fwto

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

The Last King of Scotland


Υπόθεση : 1970 και ο απόφοιτος ιατρικής Nicholas Garrigan (James McAvoy) μετακομίζει στην Ουγκάντα για να απαλλαχτεί από τον πατέρα του. Εκεί δουλεύοντας ως γιατρός γνωρίζει τον πρόεδρο Idi Amin (Forest Whitaker) ο όποιος ανέλαβε την εξουσία της χώρας μετά από πραξικόπημα. Ο Garrigan γίνετε προσωπικός γιατρός του και τον ακλουθεί στην Kampala και καθώς ο καιρός περνά αρχίζει να αντιλαμβάνεται ποσό δεσποτικός είναι ο πρόεδρος της χώρας.


Γενικά: Μια ακόμα ταινία που βασίζετε σε αληθινά γεγονότα, εξιστορώντας το τυραννικό καθεστώς μιας χώρας από έναν ηγέτη που είχε όλες τις καλές προθέσεις για να βοηθήσει την χωρά του, μόνο που τελικά κατέληξε να χρησιμοποιεί λάθος μέσα για τον σκοπό αυτό. Σε γενικές γραμμές μια πολύ καλή ταινία απεικονίζοντας την υγειονομική κατάσταση της Αφρικής στην δεκαετία του 70 και ταυτόχρονα να δείχνει την διάφορα ανάμεσα στα μικρά αφρικανικά χωριά και στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας. Από άποψη φωτογραφίας δίνω τα ρέστα μου, φοινικόδεντρα από εδω φοινικόδεντρα από εκεί, αφρικανοί μάγοι και αφρικάνικες φυλές που χορεύουν ιεροτελεστικούς χορούς. Γενικά ρε παιδί μου, ανοίγει το μάτι σου, βλέπεις κάτι που δεν το έχεις συνηθίσει σε πολλές ταινίες, που όλα γυρίζονται σε μια γκρίζα πόλη. Το soundtrack της ταινίας με groovy jazz κομμάτια και τοπικά αφρικανικά ακούσματα σε συνεπαίρνει. Ο Forest Whitaker εξαιρετικός στον ρολό του πρόεδρου της χώρας κατάφερε να κερδίσει το Oscar Α ανδρικού ρολού. Κάλος και ο James McAvoy αλλά κακά τα ψέματα είναι η επιτομή του στερεότυπου τον βρετανών-σκοτσέζων με τα άσχημα δόντια.


Αγαπημένη σκηνή : Όλες οι σκηνές που δείχνουν την σκληρότητα του πρόεδρου της χώρας.


Χειρότερη σκηνή : όταν ο McAvoy πάει σε ένα χειρουργικό χώρο και βλέπει την ερωμένη του και γυναίκα του πρόεδρου με τα χέρια και τα πόδια βγαλμένα και βαλμένα σε διαφορετικό σημείο.


Δες την : Γιατί βλέπεις κάτι διαφορετικό, μαθαίνεις και κάτι για την ιστορία ενός τόπου.


Μην την δεις : Αν και εσύ βαρέθηκες να βλέπεις τον κώλο του McAvoy σε κάθε ταινία που παίζει. (Έλεος ρε φίλε!!!)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis