fwto

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

THE LIFE OF DAVID GALE


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Kevin Spacey, Kate Winslet, Laura Linney
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alan Parker
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: "Γ@μώ την καταδίκη μου!!!

Υπόθεση: Ο David Gale είναι ένας ευυπόληπτος και καταξιωμένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας που όλη του την ζωή αγωνίζεται για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Η ζωή του αλλάζει δραματικά όμως όταν έρχεται αντιμέτωπος με αυτό για το οποίο αγωνίζεται γιατί κατηγορείται για τον θάνατο και βιασμό της συναδέλφου και συναγωνίστριας του Constance o' Dale. Τέσσερις μέρες πριν την εκτέλεσή του αποφασίζει να δώσει συνέντευξη στην δημοσιογράφο Bitsey Bloom στην οποία εξιστορεί την ιστορία όπως αυτός την βλέπει και προσπαθεί να την πείσει να τον βοηθήσει να αποδείξει ότι είναι αθώος πριν να είναι πολύ αργά...

Για πες, για πες: Ενώ η ταινία φαντάζει πολύ ψυχοπλακωτική, βαριά και με έντονα κοινωνικά μηνύματα και προβληματισμό, μιας και διαπραγματεύεται ένα τόσο δύσκολο θέμα, όπως αυτό της θανατικής ποινής, ωστόσο στην πορεία της ταινίας μόνο αυτό δεν γίνεται! Ναι μεν το κύριο συστατικό της ταινίας, πάνω στο οποίο βασίζεται και η δομή της, είναι ένα βαθιά κοινωνικό και επίμαχο ζήτημα, δυστυχώς όμως φαίνεται ότι, τόσο σκηνοθετικά όσο και σεναριακά, επιλέγεται μια πιο συντηρητική προσέγγιση του θέματος, μιας και αγγίζει μόνο επιφανειακά το θέμα και δεν κάνει ένα βήμα παραπέρα ώστε να εμβαθύνει και να αναδείξει το μέγεθος αυτού του προβλήματος. Αντίθετα, επιλέγει την "ασφαλή οδό"της απλής εξιστόρησης της ζωής του πρωταγωνιστή και όχι τόσο την ανάδειξη και ανάλυση του προβλήματος της θανατικής ποινής. Παρόλα αυτά, είναι μία ταινία, που αν εξαιρέσεις το γεγονός της "άτολμης" και επιφανειακής προσέγγισης του θέματος από τον σκηνοθέτη, έχει γρήγορη ροή, καλές ερμηνείες και ένα αρκετά έξυπνο και ευρηματικό τέλος που αντισταθμίζει τις όποιες άλλες ελλείψεις παρουσιάζει η ταινία.

Με αρέσει: Που δεν ψυχοπλακώθηκα από την ταινία αλλά και που, αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι ίσως περίμενες μία διαφορετική προσέγγιση του θέματος, δεν παύει να αποτελεί μια έξυπνη και ενδιαφέρουσα ταινία που σε κρατάει άνετα να την δεις ως το τέλος.

Δεν με αρέσει: Που δεν τολμά να αγγίξει περισσότερο το ευαίσθητο θέμα της θανατικής ποινής και μοιάζει να το προσπερνά ενώ θα μπορούσε να το είχε εκμεταλλευτεί διαφορετικά και να έδινε μια πιο δυνατή ταινία, γιατί είχε την δυνατότητα να το κάνει.

Η άγνωστη πληροφορία της ημέρας: Ο σκηνοθέτης της ταινίας Alan Parker, είναι αυτός που σκηνοθέτησε και την περίφημη "Εβίτα"! Ναι καλέ! Αυτή με την Μαντόνα! Εεε...μετά από αυτό, θα είμαι πιο επιεικής μαζί του γιατί αν κρίνω από την "Εβίτα"...εεε τότε εδώ πρέπει να θεωρηθεί άψογος!



3 σχόλια:

  1. Από τις πολύ αγαπημένες μου ταινίες!! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου και πάλι "πιστέ" οπαδέ του Ευλόγησον! :Ρ Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σε μια ακόμη "θεία λειτουργία" μας, δηλώνεις παρών! Όντως πρόκειται για μια αρκετά καλή ταινία που, με μια καλύτερη διαχείριση του θέματος, θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο καλή και δυνατή ταινία! Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα με...την "Ευλογία" μου τέκνον μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ταινιάρα και για μένα. irene

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis