fwto

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

The Raven

Υπόθεση :  Στην Βαλτιμόρη του 19ου αιώνα ένας κατά συρροή δολοφόνος εκτελεί τα θύματα του με βάση τις μυθιστορηματικές δολοφονίες των βιβλίων του Edgar Allan Poe (JohnCusack). Ο ίδιος ο Poe ζητείτε να συνεργαστεί μαζί με έναν νεαρό ντεντέκτιβ για να τον βοηθήσει να μπει στο μυαλό του δολοφόνου και να τον εμποδίσει να διαπράξει κι άλλες φρικτές δολοφονίες. Καθώς όμως η έρευνα ξεκινά ο δολοφόνος απαγάγει την Emily Hamilton, την αγαπημένη του Poe και έτσι εκείνος από απλός συγγραφέας και συμβουλάτορας της έρευνας, γίνεται ο ντεντέκτιβ της υπόθεσης, παίζοντας σε ένα σκοτεινό παιχνίδι κρυφού.
                     
Με μια κουβέντα :  Δεν καταλαβαίνω προς τι όλη αυτή η λάσπη για την ταινία;

Γενικά : Πάρα πολλοί κριτικοί, επαγγελματίες και μη, που είδαν την ταινία, έσπευσαν να δηλώσουν ότι η ταινία δεν είναι κάτι το αξιόλογο και πως με λίγα λόγια θα χάσεις τον χρόνο σου αν κάτσεις να την δεις. Εγώ πάλι δεν είμαι καθόλου αυτής της άποψης, για μένα η ταινία ήταν αυτό ακριβώς που είχα φανταστεί και περίμενα, μια πιο ελαφριά έκδοση του Sherlock Holmes. Προς θεού δεν κάνω σύγκριση και δεν γκρινιάζω, καμία σχέση, απλά σε βάζω στο πνεύμα της ταινίας συγκρίνοντας την με μια σχετικά παρόμοια, βλέπεις το Κοράκι είναι μια ταινία μυστηρίου, με περίεργες δολοφονίες, σε μια μονίμως ομιχλώδη Βαλτιμόρη του 19ου αιώνα και με έναν πρωταγωνιστή που μπορεί να μην ήταν ντεντέκτιβ αλλά κατέληξε να γίνει. Η ταινία βασίζεται εν μέρη στην ζωή του συγγραφέα/ποιητή Edgar Allan Poe, ο οποίος μεταξύ άλλων έγραφε μυθιστορήματα τρόμου και μυστηρίου. Στην ταινία λοιπόν βλέπουμε τον John Cusack στον ρόλο του Poe, ο οποίος είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος ως προς την χρήση της γλώσσας, ο οποίος είναι ερωμένος με μια νεαρή και φυσικά πλούσια κοπέλα. Σε ανύποπτο χρόνο ξεκινάνε κάποιες πολύ περίεργες δολοφονίες, οι οποίες είναι πανομοιότυπες με εκείνες που έχει γράψει ο Poe στα βιβλία του. Ο ντεντέκτιβ της ιστορίας, θαυμαστής του Poe, αντιλαμβάνεται την σύνδεση των δολοφονιών με τις φανταστικές του συγγραφέα και τον καλεί να τον βοηθήσει να εξιχνιάσει το μυστήριο. Αργότερα βέβαια η όλη ιστορία παίρνει πιο προσωπικές διαστάσεις για τον Poe καθώς η αγαπημένη του απαγάγεται από τον δολοφόνο και έτσι ο συγγραφέας θα πρέπει να επακολουθήσει μια σειρά δολοφονιών για να προλάβει και να σώσει την αρραβωνιαστικιά του. Αυτά πάνω κάτω συμβαίνουν στην ταινία, με μια πολύ καλή σκηνοθεσία που πρόσφερε μπόλικο μυστήριο, αγωνιά και ίσως μερικές πιο splatter σκηνές από όσες θα άντεχε ένας πιο ανέμελος θεατής. Το σενάριο ήταν μεν καλό, δεν σου πρόδιδε ποιος μπορεί να είναι ο δολοφόνος, έκτος από τα πέντε λεπτά πριν την αποκάλυψη του, όπου είχες αρχίσει να την ψυλλιάζεσαι την κατάσταση. Κατά τα άλλα πάντως ήταν προσεγμένο και γρήγορο και καθόλου κουραστικό. Οι ερμηνείες και κυρίως εκείνη του Cusack που έφαγε το μεγαλύτερο κράξιμο από τους κριτικούς ήταν για μένα καλές, άλλοι πάλι θεώρησαν την ορμήνια του Cusack πολύ νευρώδη και υπερβολική, εγώ από την άλλη την βρήκα απολύτως λογική, αν σκεφτεί κανείς ότι του έχουν απαγάγει την κοπέλα και ο δολοφόνος χρησιμοποίει τις δολοφονίες του βιβλίου του για να σκοτώσει, άσε δε που και ως συγγραφέας θα έπρεπε να ήταν και λιγάκι over the top. Κλείνοντας το κοράκι είναι μια ταινία που δεν νομίζω ότι θα σε απογοητεύσει θα περάσεις καλά την ώρα σου και θα ευχαριστηθείς μια ταινία γεμάτη μυστήριο και ανεξιχνίαστες δολοφονίες.

Η Ατάκα : Poe : «Δέξου ετούτο το φιλί στο μέτωπο σου, και τώρα που χωρίζουμε, άφησε με να σου πω: Δεν κάνεις λάθος και είναι όπως το λες, ότι οι μέρες μου κύλισαν σε όνειρο. Όλα όσα βλέπουμε ή ότι φαίνονται, όνειρο είναι  μέσα σε έναν όνειρο»

Ποιον θα έπαιζα :  Μάλλον τον ντεντέκτιβ.

Αγαπημένη σκηνή :  Οι σκηνές όπου έπιανε λογοδιάρροια τον Poe και έλεγε ακατάληπτα πράγματα, με την καλή έννοια.

Χειρότερη σκηνή : Που παρόλο ο Poe στις τελευταίες σκηνές ήταν ναρκωμένος μπόρεσε και ξέφυγε από το σπίτι που ήταν κρατούμενος βγήκε έξω κάθισε σε ένα παγκάκι και μίλησε και με τους περαστικούς.

Δες την :  Γιατί είναι μια πολύ καλή ταινία μυστηρίου.

Μην την δεις :  Αν θες να δεις κάτι πιο ανάλαφρο.

Με ποιον να την δεις : Μόνος ή με κάποιον φίλο σου.

Μην την δεις με :  Την μικρή σου ανιψιά καθώς έχει πολλές splatter σκηνές. 

3 σχόλια:

  1. μια ατμοσφαιρική ταινία που μου άρεσε.
    καλησπέρα, πώς είστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hi Summertime, θα συμφωνήσω μαζί σου, είχε πολύ ατμόσφαιρα και ήταν πολύ προσεγμένη σε σκηνικά και κουστουμιά. Εμείς είμαστε μια χαρά, αν εξαιρέσεις την ηλίθια ζέστη, εσύ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ εδώ, τώρα ήρθε κι ο Σεπτέμβρης, οπότε μια καλοκαιρινή μέρα είναι πια ευπρόσδεκτη.
    αλλά αυτό το καλοκαίρι κι αν ψηθήκαμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis