fwto

Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014

All is lost (2013)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΤΙΠΟΤΕ ΔΕ ΧΑΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ!
παίζουν: Robert Redford
Σκηνοθεσία: J.C Chandor

                                               

Καθώς ταξιδεύει με το ιστιοπλοϊκό του, ένας μοναχικός ταξιδιώτης προσκρούει με ένα κοντέινερ , στη μέση του πουθενά.Θα προσπαθήσει με τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτει να τα βγάλει πέρα σε έναν απέραντα μοναχικό ωκεανό.

Έχω κάτι να σας πω....

   Η συγκεκριμένη ταινία, αν και είναι βαριά,βουβή και με βαρυσήμαντα μηνύματα μου φέρνει στο μυαλό 2 ή μάλλον 3 ευχάριστα περιστατικά ή μήπως είναι παραπάνω; Δεν έχει σημασία.
Το πρώτο είναι ότι την είδα με τη μαμά μου.(Χμμμ,κάποιες φορές δηλ., αυτή η εξαίρεση μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη!) Μάλιστα νομίζω θα έπρεπε αυτή να γράφει τώρα, αλλά θα προσπαθήσω να μεταφέρω την αίσθηση που της άφησε ή μάλλον θα μεταφέρω αυτό που νομίζω. Και μάλιστα σαν μαμά που πάντα θα σου λέει ''πάρε εσύ τη ζακέτα τώρα κι ας μη χρειαστεί'' , δεν σταμάτησε εκεί, αλλά θέλησε να τη δουν και άλλοι άνθρωποι αγαπημένοι...
ΜΑΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΣΟΥ ΛΕΩ,ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΡΥΟ!..
ΜΑΝΑ ΦΤΑΙΣ.
ΜΑΝΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕ ΦΤΑΙΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΥ!
ΜΑΝΑ Σ'ΑΓΑΠΩ!
     Αν και στην αρχή δεν πολύ κατάλαβε τι συνέβη στο τέλος της ταινίας και απογοητεύτηκε, την επόμενη ήρθε και μου έλεγε το πόσο φοβερή ταινία ήταν αυτή. Μου θύμισε εμένα...και πόσα δεν καταλάβαινα\ω για αυτή.Τόσα της έχω προσάψει, πόσες φορές πίστεψα ότι δεν είναι δίπλα μου να με στηρίξει, να με σπρώξει.Και  όμως για ένα περίεργο λόγο καταφέρνει ακόμη και τώρα, να είναι πάντα η κουκουβάγια που λέει στο παιδί της, πως είναι το ομορφότερο και το καλύτερο,ακόμη κι αν η αλήθεια απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.
Άργησα να το ψιλιαστώ, ίσως ακόμα πολεμώ να το πιστέψω απέναντι στα ανθρώπινα της λάθη, αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Άλλη μάνα δεν θα διάλεγα,γιατί  ίσως τελικά τα λόγια της δεν πάνε στράφι. Αλλά είναι αυτά που  κουβαλούν την αλήθεια της καρδιάς, που  τόσο ψάχνω!
      Στο θέμα μου όμως. Η ταινία είναι ουσιαστικά το σκληρό ταξίδι της ζωής...Έρχεται δυστυχώς η κεραμίδα στο κεφάλι εκεί που  έχεις ξεκινήσει τόσο ήρεμα το ταξίδι και χωρίς να ενοχλείς κανένα  και μπαμ.....Να σου, μια ρωγμή.. Στην αρχή λες οκ το έχω, και ξαφνικά  κάτι  σε αναγκάζει να τρέχεις και να μη φτάνεις....Και ψάξε κι από δω κι από κει, και μέσα και έξω, και δίπλα και απέναντι και λύση να μην έρχεται....Μα τι ωραία που είναι αυτή η ζωή; Τρελό το timing της. Μέλι σκέτο ε;
      Σαν ταινία θα ήταν ψέμματα να πω ότι δεν με κούρασε....Δεν ήταν ότι έχει αποκλειστικά πρωταγωνιστή ΜΟΝΟ τον Robert Redford!( μα ΟΛΑ; για αυτόν;Τι ''εγωιστής'' στα γεράματα!)
Είναι το γεγονός ότι κρατά μιάμιση ώρα χωρίς να βγει ούτε ένα κιχ....
Και εδώ έρχεται η άλλη ευχάριστη έκπληξη που ανήκει  και πάλι!!!!!Στη μαμά μου!...
Κι η ίδια είχε κουραστεί από το βουβό,οπότε εκεί που καμιά πλευρά(οθόνη,θεατές) δεν έλεγε τίποτα, γυρνάει και μου λέει: Kαλά; Τόσα περνάει αυτός , κάτι δεν θα πει, έστω ένα γαμώτο; Και είτε με πιστεύετε είτε όχι την επόμενη στιγμή, η μοναδική φράση που ξεστόμισε όσο πάλευε με τα κύματα ήταν αυτό το γαμημένο το γαμώτο.Γελάσαμε και οι 2  εκείνη τη στιγμή!
Γαμώτο μου πάνε όλα στραβά.
Γαμώτο πότε θα βγει ο ήλιος;
Γαμώτο κουράστηκα.
Γαμώτο θέλω να ζήσω.
Γαμώτο δεν είμαι μόνος.
Γαμώτο θέλω να ζήσω μόνο για μένα;
   Τι λέω και εγώ τώρα; Τι ξέρω;Τι καταλαβαίνω; Θα προτιμούσα να μη ξέρω και να μην έχω ζήσει πολλά πράγματα κι ας έχω περπατήσει λίγο.Αλλά αν δεν ήξερα, ίσως δεν θα καταλάβαινα.Ίσως αν δεν ήξερα δεν θα ζούσα για να ψάξω και για αυτό το μέλι, που κρύβει η  μικρή αυτή ζωή, εκτός όλων των άλλων!.
   Όπως και να έχει πάντως είναι μια καλογυρισμένη ταινία.Απλή με έναν πρωταγωνιστή,χωρίς διαλόγους, και μια βάρκα που την λένε ελπίδα!Κυλά τόσο σιωπηλά και  όμως το μυαλό παίρνει φωτιά!

Remember your soul is the one thing you can't compromise.


Ας μιλήσουν και τα νούμερα!

Θα γελάσω;  
3\5 (  προαιρετικό)

Θα κλάψω; 
1\5 ( δεν τα κατάφερα)

Θα θέλω καρδούλες και έρωτες; (αίσθημα-σεξ) 
3\5

Θα κλείνω τα μάτια;(φόβος-αγωνία)
3\5

Δεν θα παίρνω τα μάτια από την οθόνη;(Δράση)
 3\5

Θα αναρωτηθώ που πάμε ως κοινωνία; (Σκέψη)
 4\5

Θα δω αστεράκια;(Οπτικά εφέ)
4\5

Θα την ακούσω; (o.s.t)
1\5  Μουσική , δεν έφτασε στα αυτιά μου.Καλά ταινία , χωρίς μουσική; Πάντως o.s.t υπάρχει.

Συνολική Βαθμολογία: 7\10


1 σχόλιο:

ShareThis