fwto

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Anonymous (2011)


Πρωταγωνιστούν: Rhys Ifans, Vanessa Redgrave, David Thewlis, Rafe Spall
Σκηνοθεσία: Roland Emmerich
Εναλλακτικός τίτλος: "To be Shakespeare, or not to be?"

Υπόθεση: Στην Αγγλία της Ελισαβετιανής περιόδου, όπου ο συντηρητισμός και ο (δήθεν;) καθωσπρεπισμός κυριαρχούσε, το θέατρο θεωρούνταν ειδωλολατρική λατρεία και συχνά λειτουργούσε ως μέσο πολιτικής κριτικής και χειραγώγησης της μάζας. Γι 'αυτό και η βασίλισσα Ελισάβετ Α' και οι σύμβουλοί της επιδίωκαν,με κάθε τρόπο, την καταπολέμησή του. Μέσα όπως από αυτές τις πολιτικές ίντριγκες, τις θεωρίες συνωμοσίας για την διαδοχή του θρόνου από την άτεκνη Ελισάβετ και τις κάθε είδους δολοπλοκίες, παρουσιάζεται ένας γαλαζοαίματος ποιητής και συγγραφέας, με καλλιτεχνικές ανησυχίες, τις οποίες όμως λόγω κοινωνικής θέσης, δεν του επιτρέπεται να τις εκφράσει...Είναι ο Κόμης της Οξφόρδης, Edward de Vere, πολυγραφότατος και ιδιαίτερα ταλαντούχος στην συγγραφή θεατρικών έργων που συχνά σατηριάζουν και κατακρίνουν τον θεσμό της μοναρχίας, ο οποίος αποφασίζει να δώσει τα έργα του σε έναν σχετικά άσημο συγγραφέα της εποχής να τα αξιοποιήσει, με την προϋπόθεση να παραμείνει η ταυτότητα του συγγραφέα ανώνυμη. Όμως τελικά,το μαθαίνει ένας αλκοολικός και άγνωστος ηθοποιός, εν ονόματι William Shakespeare, ο οποίος οικειοποιείται τα έργα του και τα παρουσιάζει στο κοινό ως δικά του...

Για πες, για πες: Ιστορική ταινία εποχής περιλαμβάνει το μενού μας σήμερα, με ένα, ομολογουμένως, πολύ πιασάρικο και ιντριγκαδόρικο θέμα που απασχολεί χρόνια τώρα κοινό και επιστήμονες: ήταν ο Shakespeare ο πραγματικός και αυθεντικός συγγραφέας αυτών των θεατρικών αριστουργημάτων, που αντέχουν μέχρι και σήμερα στον χρόνο; Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Roland Emmerich, όχι, δεν ήταν αυτός αλλά ο Κόμης της Οξφόρδης! Και ως εδώ όλα καλά! Αλλά τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο σκηνοθέτης, που μέχρι τώρα είχε συνηθίσει να καταπιάνεται με ταινίες καταστροφής (και ομολογουμένως, αρκετά επιτυχημένα) όπως: Independence Day, Godgilla, The Day After Tomorrow και 2012, μπερδεύεται και θεωρεί ότι μία ιστορική ταινία εποχής και μάλιστα με ένα ήδη περίπλοκο και ευαίσθητο θέμα, πρέπει να παρουσιαστεί με την αντίστοιχη θεαματική και εντυπωσιακή, συχνά όμως φλύαρη και απλά ανούσια σκηνοθεσία, όπως ακριβώς συμβαίνει συνήθως δηλ. με τις ταινίες καταστροφής και επιστημονικής φαντασίας! Φυσικά, η αναπαράσταση της εποχής, τα κουστούμια, η φωτογραφία και γενικότερα η ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής είναι άκρως επιτυχώς αποδοσμένα, μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Emmerlich. Σε συνδυασμό μάλιστα και με τις αρκετά καλές ερμηνείες του καστ. Εκεί που χάνει όμως η ταινία είναι στο σενάριο που καταλήγει τελικά να "πλατειάζει" και απλά να γυροφέρνει το θέμα, εστιάζοντας περισσότερο στο κλίμα της εποχής και στις σχέσεις των πρωταγωνιστών μεταξύ τους, αλλά όχι τόσο στο κυρίως θέμα που θα έπρεπε να είναι αν όντως τελικά ήταν ή όχι ο Shakespeare, ο πραγματικός συγγραφέας αυτών των έργων. Δηλ. καταλήγει και η ίδια η ταινία να μπερδεύεται από την ήδη περίπλοκη θεωρία συνωμοσίας που προσπαθεί να παρουσιάσει, χωρίς να μπορέσει στο τέλος να δώσει στον θεατή ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Στην σύγχυση του θεατή, συμβάλλουν καθοριστικά και οι συνεχείς χρονικές μεταβάσεις σε διαφορετικά σημεία της Ιστορίας καθώς και η πληθώρα των χαρακτήρων, με αποτέλεσμα να απουσιάζει η αφηγηματική συνοχή στην ταινία και να καταντάει χαοτική και κουραστική συχνά για τον θεατή!

Με αρέσει: Έχω δηλώσει λάτρης των ιστορικών-εποχής ταινιών, που αποπνέουν ένα μυστήριο και έναν μελοδραματισμό,με τα κοστούμια, την φωτογραφία, τα σκηνικά, τους φωτισμούς και τα χρώματα που βγάζουν...Και σε αυτήν την ταινία εδώ, το αποτέλεσμα (στους συγκεκριμένους τομείς φυσικά) ήταν άκρως ικανοποιητικό!!!

Δεν με αρέσει: Που περίμενα να με εντυπωσιάσει και η ουσία της ταινίας, πέρα από τα "φρου-φρου και τα αρώματα" που είχε αλλά δυστυχώς δεν το κατάφερε και πολύ!!!

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Και βλέπω την ταινία και σε κάποιες σκηνές εμφανίζεται η σύζυγος του Κόμη de Vere, Anne και ξαφνικά τρώω σκάλωμα: που στον κόρακα ξέρω αυτήν την ξερακιανή, κρυόκωλη Αγγλίδα με την χαρακτηριστική προφορά!! Και τελικά το βρήκα: ήταν η "Emily", η Αγγλίδα που παντρεύεται ο "Ross" στην σειρά "Τα φιλαράκια"! Άσχετο αλλά ως λάτρης της σειράς δεν μπορούσα παρά να μην το αναφέρω!!! Επίσης, και ο ηθοποιός που υποδύεται τον ίδιον τον Κόμη, είναι αυτός που έπαιζε τον Spike, τον χαζούλη συγκάτοικο του Hugh Grant sto "Notting Hill"!!! Δεν θα το καταλάβαινα με τίποτα αν δεν το έψαχνα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis