fwto

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

The Grey (2012)


Πρωταγωνιστούν: Liam Neeson, Dermot Mulroney, Frank Grillo
Σκηνοθεσία: Joe Carnahan
Εναλλακτικός τίτλος: "Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;"

Υπόθεση: Ο Ottway εργάζεται ως ελεύθερος σκοπευτής σε μια εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου στην απομακρυσμένη και παγωμένη Αλάσκα και η δουλειά του είναι να προστατεύει τους εργάτες της εταιρείας από τυχόν επιθέσεις άγριων ζώων ή οποιωνδήποτε άλλων επικίνδυνων καταστάσεων, με τις οποίες μπορεί αυτοί να έρθουν αντιμέτωποι. Σε ένα αεροπορικό ταξίδι επιστροφής στην πατρίδα, το αεροπλάνο συντρίβεται λόγω της άσχημης χιονοθύελλας που υπάρχει στην περιοχή και οι εφτά επιζήσαντες της συντριβής, έρχονται πλέον αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις όπως το πολικό ψύχος, η έλλειψη τροφής και φαρμακευτικής βοήθειας αλλά, κυρίως, βρίσκονται καταμεσής του πουθενά και περικυκλωμένοι από μια άγρια αγέλη λύκων που δεν τους θέλει κοντά τους και τους κυνηγά και επιτίθεται ώσπου να τους εξοντώσει και να τους διώξει! Έτσι, ξεκινά ένας δύσκολος και άγριος αγώνας επιβίωσης απέναντι στην θηριώδη και μανιασμένη φύση με αρχηγό τον πιο ψύχραιμο, σκληρό αλλά και εκπαιδευμένο Ottway...

Για πες, για πες: Χρειάζομαι ψυχολόγο!!! Τέλος!! Πρέπει πλέον να το αποδεχτώ πως δεν είμαι καλά!! Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός πως: 8 στις 10 κριτικές που διάβασα γι' αυτήν την ταινία έλεγαν πόσο βαθυστόχαστη είναι, πόσα κοινωνικά μηνύματα περνάει, πόσους προβληματισμούς και ενδόμυχες σκέψεις μπορεί να περάσει στον ανθρώπινο νου αλλά και πόσο συγκινητική είναι (ειδικά, λέει, το τελευταίο, 20λεπτο!!!) που μέχρι και οι πιο ασυγκίνητοι θεατές θα δακρύσουν με το δράμα του πρωταγωνιστή!!! Εεε, λοιπόν, εγώ...ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά δεν είδα!! Άραααα;;; Δεν είμαι καλά!! Οκαυ, μέσα στο κυνηγητό από τους λύκους, στα γρυλίσματα, στο τρέξιμο μέσα στο χιόνι και το πολικό ψύχος, προκειμένου να γλυτώσουν οι δόλιοι από τους τσαμπουκαλεμένους και πεινασμένους λύκους, υπήρχαν και κάποιες συζητήσεις (μην φανταστείς! Την ώρα που ξαποστέναν λιγάκι και σταματούσαν το κυνηγητό!) όπου και βλέπαμε τους 7 άντρες να συζητούν για τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους ανθρώπους, τον Θεό, την ζωή και τον θάνατο κτλ. κτλ. και γενικά, ότι είναι σημαντικό σε αυτή την ζωή και το εκτιμάς (όπως γίνεται συνήθως) μόνο όταν κινδυνεύεις να το χάσεις για πάντα, αλλά γινόταν τόσο φευγαλέα και μπερδεμένα, που μόνο άκυρες έμοιαζαν αυτές οι συζητήσεις! Ίσως έφταιγε βέβαια το γεγονός ότι, εστίαζε η ταινία τόσο πολύ στους λύκους και στο πότε θα τους επιτεθούν και θα τους φάνε, που ακόμη και οι συζητήσεις αυτές γίνονταν υπό την συνοδεία...γρυλισμάτων και ουρλιαχτών από τους λύκους και γενικότερα υπό τον συνεχή φόβο της επίθεσής τους, που λίγη σημασία έδινες στο τι έλεγαν οι πρωταγωνιστές όσο στο τι έκαναν για να γλυτώσουν από δαύτους! Σαφώς, η αγωνία που καταφέρνει να σου προκαλέσει η ταινία είναι αρκετά μεγάλη (τουλάχιστον ως και τα 2/3 της ταινίας, γιατί, από ένα σημείο και μετά, καταλαβαίνεις ότι δεν θα την βγάλουν καθαρή και σιγά-σιγά τους χαιρετάμε έναν-έναν!!) αλλά θα προτιμούσα να ήταν μια τυπική και κλισέ αμερικανιά, όπως τόσες άλλες ταινίες που έχουμε δει με τέτοια θέματα επιβίωσης, παρά αυτό με τις άκυρες αμπελοφιλοσοφίες ανακατεμένες και πεταμένες μέσα στο σενάριο, που κάτι θέλουν να σου πουν αλλά, στο τέλος, μένεις με την απορία και το κενό μέσα σου, τύπου: "τελικά, τι ήθελε να μου πει ακριβώς αυτή η ταινία;". Ευτυχώς, είχε πολύ καλή φωτογραφία, με απίστευτα χιονισμένα τοπία να σου γεμίζουν το μάτι, έναν Lian Neeson όπως πάντα καλό (αλλά τι να σου κάνει ένας ηθοποιός από μόνος του όταν δεν τον βοηθάει το σενάριο;) και...λύκους!!! Αλλά πολλούς λύκους μιλάμε!!! Δηλ. αν σκοπεύεις να πας για κάμπινγκ σε κανένα βουνό, μπορεί και να σκιαχτείς λιγάκι με αυτή την ταινία! Δείτε την τα αγοράκια για να ξυπνήσει ο ήρωας μέσα σας! Μην την δείτε τα κοριτσάκια γιατί μετά θα φοβάστε και τα μικρά κουταβάκια! Καλύτερα δηλ. εκείνο το δίωρο που κρατάει η ταινία, πάτε σε κανένα bar και πλακωθείτε στα Cosmopolitans με τις φιλενάδες σας! Σαφώς, θα περάσετε πολύ καλύτερα!

Με αρέσει: O Lian Neeson, που παρά τα 60 του χρόνια, κατάφερνε να τρέχει και να τσαλαβουτάει μέσα στα χιόνια σαν παιδαρέλι, αλλά και να δώσει στην ταινία (ακόμη και σε αυτήν, όπου στην ουσία βλέπουμε αιμοβόρους λύκους να καταβροχθίσουν σταδιακά 7 ανθρώπους) μία κουλτούρα και ποιότητα βρε αδερφέ και, μαζί με την εξαιρετική φωτογραφία, να σώσει κάπως τα προσχήματα!

Δεν με αρέσει: Αυτή η εμμονή της ταινίας με τους λύκους! Μα ήταν τόσοι πολλοί και συνέχεια παντού (ακόμη και αν δεν τους έβλεπες, τους άκουγες και τους "ένιωθες" να πλησιάζουν απειλητικά!) που, νόμιζες ότι θα πεταχτεί ένας από την οθόνη και θα ρθει να φάει και σένα! Άσε που βρήκα κάποιες σκηνές τελείως ψεύτικες και υπερβολικές! Ήταν ο λύκος σε απόσταση αναπνοής από τους πρωταγωνιστές (μιλάμε όμως για απόσταση ενός βήματος) και δεν έκαναν τίποτα, μόνο κοιτούσαν ο ένας τον άλλον! Μωρέ τι μας λες!!!

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Αλλά, μάλλον, για όλη αυτή μου την σύγχυση σχετικά με την ταινία, θα φταίει το γεγονός ότι την σταμάτησα όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους! Αλλά, κακώς το έκανα αυτό, γιατί, λέει, υπάρχει στο τέλος μία μικρή σκηνή λίγων δευτερολέπτων, αλλά πολύ επεξηγηματική που σε βοηθάει να καταλάβεις καλύτερα τον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή και το νόημα της ταινίας! Κατάλαβες Αναστασία;;; Αυτό φταίει που δεν μας άρεσε η ταινία βρε! Που δεν είδαμε αυτή την μικρούλα, αλλά καθοριστικής σημασίας, σκηνή!!! Γρήγορα λοιπόν, βάλε το dvd να παίζει και έρχομαι να δούμε αυτή τη σκηνή μπας και καταλάβουμε τίποτα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis