fwto

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Sleeping Beauty


Υπόθεση : Η Lucy (Emily Browning) είναι μια νεαρή κοπέλα που εργάζεται σε δυο δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αλκοολική μητέρα της, που της ζητά συνεχώς χρήματα και να καταφέρει να πείσει το αγόρι της σπιτονοικοκυράς της να μην την διώξει από το σπίτι. Μη μπορώντας να μαζέψει αρκετά χρήματα για τις σπουδές της, δουλεύει και ως πόρνη και μια μέρα αποφασίζει να εργαστεί στην υπηρεσία της Μαντάμ Clara (Rachael Blake). Η δουλειά της σε αυτή την υπηρεσία είναι να σερβίρει φαγητό και ποτό σε ανθρώπους της υψηλής κοινωνίας σε πριβέ πάρτι , αλλά όλα αυτά φορώντας μονό τα εσώρουχα της. Λίγο αργότερα όμως και με τα οικονομικά της, ακόμα, σε άθλια κατάσταση θα μπει στην διαδικασία να προσφέρει άλλου είδους απολαύσεις στους ηλικιωμένους φίλους της Clara.

Με μια κουβέντα : Ξανασκέψου το.

Γενικά : Οκ , δεν θα σου πω ψέματα, αυτή η ταινία δεν είναι για όλους, όχι γιατί το θέμα της μπορεί να σου φανεί σκληρό, αλλά γιατί στο τέλος θα σου φανεί ότι πέρα από την πρωταγωνίστρια και το θέμα, όλα τα άλλα στην ταινία ήταν για πέταμα. Την σκηνοθεσία και το σενάριο αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου η πρωτάρα Julia Leigh και ενώ φαίνεται ότι έχει όλη την καλή διάθεση για να μας παρουσιάσει μια ωραία ευρωπαϊκού τύπου ταινία για την πορνεία, μας τα χάλασε. Η υπόθεση καταρχήν είναι ένα από τα καλά, σε ιντριγκαρίζει και ο τίτλος που σε παραπέμπει στο παραμύθι, αλλά καμία σχέση δεν έχει με αυτό. Η υπόθεση λοιπόν θέλει μια πανέμορφη κοπέλα να προσπαθεί να επιβιώσει στον κόσμο, δεν έχει λεφτά για το νοίκι, δεν έχει λεφτά για την αλκοόλα μάνα της, δεν έχει λεφτά για τις σπουδές της και έτσι καταφεύγει στην πορνεία. Καλά, όταν λέω πορνεία μην φανταστείς τίποτα φτηνό, μιλάμε για glam πορνεία με πλούσιους και ναρκωτικά στην άκρη για μεζεδάκι. Έχοντας μπει για τα καλά στο κύκλωμα, ρισκάρει και μπλέκεται σε μια υπηρεσία όπου πλούσιοι γερομπαμπαλίδες μπορούν να κάνουν διάφορα πάνω σε νεαρές κοπέλες έναντι αδρής αμοιβής. Αυτή είναι η ενδιαφέρουσα υπόθεση, αλλά η Leigh δεν μας προσφέρει τίποτα άλλο, το σενάριο της ήταν ανύπαρκτο, ελάχιστες κουβέντες, που δεν οδηγούσαν πουθενά, χαρακτήρες που κατά την γνώμη μου, θα μπορούσαν να μην υπάρχουν καθώς το σενάριο από μόνο του δεν τους έδινε το περιθώριο, ούτε να εξελιχτούν αλλά ούτε και να μας γίνουν πιο οικείοι ανοίγοντας μας τα χαρτιά τους. Η σκηνοθεσία από την άλλη καταφέρνει μέσα από πολλές σκηνές να γίνει ωμη, ψυχρή και ρεαλιστική, αλλά μέχρι εκεί, το τέλος της ταινίας είναι σαν να κόβεται ξαφνικά το φιλμ και όλοι να αναρωτιούνται: «και τώρα τι έγινε;». Το δεύτερο και τελευταίο θετικό της ταινίας και ο μοναδικός λόγος που αποφάσισα να δω το έργο, είναι η ύπαρξη της Emily Browning στο πρωταγωνιστικό ρόλο. Την συγκεκριμένη κοπελίτσα πολύ την συμπαθώ, γιατί καταφέρνει, με τους λίγους ρόλους που έχει παίξει, να μας παρουσιάζει ένα διαφορετικό κομμάτι του εαυτού της, κάθε φόρα. Εδώ την βλέπουμε να πασχίζει για την ζωή της και να μην διστάζει να παίρνει ακραίες αποφάσεις με μοναδικό της στόχο τα χρήματα, την ίδια ώρα ,η Emily είναι στα πιο όμορφη της, με ένα σώμα (με ελαφριά κυτταρίτιδα) άσπρο σαν το γάλα και με υπέροχα πυρόξανθα μαλλιά καταφέρνοντας να είναι και το κορίτσι της διπλανής πόρτας, αλλά και το κορίτσι του διπλανού ¨σπιτιού¨. Κλείνοντας η ταινία δεν νομίζω να σου αρέσει, έμενα δεν μου άρεσε, την θεωρώ πολύ πρόχειρη και ίσως ελαφρώς επιτηδευμένη με πολλές σκηνές που έγιναν μόνο και μόνο για να προκαλέσουν, από εκεί και ύστερα η επιλογή είναι δική σου.

Η Ατάκα : Lucy: «Ο κόλπος μου δεν είναι ναός»

Ποιον θα έπαιζα : Κανέναν.

Αγαπημένη σκηνή : Οι σκηνές που δικαιολογούν τον τίτλο της ταινίας.

Χειρότερη σκηνή : Κάποια στιγμή ένας γερομπαμπαλής αρχίζει να μας αφηγείται μια ιστορία που είχε διαβάσει. Ειλικρινά δεν θυμάμαι ούτε τι έλεγε ο γερομπαμπαλής, ούτε η ιστορία του, το θέμα είναι ότι κράτησε 5 λεπτά αυτός του ο μονόλογος και ήταν το πιο βαρετό πράγμα στην ταινία (αν και μερικοί θα πούμε ότι αυτός ο μονόλογος εξάγει το τέλος του έργου, αλλά και πάλι ήταν βαρετός).

Δες την : Για την Emily.

Μην την δεις : Γιατί δεν έχει κάτι να σου προσφέρει και θα εκνευριστείς με το πόσο απότομα τελειώνει.

Με ποιον να την δεις : Μόνος.

Μην την δεις με : Την κοπέλα σου.


4 σχόλια:

  1. ατάκα
    Fear of death is the number one gotcha.
    ελληνιστί
    Ο φόβος του θανάτου,είναι το μεγαλύτερο ψέμα.
    Καλά, Κλεάνθη -πρώτα απ΄' όλα γεια σου, τί κάνεις κλπ, αυτή η ταινία μου θύμισε παλιά γαλλική τσόντα χωρίς σεξ.
    θα μπορούσαμε να πούμε πως βαριέμαι τις πασαρέλες και το επιτηδευμένο έκλυτο της άπερ κλασ -βαριέμαι να γράψω αγγλικά
    από μια υπερρεαλιστική θέση, όμως, το τραγικό της ζωής είναι η συνάντηση τραυματικών στιγμών, το να συμβαίνει το ίδιο πράγμα τόσο στην αληθινή όσο και στην πλαστή, επαγγελματική ζωή. πεθαίνει ο φίλος, πεθαίνει κι ο πελάτης. εξαγνίζεται η κορασίς;
    άβυσσος η ψυχή του σκηνοθέτη!
    ο τίτλος μου φάνηκε απλώς πιασάρικος.
    ελπίζω να είστε καλά και να περνάτε καλύτερα.
    γεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εμένα με άρεσε ο τίτλος και το έργο κατα ενα περίεργο τρόπο με τράβηξε. το τέλος εμένα μου άρεσε δεν περίμενα κάτι διαφορετικό.όλη η ουσία εκεί ήταν( για μένα μιλάω πάντα). για τον πεντάλεπτο μονόλογο εκεινού θα συμφωνήσω..πρέπει να ήταν η πιό βαρετή σκηνή που έχω δεί. εγώ δεν κατάλαβα τι γινόταν με εκείνον που πήγαινε σπίτι του χωρίς λόγο. και τι της έκανε εκείνος με τους σωλήνες. διαφώτισε με :P irene lemeee

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Agaphth Summertime,
    Elpizw na eisai kala, egw mia xara kanw to fantariko mou, giauto kai olas exw kairo na grapsw...elpizw na epanelthw sintoma. o titlos ths tainias einai ontws piasarikos kai mpike gia na trabiksei ta vlemata, opws kai to poster.Tha mporouse na einai gallikh soft tsonta alla h skhnouetis prospathhse na thn koultourepsh anepitixws bebaia.Oso gia tn eksigniash pou les, den kserw, mas ekopse polu apotoma h tainia kai mallon den tha mathoume pote!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Agaphmenh Irene, elpizw na eisai kala, giati exw kairo na se akousw. h tainia mou arese alla telika hthela kati parapanw, o monologos tou papou htan to xeirotero mou alla htan kai h ousia toy ergoy. o tupos pou pethane htan palios gnvstos ths prin ginei porni kai htan alkoolikos kai htan sto teleutaio stathio, etsi thn plirvne gia na toy kanei parea kai na pethanei sthn agkalia ths. auto me tous swlhnes, lypamai alla den to thimame katholou. xairomai pou sxoliazeis kai vlepeis tainies pou proteinoume, filakia polla tha ta poume sintoma!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis