fwto

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

The Da Vinci Code

Υπόθεση :  Ο καθηγητής Robert Langdon (TomHanks) βρίσκεται στο Παρίσι για την παρουσιάσει του καινούργιου του βιβλίου, όταν δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη του αστυνόμου Fache (Jean Reno), που του ζητά να τον βοηθήσει στην εξιχνιάσει ενός φόνου, που έγινε μέσα στο μουσείου του Λούβρου. Στον τόπο του εγκλήματος, ο Robert έρχεται αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές θέαμα, ο άντρας που βρέθηκε δολοφονημένος, άφησε μυστήρια σύμβολα και πάνω στο σώμα του που στόχο έχουν να οδηγήσουν στον δολοφόνο του. Από τον τομέα της κρυπτογραφίας έχει σταλθεί η Sophie Neveu (Audrey Tautou), μια γυναίκα που ενημερώνει τον Robert ότι δεν βρίσκεται εκεί για την εξιχνίαση της δολοφονίας αλλά γιατί είναι κατηγορούμενος ο ίδιος. Μαζί θα το σκάσουν από το μουσείο και θα αρχίσουν ένα τρελό κυνηγητό με την Γαλλική αστυνομία, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσουν να βρουν τον δολοφόνο του νεκρού άντρα που πέρα από ιδρυτικό μέλος μιας αρχαίας αδελφότητας ήταν και παππούς της Sophie.
                     
Με μια κουβέντα :  Και ξαφνικά όλος ο κόσμος έμαθε ποιος ήταν ο Da Vinci!

Γενικά : Είμαι σίγουρος ότι όλοι θυμάστε την παράκρουση που είχε πιάσει τον κόσμο με την έκδοση του βιβλίου, πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία, ακόμα και εγώ είχα πέσει με τα μούτρα πάνω του και δεν έλεγα να ξεκολλήσω. Τέτοια ήταν η επιτυχία του βιβλίου, σε ολόκληρο τον κόσμο, που το Άγιο Hollywood έλουσε τον συγγραφέα και αφορισμένο από την Καθολική Εκκλησία, Dan Brown με χρυσάφι, για να παραχωρήσει τα συγγραφικά του δικαιώματα στις εταιρίες παραγωγής. Το κατά πόσο η ταινία ακολουθεί πιστά το βιβλίο, δεν μπορώ να σας το απαντήσω γιατί έχουν περάσει και μερικά χρονάκια από τότε που το διάβασα, το σίγουρο είναι πως είτε έχεις διαβάσει το βιβλίο, είτε όχι, θα βυθιστείς σε μια καταιγιστική περιπέτεια μυστηρίου. Μαζί  με τους πρωταγωνιστές, θα βρεθείς απέναντι σε τρομακτικές αποκαλύψεις και αν είσαι και λιγάκι εύπιστος ίσως να κλονιστεί η πίστη σου με τα όσα ακούσεις να λέγονται για την φύση του Ιησού, την σχέση του με την Μαρία Μαγδαληνή και το Άγιο Δισκοπότηρο, που σε αυτή την ιστορία, τουλάχιστον, δεν είναι ένα απλό σκεύος για το μαρτίνι σου. Για το τι γίνεται παρακάτω δεν θα ήθελα να αναφερθώ, γιατί θα χαθεί η μαγεία του μυστριού και της έκπληξης, αν και δεν πιστεύω ότι πάρουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν δει ακόμα το έργο. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουμε τον Tom Hanks, έναν εξαιρετικό ηθοποιό, που έδωσε μεγαλύτερο έναυσμα στον κόσμο για να μπει στις κινηματογραφικές αίθουσες και να τον δει ως έναν καθηγητή ιστορίας-αποκρυφισμού που βρίσκεται μπλεγμένος σε μια περιπέτεια με δολοφονίες σε μουσεία, με αρχαίες αδελφότητες, με μεγάλους καλλιτέχνες του παρελθόντος, με την αληθινή ιστορία του Χριστού και των απογόνων του! Δίπλα του έχουμε ένα δυνατό καστ, η Audrey Tautou ένα από τα μεγαλύτερα Γαλλικά ονόματα και αυτό χάρη στο Amelie, τον Jean Reno που είναι η προσωποποίηση του ντεντέκτιβ, τον Ian McKellen έναν πραγματικό χαμαιλέοντα και τον Paul Bettany που ρισκάρει πάντα με της επιλογές του. Η σκηνοθεσία είναι πολύ καλή, γρήγορη, μένει σχετικά πιστή στο βιβλίο, δεν κουράζει και δίνει ακριβώς αυτό που θέλει ο θεατής, δράση, μυστήριο και τροφή για σκέψη.
 Ατάκα : Robert Langdon: «Το Άγιο Δισκοπότηρο κάτω από το αρχαίο Ρόσλιν καρτερεί. Από έργα τέχνης που Μεγάλοι δάσκαλοι αγάπησαν κυκλωμένη. Η λεπίδα και το κύπελλο στις πύλες στέκονται φρουροί. Κάτω από τον έναστρο ουρανό κείτεται επιτέλους αναπαυμένη.»

Ποιον θα έπαιζα :  Θα έπαιζα τον Sir Leigh Teabing, που αποδείχτηκε μεγάλη σουπιά!

Αγαπημένη σκηνή :  Η σκηνή όπου ο Sir Leigh Teabing αποκαλύπτει την πραγματική ιστορία και φύση του Άγιου Δισκοπότηρου.

Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω.

Δες την :  Γιατί σου αρέσουν τα παραμύθια σχετικά με την θρησκεία.

Μην την δεις :  Αν είσαι πολύ θρήσκος, αυτά που θα ακούσεις μπορεί να σε βγάλουν από τα ρούχα σου.

Με ποιον να την δεις :  Μονός ή με κάποιον φίλος σου.

Μην την δεις με :  Κανέναν παπά, γιατί αν θυμάμαι καλά, ακόμα και δικοί μας ορθόδοξοι ιερείς εναντιώθηκαν πολύ δυνατά απέναντι στο βιβλίο και στην ταινία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis