fwto

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

LARRY CROWNE


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Tom Hanks, Julia Roberts
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Tom Hanks
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
"...Στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα..."

Υπόθεση: Ο Larry Crowne είναι ένας ευτυχισμένος και επιτυχημένος πωλητής που εργάζεται τα τελευταία χρόνια σε μια μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων. Είναι πολύ ευχαριστημένος από την δουλειά του αλλά και πολύ σίγουρος για το πόσο πολύ καλός είναι σ'αυτήν. Όλα αλλάζουν όμως όταν απολύεται επειδή δεν έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ξαφνικά όλα ανατρέπονται στην ζωή του, καθώς χωρίς δουλειά, δεν έχει και λεφτά! Έτσι αποφασίζει να γραφτεί στο τοπικό πανεπιστήμιο όπου και γνωρίζει πολλούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους, κάνει νέους φίλους αλλά κυρίως παρακολουθεί το μάθημα της κα. Mercedes Tainot, μια γυναίκα που έχει χάσει το πάθος και το ενδιαφέρον της για την διδασκαλία αλλά και για τον άντρα της. Την ερωτεύεται και η ζωή του αρχίζει να αποκτά νέο νόημα...

Για πες, για πες: Όταν έψαξα λίγες παραπάνω πληροφορίες για την ταινία και είδα οτι στο σενάριο έχει βάλει το χεράκι της και η "δικιά" μας Nia Vardalos...δεν στο κρύβω πως ανησύχησα λιγάκι! Και δυστυχώς οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν (χωρίς να υπονοώ οτι φταίει απόλυτα αυτή αλλά η μέχρι τώρα δουλειά της δεν μου χει αφήσει και τις καλύτερες εντυπώσεις)! Διότι εντόπισα πολλές ελλείψεις στο σενάριο οι οποίες "αλλοίωναν" κατά πολύ και την απόδοση και ροή της ταινίας. Τι εννοώ; Εστιάζει περισσότερο στο πως συμπεριφέρεται ο "φοιτητής" Larry, πως είναι με τους καινούριους του φίλους ή στα μαθήματα του π.χ. και όχι τόσο στον έρωτά του με την καθηγήτριά του. Συγκεκριμένα, μόνο μετά που έχει περάσει η μία ώρα της ταινίας (μην αγχώνεσαι! Συνολικά διαρκεί 1:30' περίπου!) συνειδητοποιούμε ξαφνικά οτι αυτοί οι 2 πρόκειται να ερωτευτούν! Ασε που δεν βρήκα ρομαντικό το ερωτικό τους "ξεκίνημα", ούτε είχαν και πολύ χημεία μεταξύ τους! Και αυτό γενικά με ξενέρωσε λίγο! Δηλ. θα ήταν καλύτερη η ταινία αν εστίαζε η ταινία μόνο στο πως περνάει την φοιτητική του ζωή και να μην βάζαν αυτό το ρομάντζο στη μέση! Τους προτιμώ καλύτερα ως φίλους αυτούς τους 2!

Με αρέσει: Που η ταινία διαπραγματεύεται το γεγονός οτι, μπορείς να πάρεις την ζωή σου στα χέρια σου και να την αλλάξεις και οτι ποτέ δεν είναι αργά για νέα ξεκινήματα, αρκεί να το θέλεις! Μου άρεσε το πόσο cool προσέγγισαν την σχέση του Larry με τους νεαρούς συμφοιτητές του! Δηλ. δεν υπήρχαν αμήχανες σκηνές, τύπου ο "μεγάλος" που δεν δένει ή δεν κολλάει με το όλο κλίμα κτλ. Ασε που ήταν και γαμώ που είχαν κοτζάμ συμμορία μηχανόβιων...αλλά με παπάκια και scooters! Ι love it!

Δεν με αρέσει: Ο ρόλος της Julias μου φάνηκε κάπως ρε παιδί μου...Οτι δεν κολλούσε και τόσο ή ότι θα έπρεπε να ειχε αποδοθεί/προσεγγιστεί από μια άλλη οπτική γωνιά. Ασε που σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι μια κακόκεφη, χωρίς πάθος και ενέργεια, μια αλκοολική δασκάλα (αλλά Julia είναι αυτή! Την λατρεύεις όπως και να'ναι!). Μόνο το τελευταίο τέταρτο της ταινίας ήταν η γνωστή, κεφάτη Julia που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε!

Η άγνωστη πληροφορία της ημέρας: Το σενάριο βασίζεται λίγο πολύ σε "προσωπική" εμπειρία του Tom Hanks! Συγκεκριμένα, όταν ο ίδιος ήταν φοιτητής στα μέσα της δεκαετίας του '70, είχε έναν μεσήλικα συμφοιτητή, που τότε μόλις είχε γυρίσει από το Βιετνάμ και ήθελε να κάνει μια καινούρια αρχή στην ζωή του! Από τότε λοιπόν του μπήκε η ιδέα του σεναρίου για τον "Larry Crowne"! Σαν πολλά χρόνια δεν του πήρε για ένα τόσο μέτριο αποτέλεσμα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis