fwto

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

SPIRITED AWAY




SPIRITED AWAY-ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
Σκηνοθεσία: Hayao Miyazaki
Εναλλακτικός τίτλος: " Που'ναι τα χρόνια, ωραία χρόνια...."


Υπόθεση: Η 10χρονη Τσιχίρο και οι γονείς της κατευθύνονται προς το νέο τους σπίτι στα προάστια, όπου πρόκειται να μετακομίσουν. Στην διαδρομή, ο πατέρας της αποφασίζει να κόψει δρόμο και παίρνει μία λάθος (;) στροφή που τους οδηγεί σε ένα τουνελ, το οποίο και ακολουθούν.
Τελικά, καταλήγουν σε μία έρημη, παράξενη πόλη, φαινομενικά εγκατελειμένη και άδεια, γεμάτη με εστιατόρια και περίεργα κτίρια. Μυστηριωδώς, οι γονείς της Τσιχίρο θα μεταμορφωθούν σε γουρούνια. Έτσι, η Τσιχίρο θα προσπαθήσει να λύσει τα μάγια περιπλανώμενη στην πόλη ψάχνοντας τη λύση. Όταν όμως πέσει το σκοτάδι μπροστά της θα εμφανιστεί ένας κρυμμένος κόσμος με μάγισσες, πνεύματα και κάθε λογής θαύματα. Την Τσιχίρο θα βοηθήσει ένα παράξενο παιδί με το όνομα Χάκου. Το μικρό κορίτσι θα χρειαστεί να δείξει όλο της το κουράγιο για να απελευθερώσει τους γονείς της και να επιστρέψουν μαζί στον ελεύθερο κόσμο.

Για πες, για πες: Νιώθω πως, οτι και αν πω για την ταινία, θα ναι λάθος. Και αυτό, γιατί πιστεύω οτι την παρακολούθησα με τελείως λάθος αντιμετώπιση και νοοτροπία....με την νοοτροπία ενός ενήλικα. Και το κατάλαβα πολύ αργά, όταν πλέον, γεμάτη απορίες και ενδοιασμούς γι'αυτό που είδα, διάβασα διάφορες κριτικές για την ταινία...... Τότε συνειδητοποίησα πόσο ρηχά και πεζά παρακολουθούσα ένα αριστούργημα.... Για να δεις αυτή την ταινία πρέπει να αποβάλεις την ενήλικη σκέψη (και οτι αυτή συνεπάγεται....μπλιάχχχχχχχχχχ!) και να την δεις μέσα από τα μάτια της 10χρονης Τσιχίρο! Θα σε ταξιδέψει πίσω στα χρόνια της αθωότητας και της καλοσύνης,.όπου η αφέλεια πάντοτε νικάει την πονηριά, το καλό "κάνει σκόνη" το κακό και η αγνότητα ξεπερνά κάθε εμπόδιο που στήνει η δολοπλοκία και καχυποψία των μεγάλων.... Σ'αυτήν την μαγική ταινία, όπου συνυπάρχουν με ένα γοητευτικό τρόπο παράξενα πλάσματα, περίεργα τέρατα και κακές μάγισσες, η λογική δεν έχει καμία απολύτως θέση!!! Γεμάτη παραλληλισμούς και μεταφορές ωστόσο, καθιστά απαραίτητη την παρακολούθησή της από ενήλικες κυρίως, μπας και καταλάβουν πόσο άβουλα και ρηχά πλάσματα έχουν γίνει (δεν είναι τυχαία νομίζω, η μεταμόρφωση των γονιών σε γουρούνια έπειτα από ένα απλειστο γεύμα, ή η ονομασία "απρόσωποι" στα πνεύματα που έμμεσα συμβολίζουν την ενήλικη συμπερίφορα σε διάφορες εκφάνσεις της!).
Κλείνοντας μόνο μια λέξη μου ρχεται στο μυαλό: ΟΝΕΙΡΙΚΗ!!! Ονειρική και μαγική ταινία, σε κατακλύζει απο συναισθήματα που ίσως και να είχες ξεχάσει πως υπάρχουν, σε προβληματίζει και σε μελαγχολεί γλυκά, σε συγκινεί και σε κάνει να θέλεις να γίνεις και πάλι παιδί. Η μοναδική ταινία που δεν κατάλαβα αμέσως αλλά θέλω οπωσδήποτε να ξαναδω! Είτε είσαι λάτρης του anime είτε δεν σκαμπάζεις και πολλά απο την ιαπωνική κουλτούρα και τα κινούμενα σχέδια, πρέπει να το δεις οπως και δήποτε γιατί ο Miyazaki πλάθει ένα ονειρικό και μαγικό κόσμο, σαν να έχει βγεί απο τα πιο όμορφα και τρελά παραμύθια του μυαλού μας!

Με αρέσει: Πλάκα με κάνεις;;; Έπειτα από όλο αυτό το κατεβατό, ακόμη δεν κατάλαβες τι με άρεσε στην ταινία; Helloooooooooooooooo!!!!

Δεν με αρέσει: Είπαμε....όποιος βρει κάτι που δεν του αρέσει είναι ρηχός......και γέροοοοοοοοοος!!! Μουαααα χαχαχαχα!

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Το Spirited Away είναι η πρώτη ταινία (όχι μόνο cartoon) η οποία έχει βγάλει περισσότερα από 200 εκ. δολάρια, πριν ξεκινήσει να προβάλλεται στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis