fwto

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Elizabeth


Υπόθεση : 1553 και στον Βρετανικό θρόνο κάθεται η άτεκνη και καθολική Βασίλισσα Mary. Κατά την περίοδο της μοναρχίας της η δύναμη των προτεσταντών, οι οποίοι θεωρούνταν αιρετικοί, έχει αρχίσει να φουντώνει. Όντας άρρωστη και εξασθενημένη η Βασίλισσα Mary πεθαίνει αφήνοντας τον θρόνο της στην ετεροθαλή αδελφή της και ένθερμη υποστηρίκτρια του προτεσταντισμού, Elizabeth (Cate Blanchett). Την περίοδο της στέψης της Elizabeth, η Αγγλία είναι σε μια πάρα πολύ άσχημη θέση οικονομικά και στρατιωτικά και πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να την ρίξουν από τον θρόνο κατηγορώντας την ως αιρετικιά και μπάσταρδη. Για να αποδείξει στους αντιπάλους της πως είναι άξια να κυβερνήσει την χώρα θα πρέπει να δείξει ηγετικά στοιχεία, να παντρευτεί έναν κατάλληλο σύζυγο και να φέρει στην ζωή έναν διάδοχο για τον θρόνο. Η Elizabeth θα χρειαστεί να καθαρίσει το τοπίο από τους άχρηστους και κακόβουλους συμβουλάτορες της για να δει καθαρά την αλήθεια και το σωστό, όχι μόνο για το καλό της ίδιας αλλά και του λαού της.

Με μια κουβέντα : Σκέψου μόνο πως η Blanchett είναι η μοναδική ηθοποιός που έπαιξε την Βασίλισσα Elizabeth, την Galadriel, την Katharine Hepburn και τον Bob Dylan, με την ίδια άνεση σαν να έπαιζε τον εαυτό της, από αυτή την σκέψη και μετά μόνο σεβασμός.

Γενικά : Το κωμικό της βραδιάς των Oscars του 1999 είναι πως υπήρχαν δυο υποψηφιότητες για τον ίδιο ρόλο, εκείνο της Βασίλισσας Elizabeth. Η μια είναι η υποψηφιότητα Α’ γυναικείου από την Cate Blanchett και η δεύτερη, για την υποψηφιότητα Β’ γυναικείου από την Judi Dench , η οποία την ίδια χρονιά ενσάρκωσε την βασίλισσα Elizabeth στο έργο ¨Shakespeare in Love¨ και εμφανίστηκε μόνο για 5 λεπτά. Τα αποτελέσματα είναι ειρωνικά, αν σκεφτείς πως η Dench κέρδισε για μια 5λεπτη ερμηνεία, ενώ η Blanchett που έπαιξε τον ίδιο ρόλο σε μια ολόκληρη ταινία, έχασε από την χτικιάρα Gwyneth Paltrow . Αυτά πλέον είναι ιστορία, όπως ιστορία είναι και η συγκεκριμένη ταινία. Ποτέ μου δεν έψαξα να μάθω αν όλα όσα είδα στο έργο είναι αλήθεια, το μόνο που είναι σχεδόν σίγουρο είναι πως η βασίλισσα Elizabeth δεν παντρεύτηκε ποτέ και πιθανόν δεν έκανε ποτέ της σεξ, αν και στην ταινία αυτό διαψεύδετε. Θεωρείτε η άμωμος Βασίλισσα γιατί όπως λένε τα ιστορικά κείμενα έμεινε παρθένα, δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν έκανε ποτέ της παιδιά, η περίοδος της βασιλείας της, χαρακτηρίζετε ως η Χρυσή Εποχή της Βρετανίας, μιας εποχής με μεγάλη οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη κάτω από μια γενικευμένη περίοδο γαλήνης και ηρεμίας. Η ταινία σε μεταφέρει στην εποχή από την πρώτη κιόλας σκηνή, όπου βλέπουμε το κάψιμο των αιρετικών στην πύρα. Τα κουστούμια των πλουσίων και κυρίως της βασίλισσας είναι πλουσιοπάροχα, πολύχρωμα και φουντωτά, σε αντίθεση με εκείνα των απλών πολιτών που ήταν βρόμικα, μπιχλιάρικα και σιχαμένα. Η μουσική είναι αρκετά καλή με ορχηστικά κομμάτια και με μια χορωδία που ψέλνει συνεχώς κάτι ακαταλαβίστικα. Οι ερμηνείες εξαιρετικές κυρίως φυσικά από την Blanchett πως έχει κάτι μαγικό πάνω της που την κάνει τόσο καταπληκτική ηθοποιό, ίσως να είναι η φωνή της, ίσως πάλι τα μαλλιά της το θεϊκό πρόσωπο σου ή απλά το απίστευτο ταλέντο της. Μαζί της σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον έργο βλέπουμε τον γλοιώδη Joseph Fiennes και τον εξαιρετικό Geoffrey Rush. Κλείνοντας μια πολύ καλή ταινία, που παρουσιάζει την αργή της βασιλείας μια παθιασμένης γυναίκας που θυσίασε την ζωή της και τον έρωτα για να υπηρετήσει την πατρίδα και τον λαό της.

Η Ατάκα : Elizabeth: Κοιτάξτε, Λόρδε Μπέρλεϊ. Παντρεύτηκα... την Αγγλία!

Ποιον θα έπαιζα : Τον ρόλο του Geoffrey Rush μόνο και μόνο γιατί ήταν κατάσκοπος και τσιράκι της βασίλισσας.

Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή της μετάβασης της Βασίλισσας Elizabeth, από μια απλή βασίλισσα σε άμωμο μονάρχη.

Χειρότερη σκηνή : Οι σκηνές με τον Vincent Cassel, απλά τραγικός.

Δες την : Για το ιστορικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρετε η ταινία και για την Cate Blanchett.

Μην την δεις : Γιατί παίζει ο Joseph Fiennes και αν δεν σου αρέσουν οι ταινίες με βασιλιάδες.

Με ποιον να την δεις : Με την κοπέλα σου ή με κανέναν δυο φίλους σου.

Μην την δεις με : Τον Πάπα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis