fwto

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Elizabeth: The Golden Age


Υπόθεση : Δυο μοίρες, δυο αυτοκρατορίες, δυο βασιλείς συγκρούονται το 1588. Ο Φίλλιπος ο δεύτερος, ένθερμος υποστηρικτής του καθολικισμού, έχει ξεσηκώσει όλη την Ευρώπη ενάντια στην αιρετική βασίλισσα της Αγγλίας Elizabeth (Cate Blanchett) και κτίζει μια Αρμάδα για να της επιτεθεί, αυτό που του λείπει όμως είναι το κίνητρο. Έτσι στήνει μια παγίδα στην Βασίλισσα και στον γραμματέα της Walsingham (Geoffrey Rush) χρησιμοποιώντας ως δόλωμα την ξαδέλφη της Elizabeth, Mary Stuart η οποία είναι φυλακισμένη στο σπίτι της. Η παγίδα πιάνει και η Αρμάδα ξεκινά, έχοντας ραντεβού με τα Γαλλικά στρατεύματα. Κατά την περίοδο που γίνονται όλα αυτά η άμωμος Βασίλισσα ερωτεύεται τον Walter Raleigh (Clive Owen) και τον έχει από κοντά, απαγορεύοντας του να φύγει για τον καινούργιο κόσμο. Υπάρχει άραγε προδοσία ή ηρωισμός στην καρδιά του και η μοναξιά της Βασίλισσας θα θολώσει άραγε την κρίση της, την πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία της Αγγλίας.
Με μια κουβέντα : Πια είναι αυτή η παρακατιανή δίπλα στην βασίλισσα;
Γενικά : Καταρχήν άμα ήμουν εγώ η Cate Blanchett θα είχα πάθει εγκεφαλικό την βραδιά της 80ης απονομής των Oscars. Μα να πάει η καημένη για δεύτερη φορά με τον ίδιο ρόλο στα Oscars και να φύγει με άδεια χέρια, αμαρτία από τον θεό είναι, αλλά από την άλλη πρέπει να σκεφτείς πως έχασε από την αξιαγάπητη Marion Cotillard με το ¨La vie en rose¨ και μεταξύ μας εκείνη το άξιζε περισσότερο, οπότε γυρνάω 9 χρόνια πίσω κα λέω να πάρουν το Oscar από την χτικιάρα Gwyneth Paltrow και να το δώσουν στην Cate. Πριν φτάσουμε όμως στα Oscar πρέπει να αναλύσουμε τα της ταινίας. Το έργο είναι μεν καλό, αλλά δεν έχει αυτό το δέος, αυτό τον κάτι που είχε η πρώτη ταινία, ήταν σαν να ξαναέβλεπες τα ίδια και τα ίδια ξανά και ξανά. Καταλαβαίνω πως ως ιστορικό πρόσωπο η Elizabeth είχε κάνει πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να μπουν σε ταινία, αλλά το θεωρώ καμένο χαρτί το δεύτερο μέρος της. Από την άλλη πλευρά η Blanchett πιο ώριμη από ποτέ ερμηνευτικά και πιο σίγουρη για τον εαυτό της, δίνει μια ολοφάνερη αλλαγή στην συμπεριφορά της Elizabeth. Σε αυτό το δεύτερο μέρος της ιστορίας βλέπουμε την συμπεριφορά της βασίλισσας να είναι πιο σταθερή πιο αποστασιοποιημένη από τα πάθη της, αλλά πάντα πίστη στον λαό της. Κάπου εκεί σκάει μύτη και ο Clive Owen και μας το παίζει γόης και ιστορία, εγώ θα πω ότι όσο καλός και αν είναι σαν ηθοποιός ποτέ δεν μου γέμισε το μάτι, μπορεί να φταίει το ύψος του, μπορεί να φταίει η αδικαιολόγητη προσπάθεια του να μοιάζει ερωτεύσιμος σε όλες τις ταινίες του, πάντως εγώ δεν τον εγκρίνω, πιστεύω ακόμα πως ο ρόλος του ήταν αυτός που έκανε το έργο ελαφρώς φτηνό. Μιλώντας για φτηνό να σου και η παρακατιανή Κυρία επί των τιμών της Elizabeth, την οποία έπαιζε η Abbie Cornish, η αλήθεια είναι πως δεν έχω ίδια πια είναι η κοπέλα κα δεν έχω όρεξη να ψάξω, το σίγουρο είναι πως όπου έβλεπες την βασίλισσα τσουπ από δίπλα και η παρακατιανή. Σε κάποια στιγμή νόμιζα ότι βλέπαμε το ερωτικό πάθος ανάμεσα στον Owen και της παρακατιανής και την βασίλισσα από δίπλα να παίρνει μάτι, μα δηλαδή έλεος. Η μουσική μου άρεσε ακόμα περισσότερο από την πρώτη ταινία ενώ τα κουστούμια είναι εξίσου φουντωτά με καπέλα σχεδιασμένα από τον οίκο Dior και με μια παρασπονδία στο μπλε χρώμα, που εκείνη την εποχή δεν χρησιμοποιούταν. Αφήνοντας πίσω μου την ιστορία της Elizabeth λέω πως αν έχεις δει το πρώτο μέρος είσαι καλυμμένος, αν πάλι θες να δεις και το δεύτερο δεν θα χάσεις και τίποτα, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, αρκετά προσεγμένη και με αρκετά καλές ερμηνείες.
Η Ατάκα : Queen Elizabeth I : «Μα το Θεό, η Αγγλία δεν θα πέσει όσο είμαι εγώ βασίλισσα»
Ποιον θα έπαιζα : Όπως και στο πρώτο μέρος θα κάνω τον ρόλο του Geoffrey Rush.
Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου η Blanchett βγαίνει με το μακρύ νυχτικό της και ατενίζει την φουρτουνιασμένη θάλασσα που πνίγει τα φλεγόμενα πλοία της Ισπανικής Αρμάδας.
Χειρότερη σκηνή : Οι σκηνές που η παρακατιανή έκλεβε την παράσταση από την Elizabeth.
Δες την : Για να συμπληρώσεις την σειρά, για να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόσωπο της Elizabeth και για την ερμηνεία της Blanchett.
Μην την δεις : Αν έχεις δει το πρώτο μέρος και δεν ενθουσιάστηκες ή αν πολύ απλά βαριέσαι.
Με ποιον να την δεις : Με την κοπέλα σου ή μόνος.
Μην την δεις με : Με τους φίλους σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis