fwto

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

The Big Lebowski (1998)


Info: 
Ο Jeff Lebowski είναι ένας αραχτός τύπος που αυτοαποκαλείται The Dude. Είναι άνεργος, αργόσχολος, έχει δυο φίλους τον Walter και τον Donny με τους οποίους παίζουν bowling και η ζωή του κυλάει αργά... και χωρίς αλλαγές. Μέχρι που μια μέρα τρώει ξύλο και του κατουράνε το χαλί γιατί υπάρχει ένας συνονόματος εκατομμυριούχος που η γυναίκα του χρωστάει της Μιχαλούς! Και κάπου εκεί έρχονται οι αλλαγές... Βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε μια δήθεν απαγωγή, με μια βαλίτσα λεφτά που την χάνει, που τελικά δεν έχει λεφτά και με ένα κάρο περίεργους να τον κυνηγάνε. Και μέσα σε αυτούς και η κόρη του εκατομμυριούχου η οποία τον θέλει για να κάνει παιδί... Και όλα αυτά με την πολύτιμη βοήθεια του πειραγμένου φίλου του Walter που νομίζει πως ακόμη βρίσκεται στον πόλεμο του Βιετνάμ! Έρε γλέντια μεγάλε Μάγκα! 

Write a comment... 
Aloha κι από μένα φίλτατοι αναγνώστες του Eulogison! Μπορεί να τεμπελιάσαμε για καλοκαίρι αλλά πήραμε μπρος και έχουμε πολλά να πούμε από δω και πέρα! Εγώ δεν θα σας ευχηθώ καλό χειμώνα... θα σας πω καλή αναμονή του επόμενου καλοκαιριού! Και πάμε στα της ταινίας. Μετά το πολύ επιτυχημένο Fargo των αδερφών Coen και μάλιστα βραβευμένο με Όσκαρ, ήρθε ο Dude και όταν παίχτηκε οι κριτικές ήταν άκρως απογοητευτικές. Σήμερα βέβαια η ταινία βρίσκεται μέσα στην λίστα με τις 250 καλύτερες του Imdb. Εγώ να σας πω την αλήθεια αυτό δεν το κατάλαβα γιατί έγινε. Από την πρώτη φορά που την είδα (κάπου εκεί κοντά που βγήκε..) μου άρεσε πολύ και τώρα που την είδα και πάλι την απόλαυσα ακόμη περισσότερο! Απίστευτες οι ερμηνείες των Jeff Bridges και John Goodman που απλά τα δίνουν όλα, όπως και ο Philip Seymour Hoffman ο βοηθός του γέρου Lebowski που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ των τρελών, αλλά και η Julianne Moore που τελικά την θεωρώ πάρα πολύ καλή ηθοποιό. Εμένα με τις περίεργες καταστάσεις στις ταινίες με ξέρετε.. τις γουστάρω τρελά! Και αυτήν είναι μια ταινία που το σενάριο μπάζει από παντού! Εμφανίζονται Γερμανοί μηδενιστές (φιλοσοφική θεωρία ή αίρεση είναι ο μηδενισμός), ένας περίεργος πορνογράφος – τοκογλύφος, ο αφηγητής cowboy, o.. Jesus παιδεραστής αλλά και ο καημένος ο Donny ο φίλος του Dude που στην τελική αυτός την πλήρωσε! Μια ομορφιά με λίγα λόγια! Μπορεί να διαρκεί 117 λεπτά (με ξέρετε εμένα με τις μεγάλες ταινίες) αλλά δεν το καταλαβαίνεις καθόλου. Πάντα κάτι κρατάει το ενδιαφέρον σου. Πλέον θεωρείται από τις καλύτερες cult κωμωδίες της Αμερικής και ίσως και η καλύτερη των αδερφών Coen (Fargo, No Country for Old Men, O Brother, Where Art Thou?) . Τώρα βέβαια γούστα είναι αυτά όπως πάντα επισημαίνουμε εδώ στο blog... ο καθείς με τα γούστα του λοιπόν! Πάντως από ατάκες η ταινία είναι γεμάτη... από όλους όχι μόνο από τον Dude. Κατ' εμέ... οι ατάκες ανήκουν στον Walter: You're goddamn right I'm living in the fucking past! Και πάμε στα του soundtrack. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Θα ξεκινήσω με τους Creedence Clearwater Revival, τον μέγιστο Bob Dylan, Elvis Costello, Kenny Rogers, Nina Simone, Santana, Eagles, αλλά και μουσική από Mick Jagger and Keith Richards και πολλά άλλα. Επίσης δυο διασκευές πασίγνωστων τραγουδιών, το Viva Las Vegas από την Shawn Colvin αλλά και το Hotel California από τους Gipsy Kings που για μένα προσωπικά είναι η χειρότερη διασκευή όλων των εποχών! Συγνώμη αλλά θα το ξαναπώ αυτό για τα γούστα! Γενικότερα οι διασκευές δεν μου αρέσουν αλλά αυτή ήταν από τις χειρότερες που άκουσα ever! 

Like! 
1. Life does not stop and start at your convenience... Ο John Goodman απλά τα σπάει...
Καλά όχι μόνο ο Goodman αλλά νομίζω πως ενώ στην αρχή μου φάνηκε υπερβολικός, όταν το ξανασκέφτηκα απλά τον λάτρεψα.
2. Το πιο άσχετο αλλά και συνάμα γαμάτο όνειρο που έχω δει!


Dislike! 
Ε δεν έχω τι να κάνουμε τώρα... 

Share! 
Διάβασα τόσα πολλά που πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτομοιραστώ μαζί σας για αυτήν την ταινία. Να σας πω ότι για τον ρόλο της Bunny που έπαιξε η Tara Reid είχαν σκεφτεί την Charlize Theron. Ο Walter λέει συνεχώς στον Donny (Steve Buscemi) “shut the fuck up” στην ταινία γιατί στην προηγούμενη (Fargo) ο χαρακτήρας του Buscemi δεν έβαζε γλώσσα μέσα του. Τέλος οι τρεις Γερμανοί που εμφανίζονται ως οι απαγωγείς στην ταινία είναι επίσης μουσικοί και έχουν ένα συγκρότημα τους Autobahn. Αυτή η αναφορά είναι μια παρωδία του γερμανικού συγκροτήματος Kraftwerk και το όνομα Autobahn είναι τίτλος τραγουδιού τους. Καλή σας προβολή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis