παρελθόν, τις δίνεις μεγαλύτερη σημασία και προσοχή και τις περισσότερες φορές σε ανταμείβουν. Πάρε για παράδειγμα την συγκεκριμένη ταινία, η οποία μπορεί να μην σου γεμίζει το μάτι αλλά έχει πολλά να πει. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην σημερινή εποχή αλλά με την δυνατότητα να μπορεί ο κόσμος με μια μη επώδυνη διαδικασία να διαγράψει από το μυαλό του, από την μνήμη του δηλαδή, έναν άνθρωπο που πέρασε από την ζωή του. Μια λύση που πολύ χωρισμένοι θα ήθελαν να είναι αληθινή, κάτι σαν το «Θα θελα να μην υπήρχες και άλλο όνομα να είχες» όπως λέει και το άσμα! Έτσι λοιπόν στο μεγαλύτερο μέρος του έργου βρισκόμαστε μέσα στο μυαλό του Jim Carrey, ο οποίος αρχικά προσπαθεί να διαγράψει από την μνήμη του την πρώην του Kate Winslet. Έτσι βλέπουμε όλες τις αναμνήσεις που είχαν μαζί και καθώς παρακολουθούμε την εξέλιξη τους, παράλληλα τις βλέπουμε να αλλοιώνονται καθώς διαγράφονται από την μνήμη του Carrey. Από τεχνικής άποψης οι τρόποι που οπτικά και ακουστικά παρουσιάζεται στον θεατή η ¨διαγραφή¨ έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, είτε πρόκειται για κατάρρευση κτιρίων, είτε για παραμόρφωση του ήχου της φωνής του διαγραφόμενου προσώπου, κάθε ένας από τους τεχνικούς τρόπους προσφέρει στον θεατή μια σαφέστατη εικόνα του ριζικού αποτελέσματος της διαγραφής. Τέλος πάντων με κάποιον τρόπο ο Carrey καταφέρνει και τα κανονίζει με την Winslet και δεν ¨χάνονται¨ τελείως, ξαναβρίσκονται και βλέπουμε τι γίνεται όταν μαθαίνουν ότι ήταν παλιά μαζί. Το σενάριο του έργου είναι πολύ καλό, κέρδισε μέχρι και Oscar, έχει πολύ ψαγμένες ατάκες και πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Η Kate Winslet ανέφερε σε μια συνέντευξη της ότι ο ρόλος της Clementine ήταν ο αγαπημένος της, αυτό και μόνο αρκεί. Ο Carrey στον πιο σοβαρό-ώριμο ρόλο της καριέρας του παίζει σε μια ταινία που πολύ συνάδελφοι του θα ζήλευαν. Στην ταινία ακόμα βλέπουμε και τους Mark Ruffalo και Kirsten Dunst που παίζουν έναν καθαρά δεύτερο και βοηθητικό ρόλο. Κλείνοντας γιατί πέρασε η ώρα, η ταινία θεωρείται από ανθρώπους του χώρου μια πολύ ριζοσπαστική ταινία και μια από τις πιο αξιοπρόσεκτες της δεκαετίας που αφήνουμε πίσω.
Η Ατάκα : Clementine: « Joel, κρύψε με μέσα στην ταπείνωση σου»
Ποιον θα έπαιζα : Θα έπαιζα άνετα τον Joel.
Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου μας δείχνει την ανάμνηση από την ημέρα της γνωριμίας τους, όπου είχαν μπει σε ένα ξένο σπίτι διπλά στην θάλασσα και πως όταν αρχίζει η ανάμνηση να διαγράφεται, το σπίτι αρχίζει να γκρεμίζεται, να μπαίνει θάλασσα μέσα και γενικώς να καταστρέφεται οτιδήποτε θύμιζε στον Joel την παρουσία της Clementine.
Χειρότερη σκηνή : Οι σκηνές με τον αχώνευτο Elijah Wood που προσπαθούσε να πάρει την ζωή του Joel για να αρέσει στην Clementine.
Δες την : Για το ηθικό δίλημμα που σου βγάζει, για τις εξαιρετικές ερμηνείες του Carrey και της Winslet, για την καταπληκτική εκτέλεση του "Everybody's Got To Learn Sometimes" σε διασκευή των Beck και για το βραβευμένο με Oscar σενάριο της.
Μην την δεις : Γιατί υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να μπερδευτείς αν δεν της δώσεις την προσοχή που της αρμόζει.
Με ποιον να την δεις : Με την σχέση σου.
Μην την δεις με : Με άτομα που το παίζουν τζάμπα ξύπνιοι και θεωρούν την ταινία βλακεία.
H tainia apla einai teleia,protoporiakh k me poly kalh skhno8esia. Den anafer8hke kai h skhnh pou oi protagonistes ksaplonoun sthn pagwmenh limnh.
ΑπάντησηΔιαγραφή8a symfwnhsw pantws oti o Elija Wood ypova8mizei arketa to epipedo.
Keep it up!
exeis dikaio gia thn skhnh me thn pagwmenh limnh, apla thn ksexasa :P
ΑπάντησηΔιαγραφή