fwto

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

The Campaign (2012)

Πρωταγωνιστούν: Will Ferell, Zach Galifianakis 
Σκηνοθεσία: Jay Roach
Εναλλακτικός τίτλος: "Όντως οι πολιτικοί είναι πολύ καραγκιόζηδες!"


Υπόθεση: Η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές των Γερουσιαστών στις Η.Π.Α. μόλις ξεκίνησε και στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας όλα μοιάζουν ήρεμα και προκαθορισμένα αφού, ο μοναδικός υποψήφιος κι εκλεγμένος γερουσιαστής επί τις τελευταίες 4 συνεχόμενες τετραετίες, Cam Brady, ξέρει ήδη ότι αυτός θα είναι νικητής κι αυτή την φορά. Έλα όμως που τα πράγματα αλλάζουν όταν οι ζάμπλουτοι επιχειρηματίες και χορηγοί του, έρχονται σε διαφωνία μαζί του αφού ο Cam, δεν δέχεται να εκπληρώσει, μετά την εκλογή του, τους άδικους όρους που του θέτουν αυτοί προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους εις βάρος της πολιτείας της Νότιας Καρολίνας. Έτσι, οι επιχειρηματίες στρέφονται στον αφελή και χαμηλών τόνων, Marty Hoggins, ώστε να θέσει κι αυτός υποψηφιότητα-πάντα υπό την "ευγενική χορηγία" τους φυσικά!- κι αφού κερδίσει τις εκλογές να τον χρησιμοποιήσουν ως υποχείριο τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους ύπουλους σκοπούς τους! Έτσι ξεκινάει μια εκστρατεία άνευ προηγουμένων, με πολλά ευτράπελα, ίντριγκες και τραγελαφικές καταστάσεις! Τελικά, ποιος θα καταφέρει να κερδίσει; 

Για πες, για πες: Αγαπητοί μου ευλόγησον-αναγνώστες! Ξέρω ότι χάθηκα τελευταία και ζητώ ταπεινά συγγνώμη αλλά ένεκεν η βιοπάλη που με έριξε στην σκληρή δουλειά για ένα κομμάτι ξερό ψωμί! (Συγκινηθήκατε τώρα ε;). Και, για να πω την μαύρη μου αλήθεια, δεν είχα σκοπό να γράψω γι'αυτήν την ταινία αλλά ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου, μπας κι κάποιος από εσάς που δεν την έχει δει ακόμη  και σκοπεύει, ίσως, να το κάνει στο άμεσον μέλλον, διαβάζοντας αυτή εδώ την ταπεινή κριτική, να προλάβει τα χειρότερα και να μην χάσει άσκοπα μιάμιση ώρα από την ζωή του! Γιατί πραγματικά...αυτό θα κάνει αν κάτσει να δει αυτό το έκτρωμα! Οκ, όλοι ξέρουμε ότι οι Αμερικανοί, όταν κάνουν εκλογές, το ξεφτιλίζουν το πράγμα, ξεφτιλίζονται και οι ίδιοι και στην ουσία έχεις ένα σώου να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου παρά μια σοβαρή προεκλογική εκστρατεία! Αλλά αυτοί εδώ...το ΠΑΡΑΚΑΝΑΝ! (Συγγνώμη για τα κεφαλαία!). Τέτοιο ανούσιο κι άσχετο σενάριο με την υπόθεση, τόσο παρατραβηγμένα κι, άλλοτε, τετριμμένα αστεία που, συχνά, έμοιαζαν λες κι τα έγραφε ένα 15χρονο σπασικλάκι-κάγκουρας κι έπρεπε εσύ να γελάσεις κιόλας, τόσο παρατραβηγμένες αλλά και κλισέ καταστάσεις, ατάκες και υποκριτική που άγγιζαν τα όρια της γελοιότητας (συχνά, τα ξεπερνούσαν κιόλας!)  και της ακρότητας-ούτε ο Σεφερλής τόσο μπακαλίστικο χιούμορ-που πραγματικά αναρωτιόσουν: γιατί; Γιατί να πρέπει να το βλέπω εγώ αυτό κι-ακόμη χειρότερα-να πρέπει και να γελάσω κιόλας; Αλήθεια σας λέω, στεναχωρήθηκα που ο "δικός" μας Zach έπαιξε σε κάτι τέτοιο  τόσο ανεκδιήγητο με τον, ακόμη περισσότερο, ανεκδιήγητο Will Ferell! Αυτό, ούτε χαζο-αμερικανιά δεν το λες, παρόλο που έχει να κάνει ξεκάθαρα με την αμερικανική βλακεία που δέρνει τους καθυστερημένους Αμερικάνους! Κλάσης κατώτερο δηλ. κι από χαζο-αμερικανιά! Τόσο απαράδεκτο! Ελπίζω λοιπόν, να πρόλαβα τα χειρότερα κι να έσωσα όσα περισσότερα νευρικά συστήματα πρόλαβα, από τον νευρικό κλονισμό κι τα ηρεμιστικά, που σίγουρα θα έπρεπε να πάρουν εάν κι εφόσον έβλεπαν αυτή την αηδία!

Με αρέσει: Για να καταλάβετε την απελπισία μου κι την αγανάκτηση μου από αυτή την ταινία, εγώ...που τρέμω κι σιχαίνομαι όσο εκεί που δεν πάει τα φίδια, ευχαριστήθηκα τόσο πολύ την σκηνή εκείνη που ο Will Ferell, προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι είναι πιστός και θρησκευόμενος, παίρνει σβάρνα όλες τις θρησκείες και τις εκκλησίες-χώρους που αυτοί συγκεντρώνονται κι "εκκλησιάζεται" μαζί τους! (Ναι! Τόσο τραγικά πράγματα θα δεις σε αυτή την ταινία!). Εεε, λοιπόν, κάποια στιγμή τον δείχνει σε έναν χώρο με διάφορους τύπους που κρατάνε φίδια στα χέρια τους και με την πίστη τους, ντεμέκ, τα απωθούν από το να τους δαγκώσουν! Το ίδιο κάνει κι ο δικός μας αλλά στο τέλος την τρώει την δαγκωματιά από το σιχαμερό όφις! Το τι το ευχαριστήθηκα όμως...δεν λέγεται!

Δεν με αρέσει: Τα τόοοοοοσα πολλά σεξιστικά, πρόστυχα και σεξουαλικά, υποτίθεται, αστεία που είχε η ταινία! Κι τα περισσότερα ξεστομίστηκα από την σιχαμερή-γλοιώδη φάτσα του Ferell! Οπότε, ένας λόγος για να είναι ακόμη πιο αποτυχημένα κι άστοχα, απ'ότι ήταν ήδη! 

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Ο Zach Galifianakis έχει όντως έναν θείο που υπήρξε Γερουσιαστής στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, όπου κι γυρίστηκε και τοποθετείται η ταινία.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis