fwto

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Martha Marcy May Marlene (2011)


Info:
Μια νεαρή κοπέλα καταφέρνει να φύγει από μια ομάδα ανθρώπων που ζουν σε κοινόβιο κάτω από τις εντολές ενός άνδρα του Patrick και επικοινωνεί με την αδερφή της η οποία ζει με τον άνδρα της σε ένα μεγάλο και άνετο σπίτι. Η συμβίωση σε μια φυσιολογική οικογένεια θα είναι πολύ δύσκολη καθώς σιγά – σιγά (βασανιστικά θα έλεγα...) μας αποκαλύπτεται πως η ομάδα ανθρώπων με την οποία ζούσε η Martha ήταν μια αίρεση με φαλλοκρατικές και αρχέγονες ιδέες που όταν έγιναν επικίνδυνες αποφάσισε να δραπετεύσει. Το κακό όμως έχει ήδη γίνει. Η Martha που έγινε Marcy May δεν μπορεί να ξεχωρίσει το πριν με το μετά, το σωστό από το λάθος και δημιουργεί προβλήματα και στην αδερφή της αλλά και στον ίδιο της τον εαυτό. Καταδιώκεται από τις εντολές του δέσμιου της αλλά και από τον φόβο πως την αναζητά. Άρε ψυχολόγος που μας χρειάζεται!!!

Write a comment...
Λοιπόν επειδή διάβασα διάφορα για την συγκεκριμένη ταινία και περίμενα πολλά περισσότερα δεν ξέρω ούτε πως να ξεκινήσω την κριτική μου αλλά ούτε και πως να την τελειώσω! Σκέφτηκα πριν την δούμε με την ξαδέρφη Ελένη πως μπορεί και να είναι από τις πολύ καλές ταινίες ψυχολογικού θρίλερ. Τώρα που την είδα δεν μπορώ να πω πως ήτανε και θρίλερ... Καταρχάς μέχρι να πιάσεις το νόημα... η ταινία τελειώνει! Και ΟΧΙ γιατί είναι μικρής διάρκειας (102 ολόκληρα λεπτά είναι τούτα!) αλλά γιατί πολύ απλά... τελειώνει! Και το κακό είναι πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ καλό σενάριο και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το αριστούργημα που περιγράφουν όλες οι κριτικές που διάβασα. Αλλά ρε παιδιά... δεν έχει τέλος σας λέω! Απλά την κόβουν στα ξαφνικά! Αυτά τα σκηνοθετικά και σεναριακά τερτίπια που όλοι τα θαυμάζουν με σπάνε τα νεύρα! Επίσης είναι πολύ αργή ταινία. Το σχόλιο στην περιγραφή πιο πάνω που είναι στην παρένθεση το εννοώ. Αν δεν σας αρέσουν οι ταινίες που μιλάνε λίγο να είστε προετοιμασμένοι! Δεν μπορώ να σας πω να μην την δείτε όμως. Αξίζει καταρχήν γι'αυτό το κορίτσι, την Elizabeth Olsen, που ευτυχώς δεν μοιάζει σε τίποτα στις αδερφές της που θεωρώ απλά ατάλαντες και απαράδεκτες! Ως προς το υποκριτικό τους ταλέντο τουλάχιστον γιατί προσωπικά μπορεί και να είναι τα καλύτερα κορίτσια, δεν ξέρω, δεν είμαι Θεός!!! Η ερμηνεία της είναι πάρα πολύ καλή και οι εναλλαγές που κάνει από τρομαγμένη σε θυμωμένη, προβληματισμένη, χαμένη και ενίοτε και φυσιολογική είναι πολλές και απίστευτα καλές. Επίσης είναι από τις λίγες ταινίες που το “μπρος – πίσω”, αυτό το flashback που κάνει στο παρελθόν και στο τώρα είναι από τα πιο επιτυχημένα που έχω δει. Σε τέτοιο σημείο που αναρωτιέσαι τώρα αυτό είναι πραγματικό ή το φαντάζεται πάλι? Είναι δυνατή ταινία. Αυτό μπορώ να σας το πω με σιγουριά! Αλλά σε αφήνει με πολλά ερωτηματικά. Και για μένα αυτό είναι μείον. Άλλο να σου δίνει στοιχεία και να μπορείς να βγάλεις το δικό σου συμπέρασμα και άλλο να μην σου δίνει τίποτα. Εμένα μου φάνηκε πως παίζει να έχει και συνέχεια, κάτι πολύ απίθανο για τέτοιο σενάριο. Από μουσικής άποψης δεν έχω απολύτως τίποτα να σας πω. Η ταινία δεν έχει πολλές σκηνές που έχει μουσική. Το μόνο τραγούδι που υπάρχει είναι αυτό του Patrick που μετά την μύηση την Marcy May στην αίρεση αποκτά και το δικό της τραγούδι. Επίσης έχει και 2 ακόμη σκηνές με κάποιους άνδρες από την αίρεση να προσπαθούν να παίξουν κιθάρα απλά μουρμουρίζοντας... Μεγάλη επιτυχία σας λέω! Τα σουξέ του 2012!

Like!
Που δεν ήταν μια συνηθισμένη αμερικάνικη ταινία. Που δεν με απογοήτευσε η αδερφή των καταστροφικών διδύμων αλλά και το πετυχημένο flashback.

Dislike!
Πολλά κενά, λίγο αργή ταινία και ένα απότομο τέλος! Επίσης ένα προσωπικό σχόλιο που ξέχασα πιο πάνω... Πόσο χρονών είναι η Martha στην ταινία? 20? Γιατί βάση σεναρίου έμενε στο κοινόβιο 2 χρόνια περίπου. Και 3 σας λέω εγώ. Πριν από αυτό φύτρωσε? Ναι μεν γίνεται πλύση εγκεφάλου και αυτός είναι και ο σκοπός μιας αίρεσης αλλά ρε γαμώτο... Μέχρι τα 16 σου, κάποιες αρχές και κάποια βιώματα τα έχεις. Απλά τα διέγραψε ο εγκέφαλός της? Ότι κι αν είχε περάσει στα παιδικά της χρόνια δεν μπορώ να το δικαιολογήσω.

Share!
Να σας δώσω μια πληροφορία που διάβασα για τα τρία διαφορετικά ονόματα της ταινίας. Το Martha είναι το πραγματικό όνομα της ηρωίδας. Το Marcy May είναι το όνομα που της έδωσαν στο κοινόβιο. Το Marlene για να μην αναρωτιέστε ακούγεται σε μια σκηνή που βρίσκεται αυτή στο κοινόβιο και σηκώνει το τηλέφωνο. Στον τοίχο ακριβώς πάνω από το τηλέφωνο έχει κάτι περίεργα ορνιθοσκαλίσματα... Αν προσέξετε την σκηνή η Martha απαντά στο τηλέφωνο ως Marlene Lewis. Όλες οι κοπέλες στο κοινόβιο συστήνονται στο τηλέφωνο ως Marlene και οι άνδρες ως Michael και γράφει επίσης στον τοίχο: Ask 3 questions, Repeat name και κάτι ακόμη που δεν μπόρεσα να το ξεχωρίσω. Επίσης με κεφαλαία αναφέρει τα δυο ονόματα, Marlene και Michael Lewis. Προφανώς είναι οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν όταν σηκώνουν το τηλέφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis