fwto

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Sympathy for Mr. Vengeance


Υπόθεση : Στην Σεούλ συναντάμε τον Ryu (Ha-kyun Shin), έναν κωφάλαλο εργάτη του οποίου η αδελφή πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια. Επειδή είναι δύσκολο να βρουν συμβατό δότη για την αδελφή του ο Ryu αποφασίζει να πάει σε εμπόρους οργάνων, οι οποίοι του υπόσχονται πως αν τους δώσει το νεφρό του και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, τότε εκείνοι θα βρουν έναν συμβατό δότη για την αδελφή του. Ο Ryu δίνει νεφρό και λεφτά αλλά πιάνεται κορόιδο, ενώ την ίδια ώρα το νοσοκομείο βρίσκει δότη για την αδελφή του, αλλά δεν υπάρχουν πλέον τα λεφτά για την μεταμόσχευση. Ο Ryu μαζί με την κοπέλα του σχεδιάζουν να απαγάγουν την κόρη του αφεντικού του και να ζητήσουν λύτρα για την εγχείριση της αδελφής του. Όλα όμως στραβώνουν όταν κάτι τραγικό συμβαίνει και ο κύκλος της εκδίκησης ξεκινά.


Με μια κουβέντα : Η εκδίκηση εκτός ότι τρώγεται κρύα είναι επίσης και κύκλος που όταν ανοίξει θα πάρει τα πάντα μέσα του.


Γενικά : Μαθήματα ιστορίας. Ο σκηνοθέτης Chan-wook Park αποφάσισε μια μέρα να κάνει τρεις ταινίες με βασικό άξονα τους την εκδίκηση. Κάνει λοιπόν το 2002 το Sympathy for Mr. Vengeance, το 2003 επιστρέφει με το Oldboy και το 2005 κλείνει το έργο του με το Sympathy for Lady Vengeance. Το απίστευτο με την Ελλάδα είναι το εξής: το 2004 κυκλοφόρησε στην χώρα μας το Oldboy και κάπου στο 2005 κυκλοφόρησε η ¨Εκδίκηση Μιας Κυρίας¨ με το πρώτο μέρος της τριλογίας να είναι στα αζήτητα. Με τα πολλά βγήκε και αυτό, αλλά βγήκε τελευταίο και έτσι οι απίθανοι Έλληνες μεταφραστές πήραν το Sympathy for Mr. Vengeance και το μεταφράσανε ¨Η Τελευταία Εκδίκηση¨. Μετά από τα μαθήματα ιστορίας ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ταινία. Η Τελευταία Εκδίκηση είναι μια εξαιρετική ταινία, έχει μια πολύ καλή σκηνοθεσία και ένα πολύ δυνατό σενάριο, το οποίο μας χωρίζει την ταινία στο στρατόπεδο της αδελφικής αγάπης και στο στρατόπεδο της πατρικής αγάπης. Για να σου δώσω να καταλάβεις, ένας αδελφός θα έκανε τα πάντα για την σώσει την αδελφή του και έτσι απαγάγει την κόρη του αφεντικού του. Από την άλλη πλευρά λοιπόν έχουμε έναν πατέρα ο οποίος θα έκανε τα πάντα για να πάρει πίσω την κόρη του. Οι δυο αυτοί άντρες θα έρθουν αντιμέτωποι για τους ανθρώπους που αγαπάνε. Ποιος από τους δυο έχει δίκαιο και ποιος αξίζει να πεθάνει είναι στην κρίση του κοινού, ο Chan-wook Park πάντως φέρνει την λύτρωση σε όλους. Από την άλλη πλευρά η σκηνοθεσία είναι ωμη, αληθινή, για μερικούς ίσως να είναι λιγάκι αργή, αλλά τι να σας κάνω Κορεατική ταινία μου θέλατε, η μουσική απουσιάζει και δίνεται έμφαση στις σιωπή που νοιώθει ο κωφάλαλος πρωταγωνιστής. Η φωτογραφία είναι καλούτσικη μιλώντας πάντα για τα πλανά στην λίμνη\ποτάμι γιατί κατά άλλα μια βρόμια και δυσωδία την είχαν τα διαμερίσματα των πρωταγωνιστών. Ξεφεύγουμε όμως και δεν κάνει. Η εκδίκηση σε αυτή την ταινία όπως είπαμε και πιο πάνω είναι σε κύκλο, δηλαδή η μια πράξη φέρνει εκδίκηση και αυτή η εκδίκηση φέρνει και άλλη εκδίκηση και άλλη και άλλη, μέχρι που ο κύκλος αυτών των ατόμων κλείνει με τον θάνατο όλων που συμβολικά εκλαμβάνεται ως λύτρωση ψυχής όχι μόνο για του ήρωες άλλα και για τους θεατές που έχουν μείνει καρφωμένοι στην οθόνη τους και βλέπουν αυτή την υπέροχα εκδικητική ταινία.


Η Ατάκα : Kang-ho Song: «Ξέρω πως είσαι καλός άνθρωπος, άλλα ξέρεις γιατί πρέπει να σε σκοτώσω.»


Ποιον θα έπαιζα : Θα έκανα τον πατέρα.


Αγαπημένη σκηνή : Πέντε έφηβοι έχουν μπει στην σειρά και τις παίζουν με τις κραυγές της γυναίκας από το διπλανό διαμέρισμα. Η κοπέλα που φωνάζει, είναι η αδελφή του Ryu που έχει πέσει στο πάτωμα από τον πόνο και ουρλιάζει, την ίδια ώρα ο αδελφός της ρουφάει τα νούντλς του και δεν παίρνει χαμπάρι!


Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω.


Δες την : Γιατί είναι καιρός αγαπητέ μου να ξεστραβωθείς, να δεις κάτι πέρα από την κλασική Αμερικανιά. Να σταματήσεις να βλέπεις ότι σου βάζει η τηλεόραση και να δεις μια ταινία που ναι μεν έχει βία αλλά έχει και στιλ.


Μην την δεις : Δεν ακούω κουβέντα, τι δικαιολογία έχεις για να μην την δεις, επειδή είναι στα Ιαπωνικά; Σίγα πια βρε μυγιάγγιχτε!


Με ποιον να την δεις : Με καμιά κουλτουρέ γκόμενα που θες να ρίξεις.


Μην την δεις με : Εικοσάχρονες που βλέπουν Patty, ναι υπάρχουν και τέτοιες!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis