fwto

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

THE EXORCIST(1973)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΨΕΣ!
παίζουν:Ellen Burstyn,Max von Sydow,
Linda Blair
Σκηνοθεσία:William Friedkin

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:ΘΡΙΛΕΡ

Η ιστορία μιας οικογένειας όπου η μικρή κόρη καταλαμβάνεται από το διάβολο!Η επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο χωρίς αποτέλεσμα!Οπότε παίρνει σειρά η θρησκεία, με τη βοήθεια ενός εξορκιστή!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Αυτή την ταινία κατάφερα να την αποφύγω 26 ολοκληρα χρόνια!Ώσπου εξαιτίας του αφιερώματος αναγκάστηκα να παρακολουθήσω!
Το έκανα με βαριά καρδιά, περίμενα να δώ τα χειρότερα και από την άποψη ότι θα φοβηθώ και ότι πλέον τα εφέ και το στόρυ ίσως φάνταζαν τόσο ξεπερασμένα μέχρι και γελοία!Έπεσα έξω και στα 2!
Οκ πρώτον, δεν φοβήθηκα όσο το φανταζόμουν!καλό αυτό, την είδα και μέρα βέβαια,χαζή είμαι για το αντίθετο??
και δεύτερον σε σχέση με τις ταινίες που επέλεξα παλιές και σύγχρονες, οφείλω να ομολογήσω πως είναι μια από τις καλύτερες,σκοτεινότερες, αρτιοτερες και ατμοσφαιρικές ταινίες θρίλερ-μεταφυσικές που εχω δει ποτέ!!
Ως γνωστό η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία και σε ομώνυμο βιβλίο!
πάρα πολύ ωραία ατμόσφαιρα, ειδικά ο σωστός φωτισμός βοηθάει στην κατάλληλη δημιουργία μυστηρίου , εφέ αντάξια των σημερινών(πλην ελαχίστων πολύ ψεύτικων),καλές ερμηνείες με αυτή της μικρής δαιμονισμένης linda blair να ξεχωρίζει!
Η ταινία αναπτύσσεται κλιμακωτά, μια ευτυχισμένη μονογονεική οικογένεια , μητέρα και μάνα,.Βλέπουμε την αγαπημένη σχέση των 2 τους, νομίζω ο σκηνοθέτης ήθελε να το τονίσει αυτό , για να φανεί καλύτερα η μεταμόρφωση του χαρούμενου κοριτσιού στο τόσο σκοτεινό και οργισμένο πλάσμα!Βασικά αν με ρωτάτε με ξενέρωσαν λίγο, τη βρήκα λίγο γλυκανάλατη την μεταξύ τους σχέση!
anyway,σιγά σιγά το κορίτσι χωρίς κανένα εμφανή λόγο και αιτία,(αυτό το θεωρώ μείον , γιατί έτσι ξαφνικά πως σκατά δαιμονίστηκες βρε κοπελιά!)αρχίζε να μεταμορφώνεται!
η μεταμόρφωση της κοπέλας ήταν άψογη, τέλεια,φοβερή, το ομολογώ, ειδικά στα αρχικά στάδια, όλα τα λεφτά!κλάνεις τη μέντα σου ακόμη και σήμερα!.το γεγονός ότι μεταμορφώθηκε σε τέρας το βρήκα λίγο υπερβολικό αλλά οκ!αλλά από την άλλη αν με ρωτάτε ο διάβολος, !αν ήταν αυτός!, είχε μια έλλειψη να το πω?? ,μια κάψα??! γιατί που τον έχανες που τον έβρισκες! όλο ζητουσε sex μέσω του μικρού κοριτσιού!(κάτι που δεν έγινε ευτυχώς, για προφανείς λόγους)!
η πιο σοκαριστική σκηνή που δεν την εχω ματαξαναδεί ήταν όταν η κοπελιά κάρφωνε το σταυρό στο ευαίσθητο σημείο, πολύ σκληρή και ωμή σκηνή πράγματι, όχι απλοί εντυπωσιασμοί με μετακίνησεις αντικειμένων και χαζομαρίτσες που έχουμε χιλιοδει!
Η σύγκρουση θρησκείας και επιστήμης, λογικής και παραλόγου εκφράστηκε άψογα στο πρόσωπο του Ελληνάρα Δημήτρη που και παπάς ήταν και ψυχίατρος και προσπάθησε να δει το φαινόμενο και από τις 2 πλευρές!
Για την burstyn οκ μάνα ήταν, έτρεξε στους γιατρούς, απο δω από κει , είδε κι απόειδε η καημένη την καταλαβαινω, δρούσε καθαρά συναισθηματικά και δεν την ένοιαζε μήτε θρησκεία μήτε επιστήμη ήθελε μόνο την κόρη της πίσω,λογικότατο!!
Τα υπόλοιπα εννοείται δεν θα σας τα πω για την εξέλιξη της ταινίας , πρέπει να τη δείτε!μέρα, νύχτα, δεν με αφορά!
απλά δείτε τη , για τον τρόπο σκηνοθεσίας,,το ενδιαφέρον ακόμη και σήμερα σενάριο,τα εφέ και την αληθοφανή και ωμή εικόνα που σόκαρε την εποχή που πρωτοβγήκε, αλλά και την αντοχή της στο χρόνο που θα ζήλευαν πολλοί και τελικά αποδεικνύεται πως δεν είναι άδικα στις best movies ever!
Ελπίζω να δείτε την un cut version, γιατί εγω παρακολούθησα την ψηφιακά επεξεργασμένη και απουσιαζουν 10 λεπτά του αρχικού film!


extra info:ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΕΞΟΡΚΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΩΣ ΘΥΜΑ ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΡΙΤΣΙ ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ!
ΑΛΗΘΕΙΑ?ΨΕΜΑ? ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ! http://students.ceid.upatras.gr/~akis/jotd20/0451.html

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?-0\5
δεν το νομίζω

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?-0\5
ευτυχώς ούτε κι αυτό!

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-1\5
ο διαβολος ή όποιος ήταν μέσα στην κοπελίτσα είχε όντως κάψες!

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-4\5
για την εποχή του παραμένει ένα από τα καλύτερα θρίλερ ever!ακόμη και σε συναγωνισμό με τις σύγχρονες!

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-0\5
δεν θέλω να σκέφτομαι!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-4\5

είναι άκρως ενδιαφέρουσα και με πολύ καλή δομή και ανάπτυξη του σεναρίου!

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-4\5
τα ανοιγοκλεισματα πορτών, παραθύρων,μετακίνηση επίπλων κτλ , απλοί εντυπωσιασμοί αλλά η σκηνή με το σταυρό που τον καρφώνει κάπου χαμηλά , μια από τις σκληρότερες και πρωτοτυπες σκηνές που έχω δει!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)-5\5
το theme που έχει μείνει στην ιστορία!κινητά και κινητά το είχαν σαν ringtone!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-9\10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis