fwto

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

THE LOVER(1992)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΥ ΕΡΩΤΑΣ
παίζουν:Jane March,Tony Leung Ka Fai,Frederique Meininger
Σκηνοθεσία:Jean Jacques Annaud

Ο απαγορευμένος έρωτας ενός Κινέζου 32χρονου εισοδηματία και μιας 15 χρονης και κάτι κοπέλας που θα παρασυρθεί μαζί του σε μια έντονη ερωτική περιπέτεια με πολλά εμπόδια και απροσδόκητες εξελίξεις!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Από την αφίσα της ταινίας, δεν μου έκανε ιδιαίτερο κλικ η ταινία και να σας πω δεν καιγόμουν να τη δώ, αλλά για ακόμη μια φορά το ρητό ότι η άγνοια είναι ευτυχία επιβεβαιώνεται!
Σας συμβουλέυω όσο μπορείτε να ξέρετε όσα λιγότερα γίνεται για μια ταινία, γιατί τελικά την απολαμβάνεις πειρσσότερο και την κατανοείς και καλύτερα!
Για να περάσω στο παρασύνθημα λοιπόν, η ταινία αυτή πέτυχε αυτό που συνηθίζω να λέω πως απουσιάζει στις υπόλοιπες!
Πέρα από τα οπτικά ερεθίσματα με τα ιδρωμένα σώματα που πάλλονται σε αισθησιακούς ρυθμούς υπήρχε κάτι στον αέρα ,στην εικόνα, στις λέξεις,στις κινήσεις που σε εξίταρε γενικά!Ειδικά η συνοδεία αφήγησης σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ταινίας ακόμη και στις ερωτικές σκηνές με ένα τρόπο όμως ποιητικό με τρέλανε κυριολεκτικά(με την καλή την έννοια!!!!)
Οι ερμηνείες θα μπορουσαν να είναι και καλύτερες αλλά είναι αξιοσέβαστες και αξιοπρεπείς και στέκονται άνετα στην ταινία!
Ο ξαφνικός και κεραυνοβόλος έρωτας ενός 32χρονου Κινέζου με μια 15 χρονη και μισό, για να είμαστε δίκαιοι!!!!(οκ ήταν και για μένα σοκ αρχικά αλλά νομίζω θα τον συμπαθήσεις τον Κινέζο)!
Ο έρωτας τους αρχικά περιορίζεται σε σαρκικό επίπεδο και σε επίπεδο οικονομικής εκμετάλλευσης ειδικά από την οικογένεια της κοπέλας (ειδικά αυτός ο αδερφός-πρεζάκι για μπάτσες ήταν!)Παρεμβάλονται πολλά εμπόδια μεταξύ τους, ηλικία, φυλετικές ανισότητες, κοινωνικές προκαταλήψεις, οικογενειακές παρεμβάσεις  κτλ.
Ο Κινέζος δεν φαίνεται να πτοείται βέβαια και πολύ, γιατί έχει καψουρευτεί την κοπελίτσα που φαινομενικά μας πείθει ότι δεν πολυκαίγεται κιόλας!Λογικό θα μου πεις άλλωστε, ακόμη σχολείο πήγαινε , πολλά οικονομικά προβλήματα, είχε μια μάνα με κατάθλιψη που αγαπούσε μόνο το πρεζάκι αδερφό, που ήταν και βίαιος, αυταρχικός,εξουσιαστικός και εκτός από την κοπέλα τυραννούσε και τον μικρότερο μαλθακό αδελφό! Που καιρός για έρωτες μετά από αυτό!!!!!
Το τέλος της  ταινίας,νομίζω θα ικανοποιήσει τους περισσότερους λογικούς ανθρωπους αν και εμένα δε μου άρεσε!Αλλιώς ξεκίνησα και αλλιώς τελικα ένιωσα τελειώνοντας!(Αναφέρομαι κυρίως στα αισθήματα μου προς τον Κινέζο).Τεχνικά πάντως ο τρόπος που τελείωσε ήταν άκρως συμπαθητικός και νομίζω θα σας αρέσει, μολαταύτα , τεχνικά και οπτικά πάντα!!
 Η ταινία θα μπορούσε να είναι άνετα και ελληνική μου θύμισε λίγο Ξανθόπουλο αλλά ευτυχώς για μας δεν είναι τόσο κακόμοιρη και μες τη μαυρίλα όπως γνωρίζουμε!
Μου άρεσε καθόλη τη διάρκεια της, όλο το στόρυ σε τραβούσε , γεμάτο πάθος και συναίσθημα, λίγο επιφανειακή η προσέγγιση στη σχέση μάνας κόρης και γενικά με την όλη οικογένεια,πολύ όμορφη φωτογραφία και άκρως συμπαθητική μουσική επένδυση!
Νομίζω για το είδος των αισθησιακών-αισθηματικών, μια απο τις καλύτερες ever!Δείτε την όπωσδήποτε, και αν μπορέσετε διαβάστε και το βιβλίο της Μαργκερίτ Ντυράς, στο οποίο είναι βασισμένη η ταινία!
Άντε φεύγω, γιατί φούντωσα!!!(αστειεύομαι, ψάρακες!)  :))))))


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?ΓΕΛΙΟ)-0\5 
όχι

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?(ΚΛΑΜΑ)-0\5 
δεν νομίζω δηλαδή!

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-5\5 
και sex αλλά και έντονα αισθαντική και σαγηνευτική ταινία!

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-0\5
οχι μη φοβού!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-5\5 
για το είδος της από τις καλύτερες που έχω δει!

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-1\5 
όχι μη μπεις σε τέτοια διαδικασία καήκαμε!

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-3\5 
ωραία φωτογραφία!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)- 3\5
ταιριάζει με το κλίμα της ταινίας

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-8\10

 ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis