fwto

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

LooperΥπόθεση :  Στο έτος 2044 ο Joe (Joseph Gordon-Levitt ) ανήκει σε μια οργάνωση εκτελεστών με την ονομασία Loopers. Εργάζεται για την μαφία και σκοπός της δουλειάς του είναι να δέχεται θύματα από το μέλλον, να τα σκοτώνει και να τα ξεφορτώνεται μιας και κάτι τέτοιο στο μέλλον είναι δύσκολο. Ο Joe δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα με την δουλειά του, τα θύματά του έρχονται πάντα στην ώρα τους, φιμωμένα και με δεμένα τα μάτια, μέχρι την μέρα που μπροστά του εμφανίζεται ένας άντρας, που δεν ήταν δεμένος. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Joe (Bruce Willis) αλλά από το μέλλον, που τον έστειλαν στο παρόν για να εκτελεστεί. Γνωρίζοντας όμως τον εαυτό του, ο Joe (από το μέλλον) καταφέρνει να ξεφύγει από τον νεαρό εαυτό του και ξεκινά μια αναζήτηση ενός μικρού παιδιού, ενός παιδιού που, στο μέλλον από το όποιο ήρθε, θα προκαλεί το χάος και την καταστροφή. Παράλληλα ο νεαρός εαυτός του θα προσπαθήσει να τον προλάβει φτάνοντας μπροστά στην πόρτα της γοητευτικής Sara (Emily Blunt ) και του μικρού γιου της.
                     
Με μια κουβέντα :  Ελάτε ας το παραδεχτούμε, όλοι θέλαμε να σφαλιαρίσουμε το αγοράκι του έργου.

Γενικά : Είχα πολύ καιρό να δω μια περιπέτεια και το Looper ήταν τελικά ότι χρειαζόμουν. Ναι , ναι, το ξέρω πολύ από εσάς που έχετε δει το έργο θα μου πείτε ότι έχει πάρα πολλές σεναριακές τρύπες και μεταξύ μας δεν έχετε άδικο, αλλά βρε παιδιά, για ταινία επιστημονικής φαντασίας πρόκειται με πυρήνα της το ταξίδι στον χρόνο, φυσικά και θα υπάρχουν κενά. Καταρχήν σκέψου, με μια πρωτότυπη ιδέα, όπως είναι αυτό το έργο και με τον λίγο χρόνο που σου δίνεται, δεν μπορείς να καλύψεις την κάθε μικρή λεπτομέρεια που θα σκεφτεί και ο πιο απαιτητικός θεατής και στην τελική δεν μπορούμε σε μια ταινία να λεμέ: «Μα γιατί το έκανε αυτό;» ή «Θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι άλλο». Με αυτή την λογική δεν θα είχαμε να μιλήσουμε για μια ταινία 2 ωρών, αλλά δέκα λεπτών όπου σε όλα δίνεται μια εύκολη και γρήγορη απάντηση. Τέλος πάντων να σε βάλω λίγο στα του έργου. Βρισκόμαστε στο έτος 2044, το ταξίδι στο χρόνο δεν έχει ανακαλυφθεί αλλά κατά το 2074 όχι μόνο έχει ανακαλυφθεί αλλά έχει αμέσως απαγορευτεί για ευνόητους λόγους. Ο ήρωας μας ο Joe είναι εκτελεστής που σκοτώνει τα ¨κατακάθια¨ του μέλλοντος και αυτό γιατί στο μέλλον δεν μπορείς αν ξεφορτωθείς τόσο εύκολα ένα πτώμα, έτσι τους στέλνουν όλους στο παρελθόν. Ε, να μην στα πολυλογώ κάποια στιγμή έρχεται ο μελλοντικός εαυτός του Joe, την γλιτώνει, δραπετεύει και προσπαθεί να διορθώσει το παρελθόν για το δικό του μέλλον. Όμως ο νεαρός εαυτός του δεν θα τον αφήσει να του χαλάσει την ζωή που έχει φτιάξει και τον παίρνει στο κατόπι, τα υπόλοιπα επί της οθόνης και οποίος δεν κατάλαβε, δεν πειράζει θα δει το έργο και θα το πιάσει το νόημα δεν είναι και πυρηνική φυσική! Αυτό που ίσως να με ξενέρωσε λιγάκι ήταν το γεγονός ότι προσπάθησαν οι συντελεστές του έργου να κάνουν τον αγαπητό Joseph Gordon-Levitt  να μοιάζει με τον ¨μελλοντικό¨ εαυτό του, δηλαδή τον Bruce Willis . Εντάξει το παλικάρι προσπάθησε και την φωνή του αλλάξει και τις γκριμάτσες του Willis έκανε, αλλά δεν έπεισε αρκετά και αυτό γιατί του έβαλαν από την παράγωγη κάτι ψεύτικα μάτια, κάτι προσθετικά προσώπουδήθεν να μοιάσει στον Willis, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να τον κάνουν να μοιάζειμε τον Alec Baldwin, εμένα τουλάχιστον αυτόν μου θύμισε. Τέλος πάντων πέρα από τον διπλό μάτσο ήρωα μας έχουμε την Emily Blunt  με πολύ καλή αμερικανική προφορά να παίζει μια δυναμική μάνα-κουράγιο ενός παιδιού/βιολιού. Παράλληλα το έργο έχει μια πολύ καλή κινηματογράφηση κυρίως στην σκηνή όπου μας κάνει ένα γρήγορα πέρασμα από την ζωή του ήρωα, όταν θα πήγαινε στην Σαγκάη για να βρει την ηρεμία του, ενώ τα χρονιά περνούσαν. Κλείνοντας το έργο είναι αρκετά καλό, είναι μεν επιστημονικής φαντασίας, αλλά έχει μπόλικη δράση και περιπέτεια, έχει άπειρο και ανεξάντλητο πιστολίδι, μπόλικη καταδίωξη και πολύ καλά εφέ.

Η Ατάκα : Joe: «Και τότε το είδα. Είδα μια μανά που θα πέθαινε για το παιδί της, έναν άντρα που θα σκότωνε για την γυναίκα του και ένα παιδί θυμωμένο και μόνο που θα έπαιρνε τον στραβό τον δρόμο. Το είδα και ο δρόμος ήταν κύκλος, γύρω -γύρω. Γι’αυτό το άλλαξα»

Ποιον θα έπαιζα :  Πεθαίνει αρκετός κόσμος στην ταινία, δεν ξέρω…

Αγαπημένη σκηνή :  Μου άρεσε η σκηνή που ο μικρός πέφτει από την σκάλα.

Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω.

Δες την :  Γιατί πέρα από μια πολύ καλή περιπέτεια είναι και μια ταινία που θα σε κάνει να σκεφτείς για το πώς λειτουργεί το όλο σύστημα του χρονοταξιδιού.

Μην την δεις :  Γιατί δεν σου αρέσουν αυτού του είδους οι ταινίες.

Με ποιον να την δεις : Παραδόξως η κοπέλα σου δεν θα δυσανασχετήσει ιδιαίτερα. Ίσως η ίντριγκα του ταξιδιού στο χρόνο μπορεί να την κάνει να κάτσει και αν δει μια περιπέτεια μαζί σου. 

Μην την δεις με :  Την γιαγιά σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis