fwto

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

FINDING NEVERLAND


ΤΙΤΛΟΣ: FINDING NEVERLAND
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Dustin Hoffman
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Marc Forster
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: " Φαντασία μου πλανεύτρα..."

Υπόθεση: Ο συγγραφέας J.M Barrie, μετά από ένα αποτυχημένο θεατρικό ψάχνει απεγνωσμένα να βρει μία έμπνευση για το επόμενό του έργο!! Μια τυχαία συνάντηση στο πάρκο με την κα Davies και τα τέσσερα ορφανά αγόρια της θα αποτελέσει το έναυσμα για μία γνωριμία που θα λειτουργήσει ως έμπνευση για το μετέπειτα αριστούργημά του, το γνωστό σε όλους, Peter Pan και τη "Χώρα του Ποτέ". Μέσα από μια συγκινητική σχέση που θα αναπτύσσει με τα αγόρια και ιδιαίτερα τον μικρότερο Peter, θα προσπαθήσει να δει το κόσμο και να τον αποτυπώσει μέσα από τα μάτια αυτών των παιδιών που δεν θέλουν να μεγαλώσουν ποτέ, αναμιγνύοντας τρυφερά την φαντασία με τη πραγματικότητα, ταράσσοντας παράλληλα όμως την πουριτανική κοινωνία του Λονδίνου και την σχέση του με την σύζυγό του, που παρεξηγεί την σχέση του με την χηρα Davies.....

Για πες, για πες: Η ταινία αυτή του Marc Forster εξιστορεί την ιστορία που κρύβεται πίσω από το πασίγνωστο παραμύθι του Peter Pan και πως την εμπνεύστηκε ο συγγραφέας! Και όπως, η ιστορία του Peter Pan κινείται μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, μέσα σ'ένα κόσμο γεμάτο χρώματα, φως και φανταστικά πλάσματα όπου κυριαρχεί η φαντασία των παιδιών και το παιχνίδι, το ίδιο ακριβώς συναίσθημα της χαράς και ανεμελιάς της παιδικής αθωότητας προσπαθεί να αποτυπώσει στη ταινία και ο σκηνοθέτης καθώς και οι πρωταγωνιστές. Λίγο αδέξια και ίσως ελαφρώς γλυκανάλατα σε ορισμένα σημεία, ωστόσο τα καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό! Μπερδεύει ευχάριστα το παραμύθι με την πραγματικότητα σε σημείο που, άλλες φορές δυσκολεύεσαι να το ξεχωρίσεις αλλά και σε κάποιες άλλες η "μίξη" δεν πετυχαίνει απόλυτα! Πολύ καλές ερμηνείες τόσο απο τον Johnny Depp στο ρόλο του συγγραφέα J.M Barrie αλλά αυτοί που με άγγιξαν περισσότερο είναι η Kate Winslet, στο ρόλο της χήρας Davies, που παρά τις δυσκολίες, τις κακουχίες και την αρρώστεια που την βασανίζει, δεν σκύβει ποτέ το κεφάλι, δεν λυγίζει ως το τέλος για χάρη τον παιδιών της και τρυφερά, γλυκά και αισιόδοξα δίνει, με την αγέρωχη στάση της απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής, θάρρος και ελπίδα στους γύρω της. Το ίδιο εξαιρετικά όμως ήταν και τα παιδιά που υποδύθηκαν τους γιούς της και ιδιαίτερα ο Freddie Highmore, που υποδύθηκε τον μικρό Peter και με την ερμηνεία του καταφέρνει να σε συγκινήσει, χωρίς να καταφεύγει στους κλισέ μελοδραματισμούς που χαρακτηρίζουν συνήθως έναν παιδικό ρόλο. Μία τρυφερή και μαγευτική ιστορία, που αν και γίνεται κάπως γλυκανάλατη σε ορισμένα σημεία, βλέπεται ευχάριστα!

Με αρέσει: Τα σκηνικά, τα κοστούμια, τα πλούσια χρώματα, η ατμοσφαιρική μουσική αλλά και οι πολύ καλές ερμηνείες των συντελεστών.

Δεν με αρέσει: Μερικά σημεία όπου η ταινία γίνεται κάπως μελό, γλυκανάλατη και απλοική.

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Ο Dustin Hoffman έχει πρωταγωνιστήσει σε δυο ταινίες με θέμα τον Peter Pan! Η πρώτη ήταν το "Hook" (1991) , όπου υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο και η άλλη είναι το "Finding Neverland" (2004) έχοντας τον ρόλο του θεατρικού παραγωγού που πρόκειται να ανεβάσει την παράσταση του έργου του Barrie. Λέγεται μάλιστα, ότι το παρατσούκλι "Hook" του έχει μείνει απο τότε και πολλοί δικοί του ανθρωποι τον αποκαλούν ως και σήμερα έτσι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis