fwto

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Howl's Moving Castle


Υπόθεση : Η Sophie είναι ένα νέο κορίτσι που δουλεύει στο καπελάδικο της μαμάς της, ένα βράδυ έρχεται στο μαγαζί η Μάγισσα της Ερημιάς και την καταριέται να έχει το σώμα μια γριάς. Η Sophie μη μπορώντας να δουλέψει πλέον φεύγει από το μαγαζί και ξεκινά μια αναζήτηση για το κινούμενο κάστρο του διαβόητου μάγου Howl. Όταν το βρίσκει θέτει τον εαυτό της υπό τις υπηρεσίες του Howl και γνωρίζει τον Calcifer έναν δαίμονα της φωτιάς, ο οποίος μετακινεί το κάστρο έχοντας κάνει μια συμφωνία με τον Howl, της οποίας του oρους δεν μπορεί να αναφέρει. Οι δυο τους συμφωνούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον με τα προβλήματα του, ενώ παράλληλα ο Howl βλέπει τα μάγια που έχουν γίνει στην Sophie και την ερωτεύεται. Η Sophie από την μεριά της θα είναι εκείνη που θα βοηθήσει τον Howl να αντιμετωπίσει την πρώην εκπαιδεύτρια του και την Μάγισσα της Ερημιάς που της προκάλεσε τα μάγια.


Με μια κουβέντα : Άνετα το θεωρώ ως την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων που έγινε ποτέ!


Γενικά : Η συγκεκριμένη ταινία αν και ήταν να μπει στο αφιέρωμα των κινουμένων σχεδίων δεν κατάφερε να αναρτηθεί λόγο περιορισμένου χρόνου, αλλά επειδή είναι τόσο τέλεια δεν υπήρχε περίπτωση να την αφήσω να πάει χαμένη. Μέσα σε αυτό το Blog έχουμε βάλει μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες του Ιάπωνα σκηνοθέτη Hayao Miyazaki, ο οποίος είναι κάτι σαν θεός του Ιαπωνικού animation, έχοντας ιδρύσει τα Studio Ghibli, τα οποία είναι κάτι σαν τα Studio της Disney (Όπως έχω ξαναπεί). Η ταινία αυτή έρχεται αμέσως μετά το ¨Spirited Away¨ το οποίο κέρδισε Oscar καλύτερου animation. Έτσι ο πήχης για τον Ιάπωνα σκηνοθέτη ήταν πολύ ψηλά ανεβασμένος. Έτσι έβαλε τα δυνατά του να καταφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα και μπορεί με το Κινούμενο κάστρο να μην κέρδισε ένα δεύτερο Oscar αλλά σίγουρα, κατά την άποψη μου, κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Πιστεύω ακράδαντα ότι το Κινούμενο Κάστρο είναι έτη φωτός καλύτερο από το ¨Spirited Away¨, για δυο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι φυσικά η πλοκή του. Έχω ξαναπεί ότι τα Ιαπωνικά Animation θέλουν κοινό με ανοιχτό μυαλό που να δέχεται ότι παράλογο μας σερβίρεται. Το Κινούμενο κάστρο βαδίζει πιο ήρεμα σε σχέση με το ¨Spirited Away¨ και έτσι γίνεται πιο κατανοητό και πιο εύκολο στην παρακολούθηση του. Το δεύτερο στοιχειό που κάνει το Κάστρο καλύτερο, είναι φυσικά οι χαρακτήρες του. Εδώ συναντάμε χαρακτήρες που προσφέρουν μια ευχάριστη νότα με τις κωμικές ατάκες τους, κυρίως το πνεύμα της φωτιάς Calcifer, αλλά και την Μάγισσα της Ερημιάς, που αν και στην αρχή ήταν κάκια, μετά γίνεται μια καλοσυνάτη γιαγιούλα που γλυκοκοιτάζει όλα τα παλικάρια (Τεκνατζού η γιαγιά!). Η ταινία εκτός αυτών έχει εξαιρετική απεικόνιση των τοπίων, λαμπερά χρώματα και ένα από τα καλύτερα Soundtrack που άκουσα ποτέ μου σε ταινία κινουμένων σχεδίων. Πιστεύω ότι όποιος δεν την έχει δει, πρέπει να τρέξει κυριολεκτικά, γιατί η συγκεκριμένη ταινία θα του αλλάξει την οπτική που έχει για το Animation.


Η Ατάκα : Μάγισσα της Ερημιάς: «Τι ωραίο παλικάρι, Τι όμορφος νεαρός».


Ποιον θα έπαιζα : Τον Calcifer χωρίς δεύτερη σκέψη.


Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου πηγαίνουμε στην παιδική ηλικία του Howl, την νύχτα που πέφτανε τα αστέρια.


Χειρότερη σκηνή : Είναι αλήθεια πως προς το τέλος της ταινίας, χάνεις λίγο την μπάλα και μπορεί να μπερδευτείς. Περά από αυτό βρίσκω την ταινία άψογη και αψεγάδιαστη.


Δες την : Γιατί είναι από τις καλύτερες ταινίες του Miyazaki, έχει μια πολύ όμορφη ιστορία, ένα εξαιρετικό Soundtrack και ευχάριστους χαρακτήρες.


Μην την δεις : Αν δεν είσαι φαν των κινουμένων σχεδίων και κυρίως των Ιαπωνικών.


Με ποιον να την δεις : Με την σχέση σου.


Μην την δεις με : Με την ανδροπαρέα σου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis