fwto

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Midnight in Paris



Υπόθεση : Ο Gil (Owen Wilson) και η Inez (Rachel McAdams) βρίσκονται για διακοπές στο Παρίσι.O Gil είναι ένας επιτυχημένος σεναριογράφος ταινιών και τώρα προσπαθεί να τελειοποιήσει το πρώτο του βιβλίο. Μαγεμένος από την ομορφιά του Παρισιού, αρχίζει να σκέφτεται πως πρέπει να μείνουν εδώ με την Inez και να παντρευτούν, αλλά η Inez δεν συμμερίζεται καθόλου τις ρομαντικές ιδέες του συντρόφου της και την πεποίθηση του ότι η χρυσή εποχή του Παρισιού ήταν η δεκαετία του ΄20. Ένα βράδυ, ο Gil χάνεται στους δρόμους της πόλης και κάπου κοντά στα μεσάνυχτα το πάρτι ξεκινά, δίνοντας στον Gil την δυνατότητα να γνωρίσει το Παρίσι όπως ακριβώς το φανταζόταν.

Με μια κουβέντα : Να κάτι που δεν περίμενα να δω από τον Woody Allen.

Γενικά : Καταρχήν αυτή η ταινία μπορεί να έχει το καλύτερο πόστερ που είδαμε φέτος, ένας συνδυασμός του μοντέρνου Παρισιού και του μαγευτικού πίνακα του Van Gogh με τίτλο ¨Starry Night¨, από αυτό και μόνο η ταινία με είχε κερδίσει. Επιπλέον όλη η ταινία εξελίσσεται στο Παρίσι, την πόλη του έρωτα, την πόλη όπου η φωτογραφία του τύπου με την μπαγκέτα στο χέρι πάνω σε ένα ποδήλατο είναι πραγματικότητα και ο Woody Allen θέλησε να μας τα δείξει όλα αυτά. Τους πλακόστρωτους δρόμους, τα μικρά καφέ, την Μονμάρτη, τον πύργο του Άιφελ, την Παναγία των Παρισίων, τους κήπους, τα πάρκα, την πόλη την μέρα, την νύχτα, το απόγευμα, με ήλιο, με βροχή και όλα αυτά με ένα τετράλεπτο τζαζ τραγούδι πολύ πριν ξεκινήσει η ταινία. Μετά από το tribute στο Παρί ξεκινά η ταινία και γνωρίζουμε τους πρωταγωνιστές μας, ο Gil είναι ένας συγγραφέας, ρομαντικός και συναισθηματικός, ο κλασσικός τύπος που θα βρόνταγε τα πάντα και θα μετακόμιζε στην μαγευτική αυτή πόλη, για κακή του τύχη όμως, έχει μαζί του την αρραβωνιαστικιά του την Inez, αυτή η τύπισσα είναι η κλασσική νευρική αμερικανίδα, που έχει θέμα με τα λεφτά, την χλίδα και το τι θα πει ο κόσμος, τυπικά είναι το κλασσικό μοντέλο ανθρώπου στις ταινίες του Allen. Από εκεί και ύστερα το σενάριο του έργου, που και αυτό είναι του Allen, μας προσφέρει κάτι τελείως διαφορετικό και εξωτερικά φρέσκο σε σχέση με τις ταινίες που έβγαλε ο σκηνοθέτης την δεκαετία που μας πέρασε. Όλα αυτά στα λέω γιατί μόλις το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα ο αγαπητός Gill μεταφέρεται στην χρυσή εποχή του Παρισιού και συναντά όλα τα συγγραφικά του ινδάλματα και όχι μόνο. Σαν συμβουλή σου δίνω, να έχεις μαζί σου μια μικρή εγκυκλοπαίδεια για να τσεκάρεις όλα τα ονόματα που ακούγονται. Επειδή όμως δεν θέλω να σου χαλάσω την έκπληξη, περνάω από την υπόθεση στην σκηνοθεσία που ήταν πάρα πολύ καλή, νομίζω ότι ήταν η πρώτη ταινία του Allen όπου πραγματικά διασκέδασα. Επίσης ο Owen Wilson για πρώτη φόρα με έκανε να τον δω λίγο πιο προσεκτικά, να δω ότι μπορεί να παίξει και πιο διαφορετικούς ρόλους και να ξεφύγει λίγο από την σαχλή αμερικανική κωμωδία. Η Rachel McAdams όσο και αν την λατρεύω ήταν έτσι και έτσι σε ένα ρόλο που την έχουμε ξαναδεί πιο παλιά, ενώ δεν εμφανίζεται πάρα πολύ. Σε πολύ δεύτερους και μικρούς ρόλους έκπληξη συναντάμε την Kathy Bates (θεά), τον Adrien Brody (η καλύτερη ερμηνεία του έργου), την Marion Cotillardπροσωποποίηση του Παρισιού) και την πρώτη Κυρία της Γαλλίας Carla Bruni (για τον πέο!). Κλείνοντας, το ¨Μεσάνυχτα στο Παρίσι¨ βγαίνει σήμερα στις Ελληνικές αίθουσες και είναι η καλύτερη ταινία για να ξεκινήσει το φθινόπωρο σας.

Η Ατάκα : Gil: «Αυτό είναι το πρόβλημα με το παρόν. Είναι λίγο ανικανοποίητο γιατί η ζωή είναι ανικανοποίητη».

Ποιον θα έπαιζα : Τον Gil για να γνωρίσω όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου εμφανίζεται ο Adrien Brody, δεν σου λέω ποιον υποδύεται, γιατί είναι έκπληξη!

Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω.

Δες την : Για να γοητευτείς από την υπέροχη πόλη, για να ακούσεις όμορφη μουσικούλα και να δεις μια πολύ καλή ταινία από τον Allen που τολμώ να πω πως με είχε απογοητεύσει τα προηγούμενα χρόνια.

Μην την δεις : Γιατί κάποια στιγμή μέσα στο έργο θα νιώσεις βλάκας, που δεν θα ξέρεις ποιοι είναι όλοι αυτοί οι τύποι, για αυτό και σου πρότεινα την εγκυκλοπαίδεια, δεν αστειεύομαι!

Με ποιον να την δεις : Με φίλους που λατρεύουν τους μεγάλους καλλιτέχνες του παρελθόντος.

Μην την δεις με : Ρεαλιστές!


2 σχόλια:

ShareThis