fwto

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Tangled


Υπόθεση : Έχοντας λάβει τις θεραπευτικές ιδιότητες από ένα μαγικό λουλούδι, η μικρή Πριγκίπισσα Rapunzel (Mandy Moore) απαγάγεται από την Gothel. Η Gothel ήξερε πως οι μαγικές ικανότητες του λουλουδιού είχαν περάσει στα μαλλιά της Πριγκίπισσας και έτσι αποφάσισε να την κρατήσει κοντά της, ώστε να διατηρεί τον εαυτό της νέο για πάντα και για να μην βρει κανείς την μικρή, την έκρυψε ψηλά σε έναν μυστικό πύργο. Τα χρόνια πέρασαν και οι Rapunzel είναι έτοιμη να κλείσει τα 18 έχοντας δεκάδες μέτρα μαλλιά να πέφτουν από το κεφάλι της. Η μονή επιθυμία της μικρής Rapunzel είναι να βγει από τον πύργο της και να ανακαλύψει τον έξω κόσμο. Μια μέρα, ο Flynn Ryder (Zachary Levi) κυνηγημένος από τους αξιωματικούς του βασιλιά, σκαρφαλώνει στον πύργο για να βρει καταφύγιο, αλλά τελικά βρίσκεται αιχμάλωτος της Rapunzel. Εκείνη του προσφέρει μια συμφωνία, θα τον αφήσει ελεύθερο μόνο όταν την πάει να δει τα φώτα που υψώνονται στον ουρανό, κάθε χρόνια στα γενέθλια της. Εκείνος συμφωνεί και έτσι η Rapunzel είναι έτοιμη να ζήσει την πιο συναρπαστική περιπέτεια της ζωής της.


Με μια κουβέντα : Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια, μια Πριγκίπισσα του Disney που θυμίζει κάτι από τα παλιά.


Γενικά : Καταρχήν να απαντήσω στην ερώτηση: «Γιατί ο τίτλος δεν είναι ¨Rapunzel¨ και είναι ¨Tangled¨;». η προηγούμενη ταινία της Disney με θέμα της μια Πριγκίπισσα, ήταν ¨Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος¨, καλή ταινία αλλά δεν έκανε την αναμενόμενη εισπρακτική επιτυχία και αυτό γιατί πολλά αγοράκια δεν θελαν να δουν ένα έργο με Πριγκίπισσες. Έτσι οι παραγωγοί σκέφτηκαν να βάλουν έναν πιο γενικό τίτλο αντί για το όνομα της πρωταγωνίστριας και να εμπλουτίσουν την ταινία με ένα αρσενικό ήρωα που λατρεύει την περιπέτεια και τις μάχες. Έτσι έχοντας ήδη κερδίσει το κοριτσίστικο κοινό με την Rapunzel, κατάφεραν να βάλουν και τα αγοράκια στις κινηματογραφικές αίθουσες. Να πούμε ακόμη, έτσι για την ιστορία, ότι είναι η πρώτη ταινία Πριγκίπισσα του Disney που παρουσιάζεται σε 3D και όχι ως απλό σκίτσο. Τώρα για το έργο, η ταινία είναι πολύ καλή, έχει αυτό το παραμυθένιο στοιχείο που είχαν οι παλιές ταινίας τύπου Χιονάτη. Εδώ έχουμε μια κοπέλα με μαγικά μαλλιά που θέλει να γνωρίσει τον κόσμο και συναντά τον καρδιοκατακτητή της και μαζί ζουν μια φοβερή περιπέτεια. Φυσικά υπάρχουν κακοί, αλλά όχι σαν τους κακούς παλιάς κοπής, βλ. Ούρσουλα! Παρόλα αυτά το σενάριο αν και παραμυθένιο όπως είπα, έχει εξιχρονιστεί και έτσι η ατάκες είναι, καυστικές και με ένα έξυπνο χιούμορ που σε κάνει να χαμογελάς, με λίγα λόγια είναι η απάντηση της Disney στο Shrek. Η μουσική από τον θρύλο της Disney Alan Menken, οποίος κάνει φοβερή δουλειά ιδίως στο κομμάτι ¨ The Tear Heals ¨. Από εκεί και ύστερα η Mandy Moore δίνει την φωνή της στην Rapunzel και μπορώ να πω ότι δεν περίμενα να βγει κάποιο κάλο αποτέλεσμα αλλά με διέψευσε, όπως ακριβώς και με τον Zachary Levi που δίνει φωνή στον Flynn Ryder. Κλείνοντας να πω ότι είναι μια πολύ ωραία ταινία, με έντονα χρώματα, προσεγμένα γραφικά ακόμη και στις πιο μικρές λεπτομέρειες, ωραία τραγούδια, όμορφη μουσική, ωραία υπόθεση και έξυπνο σενάριο, περιπετειώδεις σκηνές, αλλά και σκηνές με ρομάντζο και καρδούλες.


Η Ατάκα : Rapunzel: «Λουλούδι φώτιζε και άνθιζε, άφησε την δύναμη σου να λάμψει, γύρισε πίσω το ρολόι, φέρε πίσω αυτό που ήταν κάποτε δικό μου. Γιάτρεψε αυτό που έχει πληγωθεί, άλλαξε το σχέδιο της μοίρας, σώσε αυτό που έχει χαθεί, φέρε πίσω αυτό που ήταν κάποτε δικό μου.»


Ποιον θα έπαιζα : Θα έπαιζα τον ρόλο του Πασχάλ του μικρού χαμαιλέοντα, που μπορεί να ήταν βουβός ρόλος, αλλά κατάφερνε να δώσει μια πιο αστεία νότα στην ιστορία.


Αγαπημένη σκηνή : Σε δυο σκηνές μέσα στο έργο. Μια στην ταβέρνα οπού ήταν όλοι οι ληστές και μια στο τέλος, όπου παρουσιάζεται ένας μεθυσμένος και φαφούτης παππούλης ντυμένος θεός έρωτας με φτερά και τόξο, ο οποίος στέλνει φιλάκια στην κάμερα, πολύ γέλιο!


Χειρότερη σκηνή : Δεν θέλω να σου πω τι γίνεται στο έργο, αλλά στο τέλος κάτι συμβαίνει με τα μαλλιά της Rapunzel και ξενέρωσα.


Δες την : Γιώτη είναι μια πολύ καλή ταινία κινουμένων σχεδίων, στην οποία δεν μπορείς να βρεις κάτι κακό να πεις.


Μην την δεις : Αν δεν θες να δεις κινούμενα σχέδια.


Με ποιον να την δεις : Με την κοπέλα σου που είναι κολλημένη με τα παραμύθια ή αλλιώς με τα ανιψάκια σου.


Μην την δεις με : Τους κολλητούς σου, τουλάχιστον όσο αναφορά τις σκηνές με τα ρομάντζα, κατά τα άλλα έχει μπόλικες σκηνές κυνηγητού και περιπέτειας.




3 σχόλια:

ShareThis