fwto

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

CORPSE BRIDE- Η ΝΕΚΡΗ ΝΥΦΗ


Τίτλος: Η Νεκρή Νύφη
Σκηνοθεσία: Tim Burton
Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson
Εναλλακτικός τίτλος: " Σ'αυτόν τον γάμο θα φάμε...κόλλυβα!"

Υπόθεση: Ο Βίκτορ (Johnny Depp) ετοιμάζεται να παντρευτεί την Βικτόρια, ένας γάμος όμως που γίνεται για τα συμφέροντα των οικογενειών τους περισσότερο, παρά για τους ίδιους. Ωστόσο, όταν γνωρίζονται, λίγο πριν από το γάμο, ερωτεύονται. Ο Βίκτορ όμως, ντροπαλός και συνεσταλμένος καθώς είναι, τα κάνει μαντάρα την ώρα της πρόβας των γαμήλιων όρκων και γι' αυτό απομακρύνεται σε ένα σκοτεινό δάσος, προκειμένου να τους μάθει καλύτερα. Εκεί όμως και την ώρα που διαβάσει δυνατά τους όρκους τον ακούει ένα παράξενο πλάσμα που είναι θαμένο στο δάσος: μία νεκρή νύφη (Helena Bonham Carter), η οποία είχε βρεθεί δολοφονημένη στο ίδιο δάσος παλαιότερα, όση ώρα περίμενε τον αρραβωνιαστικό της, και έκτοτε ορκίστηκε στον εαυτό της να μη επιτρέψει να την αφήσει μόνη ποτέ ξανά κανείς και να παντρευτεί. Κατά λάθος ο Βίκτορ βάζει την βέρα στο δάκτυλό της και έτσι βρίσκεται στον κάτω κόσμο, παντρεμένος με αυτό το περίεργο πλάσμα. Σύντομα όμως διαπιστώνει ότι ο κάτω κόσμος δεν είναι και τόσο τρομακτικός. Το αντίθετο μάλιστα: είναι πολύ πιο διασκεδαστικός και κεφάτος από το κρύο και συντηρητικό τρόπο που ζούσε πριν. Όμως ο έρωτας του για την Βικτόρια εξακολουθεί να είναι έντονος και έτσι ξεκινάει την προσπάθεια επιστροφής στον πάνω κόσμο, παρόλο που έχει αρχίσει να συμπαθεί τους νέους φίλους και τη "σύζυγο" που απέκτησε στον κάτω κόσμο....

Για πες, για πες: Για όσους είναι λάτρεις του μαύρου χιούμορ, της σκηνοθεσίας και της ψυχεδελικής αλλά και σουρεαλιστικής ματιάς του Tim Burton αυτή η ταινία-animation θα τους ικανοποιήσει πλήρως! Μόνο αυτός ο άνθρωπος μπορεί να παρουσιάζει τον κόσμο των νεκρών με τέτοιο τρόπο ώστε να μη σου προκαλεί τρόμο αλλά αντίθετα συμπάθεια και συμπόνια για αυτά τα περίεργα πλάσματα που το περιβάλλουν! Γυρισμένο εξ΄ολοκλήρου με stop motion animation, η ταινία είναι γεμάτη μακάβριο χιούμορ, αστείους χαρακτήρες και εξαιρετικά σκηνικά. Στην ατμοσφαιρική ατμόσφαιρα συνάδει απόλυτα και το γεγονός ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα χρώματα "δένοντας" με το ... κλίμα του κάτω κόσμου. Αυτό όμως που μου αρέσει περισσότερο είναι το πως καταφέρνει, χωρίς ιδιαίτερα φρου-φρου και αρώματα να μας ταξιδέψει, να μας κάνει να φανταστούμε ένα διαφορετικό κόσμο, χωρίς να μας τρομάξει όμως αλλά το αντίθετο, να μας συγκινήσει. Με τα πολύ έξυπνα τραγούδια που δίνουν ροή στην ταινία ελαφρύνει κάπως το κλίμα και με τις χιουμοριστικές περιπέτειες των πρωταγωνιστών και των γλυκών (όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό) πλασμάτων του κάτω κόσμου (σκουληκιών, σκελετών, αραχνών κτλ.) σπάει λίγο την μουντίλα και το μακάβριο θέαμα και καθιστά την ταινία περισσότερο φιλική προς την οικογένεια, αν και κατά κύριο λόγο, θα την χαρακτήριζα αριστουργηματικό animate για ενήλικους περισσότερο...

Με αρέσει: Τι άλλο να πω πια; Νομίζω ότι από τα παραπάνω καταλάβατε ότι είμαι φανατική θαυμάστρια του freaky style του ακόμη πιο freaky Τιμ Βurton!!! Ότι και αν κάνει αυτός ο άνθρωπος με ξετρελαίνει! Μα είναι δυνατόν να βλέπεις... πτώματα, σκελετούς, σκουλήκια να βγαίνουν από τα αυτιά των πρωταγωνιστών και στο τέλος να συγκινήσε με το δράμα τους και να τους συμπονέσεις; Μόνο αυτός μπορεί να το καταφέρει αυτό! Και με τα υπόλοιπα... φρικιά της συνηθισμένης παρέας τους (Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson) καταφέρνει να κάνει μία εξαιρετική ταινία...και πάλι!

Δεν με αρέσει: Το μόνο που ίσως μπορώ να σκεφτώ είναι η μικρή διάρκεια (78 λεπτά). Αλλά και πάλι, από το να το παρατραβήξει καλύτερα έτσι. Εξάλλου, είναι ήδη τραβηγμένο το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται! Εεε....μη το ξεφτιλίσουμε κι' όλας!

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Η ηθοποιός Helena Bonham Carter τα τελευταία χρόνια έχει σχέση με τον ιδιόρρυθμο σκηνοθέτη Tim Burton, χωρίς όμως να είναι παντρεμένοι. Κακές γλώσσες έλεγαν μετά την προβολή της ταινίας ότι αυτή είναι ίσως η μοναδική φορά που η πρωταγωνίστρια θα φτάσει τόσο κοντά...στον γάμο, δανείζοντας την φωνή της στην "Νεκρή νύφη", μιας και δεν διαφαίνεται στο μέλλον κάτι το αντίστοιχο για αυτήν.... Τς, τς τς! Κακές γλώσσες Helena μου! Μην τους ακούς! Θα σε πάρει κάποια μέρα το παιδί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis