Υπόθεση : Η αληθινή ιστορία του Τσέχου Oskar Schindler (Liam Neeson), ενός άπληστου φιλογερμανικού επιχειρηματία που παρά στην έμφυτη ματαιοδοξία του κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν αληθινό ανθρωπιστή, την περίοδο της Γερμανικής κυριαρχίας στην Πολωνία, με το να μετατρέψει το εργοστάσιο του σε ¨καταφύγιο¨ Εβραίων. Αποκτώντας φιλίες με ισχυρούς Γερμανούς στρατιωτικούς και ξοδεύοντας μέχρι τελευταίας δεκάρας όλη την περιουσία του, ο Schindler κατάφερε να κερδίσει την εύνοια τους και να σώσει πάνω από 1100 Εβραίους από την αποστολή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Auschwitz.
Με μια κουβέντα : Μπορεί να κρατά 3 ώρες, αλλά δεν χάνεις ποτέ το ενδιαφέρον σου.
Γενικά : Το 1994 η ταινία ήταν υποψήφια για δώδεκα Oscar, παρόλα αυτά κατάφερε να κερδίσει μόλις επτά, μεταξύ των οποίων: Καλύτερων Σκηνικών, Φωτογραφίας, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Μοντάζ, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου. Η ταινία ήταν το μήλο της Έριδας ανάμεσα σε έμενα και την Κατερίνα γιατί κανείς από τους δυο μας δεν την είχε ξαναδεί και για καλή μου τύχη και χάρη στην εξωφρενική μου γοητεία κέρδισα την ταινία από την διαλογή και έτσι κατάφερα να δω ένα έργο που με συγκίνησε βαθύτατα και που όλο το υπόλοιπο βράδυ με έκανε να σκέφτομαι μόνο αυτή και τίποτα άλλο. Στην αρχή η ταινία μου φάνηκε απίστευτα γελοία, ξέρω πως είναι τρελό που το σκέφτηκα εκείνη την στιγμή, αλλά πραγματικά υπήρχαν πολλές σκηνές που θεώρησα βλακώδεις, αλλά αυτή μου η σκέψη γεννήθηκε εξαιτίας του ρόλου του Schindler. Μετά από ένα μισάωρο βλέποντας την ταινία, η απόψεις μου άλλαξαν αμέσως και μόνο δέος ένοιωθα για αυτά που έβλεπα. Την σκηνοθεσία και ένα μέρος της παραγωγής ανάλαβε ο Steven Spielberg, ο οποίος όχι μόνο έκανε μια εξαιρετική δουλειά αλλά δεν πληρώθηκε ούτε δραχμή, γιατί με αυτή του την ταινία αποτέλεσε φόρο τιμής στην Εβραϊκή καταγωγή του. Στο καστ των ηθοποιών βλέπουμε τον Liam Neeson που υποδύεται τον Schindler, ενός φιλοχρήματου και στυγνού επιχειρηματία που καθώς η ταινία κυλούσε τον έβλεπες να αλλάζει και να αποκτά μια αίσθηση δικαιοσύνης και συμπόνιας για τους Εβραίους. Ο Ben Kingsley στο ρόλο του Εβραίου-βοηθού του Schindler, μας δείχνει για άλλη μια φορά το τρομερό ταλέντο του στην υποκριτική. Ενώ ο Ralph Fiennes στο ρόλο του Γερμανού διοικητής Amon Goeth ήταν τόσο ρεαλιστικός και τόσο μισητός που όταν μια κυρία που έζησε το ολοκαύτωμα και ήταν παρόν στα γυρίσματα της ταινίας, άρχισε να συσπάτε από τον φόβο της όταν είδε τον Fiennes γιατί της θύμισε τρομερά τον πραγματικό Amon Goeth. Το σενάριο αν και μπλεγμένο στην αρχή μετά ρολόι καλύτερα, η φωτογραφία είναι υπέροχη και αυτό χάρη στην χρήση ασπρόμαυρου χρώματος σε όλη σχεδόν την ταινία, κάνοντας την πιο καλλιτεχνική. Η μουσική ήταν πολύ συγκινητική και απέδιδε την δραματικότητα της κάθε σκηνής. Κλείνοντας γιατί δεν είναι να λέμε και πολλά για αυτό το έργο, η Λίστα του Schindler είναι μια ταινία η οποία σημάδεψε τον κινηματογράφο, είναι ένας φόρος τιμής για τον Εβραϊκό λαό που χάθηκε στο ολοκαύτωμα και που κάνει ακόμα και τους πιο δύσπιστους να δακρύσουν.
Η Ατάκα : Itzhak Stern: «Όποιος έχει σώσει μια ψυχή, έχει σώσει ολόκληρο τον κόσμο.»
Ποιον θα έπαιζα : Δεν ξέρω αν θα ήθελα να είμαι σε αυτή την ταινία, όχι γιατί δεν ήταν καλή η ταινία, αλλά επειδή το θέμα που παρουσιάζει είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από ψυχολογικής απόψεως.
Αγαπημένη σκηνή : Η τελευταία σκηνή όπου μας δείχνουν τους Εβραίους που σώθηκαν να περιπατάνε σε μια σειρά κατεβαίνοντας έναν λόφο και ξαφνικά να αλλάζει η εικόνα και να μας δείχνει κάτι γεροντάκια να κατεβαίνουν έναν λόφο. Αυτοί ήταν οι Εβραίοι που στην πραγματικότητα σώθηκαν από το ολοκαύτωμα.
Χειρότερη σκηνή : Στην αρχή, όπου ο Schindler βγαίνει διάφορες χαζές φωτογραφίες με όλους τους Γερμανούς, αλλά το πιο τραγικό ήταν η φωτογραφία με το μπαλέτο.
Δες την : Γιατί είναι μια κλασσική ταινία, βαθύτατα συγκινητική που μόνο καλό θα σου κάνει βλέποντας την.
Μην την δεις : Αν πιστεύεις ότι 3 ώρες είναι πολύ για τα νεύρα σου.
Με ποιον να την δεις : Με τον παππού και την γιαγιά σου, πιστεύω ότι είναι μια Τάνια που θα τους συγκινήσει και θα τους αγγίξει όσο καμία άλλη.
Μην την δεις με : Ανώριμα άτομα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου