fwto

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Sherlock Holmes: A Game of Shadows


Υπόθεση : Ο Sherlock Holmes (Robert Downey, Jr.) και ο έμπιστος του φίλος Δρ. Watson (Jude Law) ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια ακόμα φορά, λίγο πριν από τον γάμο του δεύτερου, καθώς ο κυριότερος εχθρός τους, ο καθηγητής James Moriarty (Jared Harris) θεωρείται ως βασικός ένοχος, για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ο Holmes φοβούμενος ότι ο Moriarty θα βλάψει τον καλό του φίλο και την γυναίκα του, αποφασίζει να τους προστατέψει. Μαζί με την βοήθεια της τσιγγάνας Simza Heron (Noomi Rapace), της οποίας ο αδελφός φαίνεται μπλεγμένος στην όλη ιστορία, προσπαθεί να βρει το κλειδί για την καταστροφή του Moriarty και να αποτρέψει την καταστροφή της Ευρώπης.

Με μια κουβέντα : Μια χαρά.

Γενικά : Και σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που κάθισα να γράψω για την πρώτη ταινία του Sherlock, ήρθε και η δεύτερη για να γεμίσει αυτήν την άδεια (κινηματογραφικά τουλάχιστον) εβδομάδα. Για το ποιος είναι ο Sherlock και ποιος είναι ο γιατρός Watson δεν θα πούμε τίποτα, γιατί θέλω να πιστεύω ότι κυκλοφορείς έξω στον κόσμο και κυρίως έχεις διαβάσει και κανένα βιβλίο (?), σε περίπτωση που είσαι ντιπ ανίδεος, σε ενημερώνω ότι ο Sherlock είναι ένα ντεντέκτιβ με μυαλό ξυράφι και ο γιατρός Watson είναι κάτι σαν τον κολαούζο του, αλλά με την καλή έννοια. Η ταινία ακολουθεί την πρώτη, τουλάχιστον χρονικά, έχουμε την αποχώρηση του Watson από το δυναμικό δίδυμο, καθώς παντρεύεται και η μέλλουσα νύφη του δεν χωνεύει τον Sherlock. Παράλληλα βλέπουμε τον Sherlock να συνεχίζει την σχέση του με την κατεργάρα Irene Adler, αν και δυστυχώς εκείνη σκοτώνεται στην αρχή του έργου, δίνοντας έτσι το εφαλτήριο για την συνέχιση της ιστορίας μας. Ο κακός στην υπόθεση είναι ένας διακεκριμένος καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος φαίνεται να είναι κρυμμένος πίσω από μερικές βομβιστικές επιθέσεις σε σημεία κλειδιά, με
στόχο την διατάραξη της ειρήνης στην Ευρώπη. Ο δαιμόνιος Sherlock τον έχει ψυλλιαστεί τον καθηγιτάκο, αλλά μόνος δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και έτσι ζητά, ελαφρώς βεβιασμένα, βοήθεια από τον πιστό του φίλο Watson. Και με του τα και με εκείνα, πέρασαν δυο ώρες, γεμάτες με περιπέτεια, μάχες, κυνηγητό με άμαξες, με τρένο, μεταμφιέσεις, δολοπλοκίες, ιστούς αράχνης, πολιτικά συμφέρονται και με μερικές ακόμα μεταμφιέσεις. Η σκηνοθεσία από τον Guy Ritchie ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα από την πρώτη ταινία, καθώς γλίτωσε κραυγαλέα λάθη που είχε κάνει παλαιοτέρα, εδώ μας προσφέρει απλόχερα όλα τα θετικά της πρώτης, δηλαδή, γρήγορη πλοκή, σκοτεινό και μουντό ύφος, σπιρτόζα μουσική, πιστή (σχετικά) σε ιστορικά στοιχεία και κυρίως με ένα πολύ δυνατό σενάριο που σε κρατά συνεχώς στην άκρη της καρέκλας σου. Οι πρωταγωνιστές Downey, Jr. και Law στα καλύτερα τους, με τον Downey φυσικά να κλέβει τα φώτα. Η Rachel McAdams δυστυχώς παίζει ελάχιστα στο έργο και αυτό για μένα είναι μέγα μειονέκτημα, την γυναίκεια θέση της ομάδας όμως κατέλαβε η Noomi Rapace η οποία ήταν για μένα πολύ έξω από τα νερά της και έπαιξε καταπληκτικά στην Σουηδική τριλογία του κοριτσιού με το τατουάζ! Κλείνοντας η δεύτερη ταινία του πανούργου ντεντέκτιβ είναι αυτό ακριβώς που περιμένεις να δεις, δράση, περιπέτεια και μυστήριο, θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος.

Η Ατάκα : Sherlock Holmes: «Αν τον σταματήσουμε, θα προστατέψουμε τον Δυτικό πολιτισμό από την κατάρρευση…. Χωρίς καμία πίεση»

Ποιον θα έπαιζα : Θα έπαιζα τον γιατρό Watson για να ζωντανέψω τον ρολό από τον μέτριο Law.

Αγαπημένη σκηνή : Μου άρεσαν όλες οι σκηνές όπου ο Holmes προγραμμάτιζε με το μυαλό του όλες τις πολεμικές κινήσεις των αντιπάλων προτού καν γίνουν.

Χειρότερη σκηνή : Νομίζω ότι οι σκηνές της Noomi ήταν πολύ αδιάφορες, μάλλον αν έπαιζε άλλη ηθοποιός στην θέση να ήταν καλύτερα τα πράγματα.

Δες την : Γιατί είναι μια καλή ταινία και εφόσον αυτή την εβδομάδα δεν παίζει τίποτα κάλο, είναι μια καλή ευκαιρία για να την δεις.

Μην την δεις : Αν δεν σου αρέσουν οι ταινίες όπου οι πληροφορίες πέφτουν βροχή και φοβάσαι ότι θα μπερδευτείς.

Με ποιον να την δεις : Τους φίλους σου.

Μην την δεις με : Την κοπέλα σου που είναι περιορισμένης ευθύνης…..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis