
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ...
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011
One Day

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011
Blade Runner

Υπόθεση : Σε μια μεταποκαλιπτική εποχή στο μέλλον, ο άνθρωπος έχει αναπτύξει την τεχνολογία της δημιουργίας ¨Ρέπλικων¨, ανθρώπινων κλώνων, που χρησιμεύουν ως σκλάβοι, στις αποικίες έξω από την Γη. Στο Los Angeles, του 2019, ο Deckard (Harrison Ford), είναι ο Blade Runner, ένας μπάτσος που ειδικεύεται στην εξολόθρευση των ¨Ρέπλικων¨. Αν και πλέον έχει αποσυρθεί, αναγκάζεται δια της βίας να ξαναμπεί στην ενεργό δράση και να βρει 4 ¨Ρέπλικες¨ που δραπέτευσαν στην Γη.
Με μια κουβέντα : Τελικά, ο Harrison Ford ήταν Ρέπλικα;
Γενικά : Αυτό που ο σκηνοθέτης, Ridley Scott και ο πρωταγωνιστής του έργου, Harrison Ford, διαφωνούν, ακόμα και σήμερα, για το αν ο χαρακτήρας του δεύτερου ήταν τελικά Ρέπλικα ή όχι, δεν μπορώ να το καταλάβω. Κάτσε βρε Harrison, άκου τον σκηνοθέτη, εκείνος σε θέλει υπερεξελιγμένο ανθρωποειδές, εσύ γιατί το παίζεις τρελίτσα και λες τα δικά σου; Στην τελική αν το καλοσκεφτείς όλη η ταινία αποκτά νόημα μονό αν πιστέψουμε την επεξήγηση του σκηνοθέτη. Λοιπόν…. Επειδή σε έπιασα από τα μούτρα (έχω καιρό να γράψω βλέπεις, παρεμπιπτόντως Ciao!), πρέπει να σου πω ότι το Blade Runner σαν ταινία θεωρείτε, δεν ξέρω από ποιους, μια πολύ ¨μεγάλη¨ ταινία του κινηματογράφου. Αυτό φαίνεται από την τρελή βαθμολογία του στο IMDb και από την θέση #138 που έχει κατακτήσει, στην λίστα με τις καλύτερες ταινίες ever! Βλέποντας όλα αυτά και ακούγοντας άλλα τόσα, αποφάσισα πριν πολύ καιρό να δω την ταινία, όταν με το καλό τελείωσε, το σίγουρο ήταν ότι είχα ψιλοβαρεθεί (ειδικά στο τέλος, που κυνηγιόντουσαν μέσα στο κτίριο για 30 λεπτά) και με είχε ψιλοξενερώσει η μουσική του Παπαθανασίου, γιατί μετά το Chariots of Fire, η μουσική μου φάνηκε απόκοσμη και ψυχρή, ίσως για να τονιστεί το χάος του μέλλοντος… λες τελικά η μουσική να ταίριαζε, ναι οκ ταιριάζει, αλλά δεν μου άρεσε. Η σκηνοθεσία ήταν καλούτσικη, γιατί πέρα από το ότι σε έβαζε στο τριπάκι να σκεφτείς για το αν τελικά ήταν ή όχι ο Ford ρομπότ (χωρίς να το ξέρει), σου προσέφερε και μια φουτουριστική ματιά στον πλανήτη μας, που όπως μπορείς να φανταστείς θα είναι σε κακά χάλια. Τέλος πάντων, πολύ μουντή και σκοτεινή η απεικόνιση του μέλλοντος, τα εφέ ήταν αρχαία, αλλά δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς, αν σκεφτείς την εποχή που γυρίστηκε, το σεναριάκι τα μπέρδευε τα πράγματα, δεν σου εξηγεί επακριβώς το τι γίνεται και παίζει να χαθείς, ενώ υπάρχουν αρκετές σκηνές όπου δεν μιλάει κανένας παρά η ηλεκτρονική μουσική του Vangelis. Κλείνοντας, για μένα, το Blade Runner ήταν μια μέτρια ταινία και αυτό γιατί, μου έκανε πολύ cult το όλο κλίμα που απόπνεε, αλλά ίσως να φταίει η εποχή που γυρίστηκε και η εποχή που απεικόνιζε με τα πενιχρά εφέ. Το θέμα είναι πως η συγκεκριμένη ταινία έχει άπειρους θαυμαστές και δεν το αρνούμαι, ίσως αυτοί κάτι να ξέρουν, εγώ πάντως δεν ενθουσιάστηκα και τόσο.
Η Ατάκα : Gaff : «Είναι κρίμα που δεν θα ζήσει, αλλά και πάλι ποιος ζει;»
Ποιον θα έπαιζα : Μάλλον τον ρολό του Gaff, γιατί αυτός παίζει να ήξερε την αλήθεια για την πραγματική φύση του Ford.
Αγαπημένη σκηνή : Μου άρεσε ο υποβόσκων ερωτισμός μεταξύ του Deckard και της Rachel στις περισσότερες σκηνές που είχαν μαζί.
Χειρότερη σκηνή : Οι σκηνές όπου βλέπαμε την Daryl Hannah με εκείνο το πλατινέ κοντό μαλλί που μου θύμιζε την Στανίση!
Δες την : Για να πεις ότι την ειδές, για την μουσική και για τον Harrison Ford στην καλύτερη εποχή του.
Μην την δεις : Αν απλά θες να δεις μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με νέα εφέ, που να μην χρειάζεται να την φιλοσοφήσεις ιδιαίτερα.
Με ποιον να την δεις : Με κάποιον φίλο σου.
Μην την δεις με : Την κοπέλα σου.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011
Mujeres al borde de un ataque de nervios

P.s.:Την αντίθετη άποψη του Κλεάνθη για την ταινία μπορείτε να την διαβάσετε εδώ!
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011
Gazon maudit (1995)

Info:
Ο Laurent (Alain Chabat) είναι ένας κτηματομεσίτης ο οποίος είναι παντρεμένος με την όμορφη και πιστή σύζυγό του Loli (Victoria Abril) και τα δυο τους παιδιά. Την οποία όμως έχει κάνει τάρανδρο γιατί όπως πιστεύει ο άνδρας μπορεί να ξενοπηδάει! Άλλο το πήδημα άλλο η αγάπη! Μια φορά τον έκανε τσακωτό και φυσικά τον συγχώρεσε και από τότε είναι πολύ προσεκτικός! Πόσο σίγουρος είναι όμως για την γυναίκα του? Ειδικά όταν εμφανίζεται... μια άλλη γυναίκα η Marijo (Josiane Balasko) η οποία είναι λεσβία και κατακτά την καρδιά της Loli? Η ιστορία περιπλέκεται ακόμη πιο πολύ όταν η Loli μαθαίνει τις απιστίες του Laurent και συγκατοικούν και οι τρεις (ναι καλά διαβάσατε) στο ίδιο σπίτι. Είμαστε, μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε!!!
Write a comment...
Καταρχήν πρέπει να πω πως αυτήν την ταινία την είχα δει πριν αρκετά χρόνια με την φίλη μου την Αναστασία και την θυμήθηκα πρόσφατα γιατί μου είχε πει σαν φιλόλογος και πολυ-σπουδαγμένη που είναι αυτό που σας αποκαλύπτω στο Share της κριτικής μου... Και μου είχε φανεί τόσο αστείο! Η ταινία επίσης είναι πάρα πολύ καλή και έξυπνη με καλές ανατροπές στο τέλος. Ναι δεν είναι μόνο μια η ανατροπή... Δείτε τα τελευταία 5 λεπτά της ταινίας και θα καταλάβαιτε. Βέβαια τώρα αν ρωτήσετε την ξαδέρφη μου την Νικολέτα που είδε μαζί μου την ταινία θα ακούσετε το ακριβώς αντίθετο! Συγγνώμη μικρή μου... αλλά εμένα μου άρεσε πάρα πολύ! Ο Laurent είναι ένα φαλλοκρατικό γουρούνι που πολύ χάρηκα που επιτέλους του φόρεσε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι η σύζυγος και μάλιστα με μια άλλη γυναίκα. Βέβαια το σενάριο είναι τραβηγμένο δε λέω. Ντάξει το παράκανε η Josiane Balasko η οποία πέραν του ότι υποδύεται την Marijo είναι και σεναριογράφος και σκηνοθέτης! Τα κάνει όλα και συμφέρει ένα πράμα! Να σας ενημερώσω πως όσο ανδροπρεπείς και να φαίνεται στην ταινία, είναι παντρεμένη και ο σύζυγος της παίζει έναν πάρα πολύ μικρό ρόλο στην ταινία, στην αρχή της, πουλάει τριαντάφυλλα σε ένα καφέ. Έχουν και μια κόρη επίσης ηθοποιό αλλά αυτή δεν έπαιζε στην ταινία! Παραλίγο να ήταν οικογενειακή παραγωγή! Πάντως η ταινία αν και θίγει ένα θέμα που ακόμα και σήμερα εν έτη 2011 -οσονούπω 2012- κρίνεται και κρύβεται σε πολλές μικρές και μικρόμυαλες κοινωνίες ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1996 (Golden Globes, USA) και κέρδισε την ίδια κατηγορία την ίδια χρονιά, βραβείο κοινού στα βραβεία Palm Springs International Film Festival. Η μουσική είναι γλυκιά και ρομαντική με το γαλλικό ταμπεραμέντο μιας όχι γεννημένης γαλλίδας αλλά κορυφαίας τραγουδίστριας Dalida με το Histoire D'un amour το οποίο είναι και το κυρίαρχο τραγούδι της ταινίας αλλά και το κλασσικό a whiter shade of pale των Procol Harum σε μια διαφορετική εκτέλεση στην αρχή της ταινίας. Είναι μια χαλαρή πρόταση πάντως για να περάσετε καλά και να γελάσετε όσο μπερδεμένη κι αν είναι η ιστορία της. Δεν είναι και almodovar βρε αδερφέ που μπλέκει τα μπούτια του!! (Βλέπε από κάτω την κριτική της συναδέλφου και εξαδέρφης Ελένης Τσαούση).
Like!
Όταν εμφανίζεται η πρώην της Marijo και η Loli σκάει από την ζήλια της. Ο Laurent είναι απολαυστικός και πάρα πολύ αστείος γιατί απλά το απολαμβάνει! Δυστυχώς δεν έχω απόσπασμα για να πάρετε μια γεύση.
Dislike!
Η συμπεριφορα του συζύγου στην αρχή της ταινίας αλλά και μέχρι να γυρίσει στο σπίτι με την γυναίκα του και την γκόμενα της γυναίκας του. Ήθελα να του σπάσω το κεφάλι!!
Share!
Ο τίτλος της ταινίας κυριολεκτικά σημαίνει καταραμένο γκαζόν (γρασίδι). Μεταφορικά όμως και σε γαλλική αργκό αναφέρεται στο αιδοίο. Καταραμένο γκαζόν λοιπόν!!