fwto

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Harry Potter and the Order of the Phoenix


Υπόθεση : Ένας ακόμα χρόνος ξεκινά στο Hogwarts και ο Harry (Daniel Radcliffe) πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που διαδίδει ο τύπος, ότι ο ίδιος και ο Dumbledore είναι τρελοί, εφόσον πιστεύουν ότι ο Voldemort (Ralph Fiennes) επέστρεψε. Παράλληλα το υπουργείο διαδίδει ψέματα για το πρόσωπο του Harry και στέλνει στο σχολείο την καθηγήτρια Dolores Jane Umbridge για να ελέγχει την κατάσταση μέσα στο σχολείο. Σύντομα οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι το εκπαιδευτικό της σύστημα , δεν θα τους βοηθήσει στον έξω κόσμο , έτσι ο Harry και ο φίλοι του παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και αποφασίζουν να μάθουν από μόνοι τους να εκτελούν μάγια. Όλη τους αυτή η δράση θα τους οδηγήσει σε μια μεγάλη μάχη μέσα στα έγκατα του υπουργείου όπου Harry και Voldemort θα ξανασυναντηθούν και θα μονομαχήσουν.


Κατηγορία ταινίας : Χαριποτερομανία!!!


Γενικά : Είχα πολύ μεγάλη αγωνία για την πέμπτη ταινία, ανυπομονούσα να την δω, όλες τις ταινίες του Harry Potter βέβαια είχα αγωνία να τις δω, αλλά την πέμπτη λίγο παραπάνω καθώς θεωρείτε η πιο μεταβατική από όλες. Είναι η ταινία που όλα αλλάζουν, όπως λέει και ο υπότιτλος του έργου: Η Επανάσταση Τώρα Αρχίζει! Αυτό και μόνο υποδηλώνει τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στο πέμπτο έτος της φοίτησης του Harry στο Hogwarts. Καταρχήν είναι πασιφανές ότι η σειρά των ταινιών με ηρώα τον Harry, έχει μπει σε μια καινούργια τροχιά ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων. Η ταινία η ίδια δεν ανήκει ολοκληρωτικά στην κατηγορία των παιδικών ταινιών, όπως η πρώτη και η δεύτερη, τώρα πια είναι ολοκάθαρο ότι τα πράγματα έχουν σοβαρέψει και απευθύνετε σε πιο ενήλικο κοινό. Βλέπεις άλλωστε πως οι αστείες σκηνές έχουν λιγοστέψει και την θέση τους έχουν πάρει πιο μαύρες και σκοτεινός. Όλη αυτή η μαυρίλα και το δράμα οφείλονται φυσικά στην αναγέννηση του Voldemort, ο οποίος είναι ο κακός της υπόθεσης και την άρνηση του Υπουργείου Μαγείας απέναντι στον ερχομό του Voldemort. Μέσα σε όλα αυτά σκάει μύτη καινούργια δασκάλα, σταλμένη από το υπουργείο και κυριολεκτικά καταλαμβάνει το σχολείο, με αποτέλεσμα τον ξεσηκωμό μερικών μαθητών και την αρχή της επανάστασης απέναντι στην αρχή του υπουργείου, αλλά και του σκοτεινού άρχοντα. Η αλήθεια είναι πως η ταινία έχει πολλά κενά και πολύ περισσότερα άσχετα στοιχεία σε σχέση με το βιβλίο, αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο αρνητικό στοιχείο για τους αναγνώστες των βιβλίων, γιατί θα τους φανεί η ταινία ημιτελής και λίγο μπερδεμένη. Παρόλα αυτά πρέπει να παραδεχτούμε επιτέλους ότι οι 3 κεντρικοί ήρωες παίζουν ικανοποιητικά καλά και φαίνετε πως έχουν κάνει άλματα στην υποκριτική τους. Σε ένα δεύτερο, αλλά άκρως σημαντικό ρόλο βλέπουμε την Helena Bonham Carter, που η φυσική της ίσως τρέλα την έκανε να πάρει τον ρόλο και να τον απογειώσει στα μάτια του θεατή. Κλείνοντας θα αναφέρω απλώς ότι είναι η δεύτερη πιο σκοτεινή ταινία με ηρώα τον Harry Potter, ύστερα από τον αιχμάλωτο του Azkhaban (Την τρίτη ταινία!).


Ποιον θα έπαιζα : Τον ρόλο της Helena Bonham Carter, να κάνω την τρελή φυλακισμένη που ζητά εκδίκηση.


Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή που είναι όλοι οι μαθητές στο δωμάτιο των ευχών και εξασκούνται στα ξόρκια.


Χειρότερη σκηνή : Η σκηνή, όπου ο Harry βλέπει ένα όνειρο με τον μπαμπά του Ron και ένα φίδι που του επιτίθεται. Στο βιβλίο όλη αυτή η σκηνή και μετά που πάει ο Harry και τους ενημερώνει όλους, ήταν πολύ δραματική, ενώ στην ταινία περνά στο ντούκου.


Δες την : Γιατί ο Harry Potter φιλάει επιτέλους την πρώτη του κοπέλα (ουαου!!), ακόμη δες την, γιατί υπάρχει ωραία πλοκή, ικανοποιητική τελική σκηνή με την αναμέτρηση Voldemort – Dumbledore, καλύτερο παίξιμο από την βασική τριάδα των ηθοποιών και την αλλαγή της σειράς των ταινιών σε ένα διαφορετικό, πιο σκοτεινό επίπεδο.


Μην την δεις: Γιατί ακόμα και αν έγινε πιο σκοτεινός ο Harry, θα είναι ακόμα στα μάτια σου το σπαστικό με τα γυαλιά, που συνέχεια βρίσκετε κάπου μπλεγμένος… Μα τι στο καλό μαγνήτη έχει;;;


Με ποιον να την δεις : Με την Χαριποτεροπαρέα σου!


Μην την δεις με : Με άτομα που δεν μπορούν ούτε να αντικρίσουν ταινία του Harry Potter (Βλ. φίλη μου Ελένη!)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis