fwto

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events


Υπόθεση : Αυτή είναι η ιστορία των Bauedelaires, τριών ορφανών, της Violet, του Klaus και της Sunny. Τα τρία αξιαγάπητα και πανέξυπνα παιδιά, ψάχνουν ένα καινούργιο σπίτι για να τα φιλοξενήσει, καθώς έχασαν τους γονείς τους και το σπίτι τους σε μια πυρκαγιά. Έχοντας κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία από τους γονείς τους, τα τρία ορφανά γίνονται στόχος του Count Olaf (Jim Carrey), ενός αγνώστου προς τα παιδιά θειου που εμφανίστηκε από το πουθενά και μοναδική του επιθυμία είναι να πάρει την κληρονομιά από τα παιδιά. Τα τρία ορφανά καταφέρνουν να ξεφύγουν από τον Count Olaf και να βρουν καταφύγιο σε άλλους συγγενής και φίλους των γονιών τους, όμως ο Count Olaf πάντα μα πάντα τα βρίσκει και θα τα κυνηγάει μέχρι να τους πάρει την περιουσία ακόμα και αν χρειαστεί να τα σκοτώσει.


Με μια κουβέντα : Αυτή δεν είναι μια σειρά από ατυχή γεγονότα, όπως αναφέρει ο τίτλος του έργου, αυτή είναι μια σειρά από γκαντέμικα γεγονότα και ο νόμος του Μέρφι μαζί!!!


Γενικά : Η ταινία βασίζετε στα τρία πρώτα βιβλία της σειράς: ¨Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events¨ (στο σύνολο τους τα βιβλία είναι ή δέκα ή δεκατρία). Το έργο ξεκινά και στους τίτλους έναρξης μας δείχνει ένα κινούμενο σχέδιο σχετικά με ένα μικρό ξωτικό σε ένα χαρούμενο δάσος, ξαφνικά τα πάντα σβήνουν και από το βάθος ακούγεται η φωνή του Lemony Snicket (συγγραφέας των βιβλίων και αφηγητής του έργου) να μας προειδοποιεί πως η συγκεκριμένη ταινία δεν αναφέρεται σε κανένα χαρούμενο ξωτικό και πως αν θέλεις να δεις κάτι ανάλαφρο να σηκωθείς και να φύγεις από τον κινηματογράφο, γιατί η συγκεκριμένη ιστορία μόνο στενοχώρια και θλίψη μπορεί να προσφέρει. Αυτή είναι η πρώτη επαφή που έχεις με την ταινία, εγώ προσωπικά όταν το πρωτοείδα με κέρδισε αμέσως, βρήκα ευφάνταστη και άμεση την ιδέα να σου μιλά ο αφηγητής και να σου λέει: «Σε λάθος ταινία ήρθες φίλε, σήκω φύγε όσο είναι καιρός». Μετά μας γίνετε η γνωριμία με τα τρία ορφανά. Η Violet που είναι μια μικρή εφευρέτης, ο Klaus που είναι βιβλιοφάγος και η μικρή Sunny που μπορεί και δαγκώνει τα πάντα. Αυτά τα τρία παιδιά μαθαίνουν ότι οι γονείς τους πέθαναν και πρέπει τώρα να ζήσουν με κάποιον προστάτη. Ο νέος τους κηδεμόνας είναι η προσωποποίηση του κάκου, αν θέλεις, καθώς θέλει να πάρει την περιουσία των παιδιών με οποιοδήποτε τρόπο. Η ταινία ονομάζετε ¨Μια σειρά από ατυχή γεγονότα¨ γιατί αυτό ακριβώς είναι. Τα τρία μικρά παιδιά, δεν βρίσκουν την ησυχία τους πουθενά, ακόμα και όταν φεύγουν από τον μισητό Count Olaf εκείνος πάντα τους βρίσκει, πάντα τους καταστρέφει την ηρεμία που εκείνα χτίζου με τους καινούργιους κηδεμόνες τους. Η ατυχία και η μαυρίλα στο έργο είναι τόσο μεγάλη που η λέξη ατυχία είναι τόσο μικρή που εγώ την ονομάζω πλέον γκαντεμιά. Ήθελα να ξέρα ποιος τα μούντζωσε αυτά τα παιδάκια και περνάνε τόσο γκαντέμικα την ζωή τους. Τέλος πάντων, πολλά είπαμε αλλά τίποτα ουσιώδες. Η ταινία έχει απίστευτα σκηνικά, όλα είναι προσεγμένα στην λεπτομέρεια, έχει μια πολύ καλή μουσική, έχει εξαιρετικές ερμηνείες από τα παιδιά αλλά την παράσταση κλέβει ο Jim Carrey, που μας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι μετρ στις μεταμφιέσεις και πως έχει αφήσει πίσω του τους τραγικούς ρόλους του Ace Ventura. Παράλληλα βλέπουμε και την Meryl Streep σε έναν πολύ χιουμοριστικό και καλλιτεχνικό ρόλο. Βαλε τώρα στο μυαλό σου ντουέτο Streep και Carrey, χαμός! Είμαι ευχαριστημένος από την σκηνοθεσία και το σενάριο καθώς ποτέ δεν βαρέθηκα το έργο και όσο περνούσε η ώρα όλο και πιο πολύ βυθιζόμουνα στην ιστορία των μικρών ορφανών. Κλείνοντας είναι μια ταινία που μιλά για παιδιά αλλά απευθύνεται στους μεγάλους.


Η Ατάκα : Lemony Snicket: «Αν χάσατε ποτέ κάποιον δικό σας, τότε ξέρετε ακριβώς πως νοιώθουν αυτά τα παιδιά, αν πάλι όχι, τότε δεν μπορείτε να το φανταστείτε».


Ποιον θα έπαιζα : Θα έπαιζα τον μεσαίο αδελφό, τον Klaus, θα μου άρεζε ότι διάβαζα να έμενε στο μυαλό μου για πάντα.


Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου η Streep και ο Carrey είναι μαζί, απλά απολαυστική.


Χειρότερη σκηνή : Όλες εκείνες οι σκηνές που λες, πόσα ακόμα θα περάσουν αυτά τα παιδιά για να βρουν την ησυχία τους.


Δες την : Για το ταλέντο των μικρών παιδιών, για τον φανταστικό Carrey και την απίθανη Streep, την ατμοσφαιρική μουσική, τα εκπληκτικά σκηνικά και τα πολύ καλά προσεγμένα οπτικά εφέ.


Μην την δεις : Αν δεν σου αρέσουν ταινίες που βασίζονται σε παιδιά.


Με ποιον να την δεις : Με την κοπέλα σου.


Μην την δεις με : Με κακούς συγγενής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis