fwto

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

The Hunger Games

Υπόθεση :  Σε ένα αντιουτοπικό μέλλον, το έθνος της Panem είναι χωρισμένο σε 12 περιφέρειες και την πρωτεύουσα. Κάθε χρόνο δυο εκπρόσωποι της κάθε περιφέρειας επιλέγονται τυχαία για να πάρουν μέρος στους Αγώνες Πείνας. Ένα τηλεοπτικό παιχνίδι που εν μέρει προσφέρει διασκέδαση αλλά από την άλλη είναι μια βάναυση μάχη μεταξύ των συμμετεχόντων για επιβίωση. Οι 24 συμμετέχοντες καλούνται να εξολοθρεύσουν τους αντιπάλους τους ενώ οι κάτοικοι της Panem μπορούν να βλέπουν τα πάντα καθώς οι βίαιοι αγώνες καλύπτονται τηλεοπτικά. Η 16χρονη Katniss (Jennifer Lawrence) προσφέρεται εθελοντικά να συμμετάσχει στους αγώνες παίρνοντας την θέση της μικρότερης αδελφής της που επιλέχτηκε να είναι η ¨προσφορά¨ της δωδέκατης περιφέρειας. Η Katniss λοιπόν και η δεύτερη προσφορά της περιφέρειας δώδεκα ο  Peeta (Josh Hutcherson) θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ισχυρότερους αντιπάλους, που εκπαιδεύονται όλη τους την ζωή για αυτούς τους αγώνες και στο τέλος θα πρέπει να βρουν την δύναμη για να αλληλοσκοτωθούν, γιατί στους Αγώνες Πείνας μόνο ένας μπορεί να βγει νικητής.
                     
Με μια κουβέντα : Η αλήθεια είναι πως το κορόιδευα αλλά τελικά μου άρεσε.  

Γενικά : Όταν πρώτοκυκλοφόρησε το τρέιλερ για αυτή την ταινία όλοι είχαν φαγωθεί να λένε πως είναι κάτι σαν το νέο Λυκόφως χωρίς τους βρικόλακες και το κοιμισμένο πρόσωπο της Kristen Stewart. Εγώ ακόμα κα τώρα δεν μπορώ να καταλάβω που είδαν την ομοιότητα μεταξύ των δυο ταινιών. Οκ και οι δυο ταινίες προέρχονται από σειρές βιβλίων και έχουν μέσα τους τον εφηβικό έρωτα και σίγουρα οι Αγώνες Πείνας θα έχουν κινηματογραφική συνεχεία (όπως και το Λυκόφως), αλλά πραγματικά δεν βρήκα καμία άλλη ομοιότητα. Βλέπεται οι Αγώνες Πείνας, αν και φαινομενικά απευθύνονται σε πιο εφηβικό κοινό, είναι μια αρκετά καλή, δυνατή και ίσως ωμη περιπέτεια. Το λέω αυτό γιατί η κεντρική ιδέα της ταινίας θέλει 24 νεαρά παιδιά (12 κοπέλες και 12 αγόρια) να σφάζονται κυριολεκτικά μεταξύ τους για να κερδίσει ένας. Οι 24 διαγωνιζόμενοι έκτος του ότι θα πρέπει να αλληλοσκοτωθούν θα πρέπει να ζήσουν μονοί τους στην ερημία να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, ξαφνικές καταστροφές, επικίνδυνα ζώα, έλλειψη τροφής και πρώτων βοηθειών και ένα σωρό αλλά αρνητικά στοιχειά που έχουν τα ελεύθερα κάμπινγκ και με κάνουν να τα σιχαίνομαι. Το έργο χωρίζεται ακριβώς στην μέση με το πρώτο μέρος να μας δείχνει την επιλογή των διαγωνιζομένων, την εκπαίδευση τους, την εκτέλεση κοινωνικών υποχρεώσεων για να γίνουν αρεστοί στο τηλεοπτικό κοινό και πολύ απλά να μας τους παρουσιάσει για να δεθούμε περισσότερο μαζί τους. Το δεύτερο μισό του έργου ξεκινά ακριβώς όταν ξεκινάνε και οι αγώνες με μια συγκλονιστική πρώτη μάχη, από εκεί και ύστερα ακολουθούμε την βασική πρωταγωνίστρια να προσπαθεί να επιβιώσει και τις αλληλεπιδράσεις που έχει που τους άλλους διαγωνιζόμενους. Η ταινία παρόλη την ωραία περιπέτεια έχει και τα μειονεκτήματα της. Από το τρέιλερ μπορείς να δεις πολλούς χαρακτήρες να είναι ντυμένοι σαν να βγήκαν από την εποχή της Μαρίας Αντουανέτας με περούκες και λευκά δέρματα από το ταλκ, παράλληλα θα δεις τύπους με γένια με κυματιστά σχέδια, μπλε μαλλιά και γενικότερα μια άσχετη ένωση στοιχείων που στόχο είχαν να δείξουν στο θεατή ότι εκείνοι είναι οι πλούσιοι και οι άλλοι οι φτωχοί. Τέλος πάντων  οι Αγώνες Πείνας είναι μια δυνατή και γρήγορη ταινία, στην αρχή δεν τρελαινόμουν για να την δω αλλά προς το τέλος είχα κολλήσει και σαν να μην έφτανε αυτό βρήκα τον εαυτό μου να αρέσκεται με το εφηβικό έρωτα εν μέσω δολοφονιών και επιβίωσης.

Η Ατάκα : President Snow: «Ελπίδα. Είναι το μόνο πράγμα πιο δυνατό από τον φόβο».

Ποιον θα έπαιζα :  Μάλλον τον Peeta.

Αγαπημένη σκηνή :  Η σκηνή όπου ξεκινάνε οι αγώνες, όπου και ξεκινά το σφάγιασμα των πρώτων συμμετεχόντων και όλα αυτά χωρίς ήχο παρά μόνο μια αγωνιώδη μουσική.

Χειρότερη σκηνή : Μερικές σκηνές ήταν γυρισμένες με κάμερα στο χέρι και αυτό με αναγούλιασε.

Δες την :  Γιατί είναι μια καλή νεανική περιπέτεια.

Μην την δεις :  Γιατί έχει λίγο το αίσθημα της και είναι πολύ φαντεζί με όλα τα κουστούμια και το άσχετο make up.

Με ποιον να την δεις :  Την κοπέλα σου.

Μην την δεις με :  Τα ξαδέλφια σου που είναι γύρω στα 12 και περιμένουν να δουν μια ρομαντική ταινία. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί έχει μεν έρωτα το έργο αλλά έχει πιο πολλές δολοφονίες.

1 σχόλιο:

  1. δεν το έχω δει.
    έχω διαβάσει το πρώτο βιβλίο.
    μου άρεσε αν και το βρήκα σχετικά απλό.
    υποθέτω ότι μπορεί να γίνει μια ενδιαφέρουσα ταινία.
    θα τη δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis