fwto

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Precious (2009)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΖΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΟΥ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ Μ'ΑΡΕΣΕΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ

Παρακολούθησα την ταινία πριν 4-5 ώρες πριν, αλλά έπρεπε να δώσω χρόνο στον εαυτό μου για να σκεφτώ πώς θα μπορέσω να την περιγράψω όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά, χωρίς να δημιουργήσω παραπλανητική εντύπωση. Η ιστορία μας τοποθετείται στο Χάρλεμ του 1987, όπου η 16χρονη υπέρβαρη ηρωίδα , Claireese 'Precious'Jones, ζει με τη μητέρα της. Εδώ θα αναρωτηθείτε που είναι το παράξενο, αλλά θα σας πω ότι ειλικρινά αυτή η κοπέλα τα ζει όλα πια και νομίζω θα επρεπε να ψάξει αν της έχουνε κάνει voodoo!Έχει ένα παιδί με σύνδρομο DOWN,ενώ ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος και στο 2ο όχι από καμιά ξεπέτα της μιας βραδιάς αλλά από τον ίδιο τον πατέρα της(ναι!καλά διαβάζετε)!
Η μητέρα της δεν εργάζεται και γενικά δεν κάνει τίποτα, τα περιμένει όλα από την κόρη της αλλά της φέρεται σαν σκουπίδι, την εκμέταλεύεται για να παίρνει τα λεφτά της Πρόνοιας και το πιο εξοργιστικό την κατηγορεί ότι της έκλεψε τον άνδρα!!!!!!! Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ότι το σχολείο της λόγω εγκυμοσύνης της λέει να πάει σε ένα ειδικό σχολείο, που θα της παρέχει καλύτερη στήριξη.Εκεί με τη βοήθεια μιας πραγματικά χαρισματικής καθηγήτριας,(Ms.Rain) η Clairreese αρχίζει να ελπίζει ότι η ζωή της θα αλλάξει προς το καλύτερο και τα όνειρα της ίσως επιτέλους γίνουν πραγματικότητα. Πράγματι απομακρύνεται από τη μητέρα της , έρχεται σε επαφή με μία κοινωνική λειτουργό και σιγά σιγά της αποκαλύπτει την κακοποίηση της, και όλα τα άσχημα φαίνονται να απομακρύνονται μέχρι που μια συγλονιστική αποκάλυψη έρχεται να υπενθυμήσει στην Claireese ότι η ζωή είναι σκληρή και άδικη και δεν υπάρχει χώρος για τα όνειρα της.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Από την περιγραφή θα σκεφτείτε ότι πρόκειται για μια βαριά , ψυχοπλακωτική ταινία και θα βιαστείτε να την απορρίψετε προτιμώντας κάποια ανάλαφρη χαζοκομεντί ή κανένα thriller όπου το αίμα ρέει άφθονο ,όλοι το σιχαινόμαστε αλλά λέμε: έλα μωρέεε, ψεύτικο είναι!!!! Ναι, πράγματι αν η ταινία έδειχνε μόνο όσα σας περιέγραψα, θα ήταν σκληρή( έχει βέβαια, κάποιες σκηνές που σε τσιτώνουν). Αλλά η ουσία της ταινίας κρύβεται μέσα στην κρυφή και σιωπηλή ελπίδα που κρύβουμε όλοι μέσα μας όταν ζούμε μία δύσκολη κατάσταση. Στα όνειρα που κάνουμε ότι όλα αύριο ίσως να 'ναι καλύτερα και πιο φωτεινά χάρη στην προσωπική μας προσπάθεια ή ακόμα καλύτερα στην στήριξη από τους κατάλληλους ανθρώπους.Οι ερμηνείες είναι καταπληκτικές και από την πρωταγωνίστρια, Gabourey Sidibe αλλά και τη κινηματογραφική μητέρα της,Monique και δεν νομίζω, ότι υπάρχει περίπτωση να βαρεθείτε. Το μόνο που ίσως σας μείνει στο τέλος είναι μία γλυκιά μελαγχολία αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα νιώσετε απαισιοδοξία ή κάποιο ανάλογο συναίσθημα. Απλά precious, τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

EXTRA INFO:


1)Tην παραγωγή έχει αναλάβει η πασίγνωστη Oprah Winfrey και τη σκηνοθεσία ο Lee Daniels.
2)H ταινία προτάθηκε για 6 oscar
3)στην ταινία εμφανίζονται η MARIAH CAREY,η οποία παίζει πολύ καλά προς έκπληξη όλων, ενώ όποιος αντιληφθεί ότι παίζει και ο LENNY KRAVITZ, Θα μείνει με το στόμα ανοιχτό, μιας και είναι αγνώριστος, αλλά παρόλα αυτά ποοοολύ ωραίος!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis