fwto

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

The House of the Spirits


Υπόθεση : Ο φτωχός Esteban (Jeremy Irons) ζητά το χέρι της νεαρής Rosa και της ορκίζεται πως θα την παντρευτεί και θα ζήσουν μαζί σε μια φάρμα κάπου στην επαρχία της Χιλής. Ο Esteban εργάζεται στα ορυχεία για να βρει χρυσό, ενώ η Rosa μια συνηθισμένη μέρα δηλητηριάζεται και πεθαίνει. Η μικρή της αδελφή, η Clara (Meryl Streep) που έχει ενορατικές δυνάμεις, παρόλο που είδε τον θάνατο της αδελφής της δεν κατάφερε να την σώσει και έτσι πήρε όρκο σιωπής. Ο Esteban επιστρέφει και μετά από χρόνια αποφασίζει να παντρευτεί την Clara, μαζί κάνουν ένα παιδί την Blanca (Winona Ryder) και μαζί με την αδελφή του Esteban, την γεροντοκόρη Férula (Glenn Close), μετακομίζουν όλοι μαζί στην μεγάλη φάρμα του Esteban. Τα χρόνια περνάνε και η νεαρή Blanca ερωτεύεται τον Pedro (Antonio Banderas), έναν κοινό εργάτη της φάρμας, συνάπτουν σχέση παρά την θέληση του αυστηρού πατέρα της. Παράλληλα η απαρχαιωμένες αντιλήψεις του Esteban τον οδηγούν στην πολιτική και στην εναντίωση του με την εργατική τάξη, με αποτέλεσμα την δημιουργία του απόλυτου μίσους ανάμεσα σε εκείνον και την κόρη του, ενώ την ίδια στιγμή η Clara επιστρέφει στην σιωπή.

Με μια κουβέντα : Τόσα ονόματα, τόση υπερπαραγωγή και να μην πάρει ένα βραβείο;

Γενικά : Πα πα πα, βρήκα την ευκαιρία να επισπευτώ την εξωτική Καβάλα το σαββατοκύριακο και είχα την δυνατότητα να δω μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ μεγάλη για την ακρίβεια ταινία, με την γιαγιά μου. Καθόμαστε που λες 12 η ώρα στην τηλεόραση που δεν είχε τίποτα και σαν νυχτοπούλια που είμαστε και οι δυο, αποφασίσαμε να δούμε το ¨Σπίτι των Πνευμάτων¨. Λοιπόν αγαπημένε αναγνώστη πρέπει να σε προειδοποιήσω πως αυτή η ταινία δεν λέει να τελειώσει. Καλή είναι δεν λέω και παίζουν ένα σωρό ονόματα του σινεμά, αλλά ήμαρτον κύριε σκηνοθέτη έπρεπε να κάνετε μια ταινία 2 ωρών και 20 ολόκληρων λεπτών;

Τέλος πάντων η ιστορία εξελίσσεται κάπου στα μέσα του 20ου αιώνα στην ερημική Χιλή. Εκεί βλέπουμε από την αρχή την δημιουργία μια οικογενείας όπου έχουμε: μαμά-μέντιουμ μπαμπά-αδίστακτο γαιοκτήμονα, κουνιάδα-θεούσα/κρυφολεσβία, κόρη- επαναστάτρια και γαμπρό που δεν τον δέχεται ο πεθερός επειδή είναι φτωχός. Άντε τώρα εσύ βγάλε άκρη. Όχι ας μην κανιβαλίζουμε, η ταινία είναι ωραία, είναι βαθύτατα συναισθηματική με τα πάνω και τα κάτω της, ενώ το καστ απλά τα σπάει, η Meryl θεότητα, η Glenn Close σαν τραβεστί στο εξώφυλλο αλλά μέσα στην ταινία είναι τέλεια, ο Jeremy Irons παίζει τόσο καλά που είναι για ξύλο για τον μαλακά ήρωα που ενσαρκώνει, η Winona Ryder με εξέπληξε, ενώ ο Banderas παιδί ακόμα υπόσχεται πολλά. Από πλευράς φωτογραφίας όλα είναι ειδυλλιακά φτιαγμένα, η μουσική είναι εξαιρετική, το σενάριο ελαφρώς τύπου σαπουνόπερα αλλά πάντα high class! Κλείνοντας το ¨Σπίτι των Πνευμάτων¨ είναι μια πολύ ωραία ταινία που μιλά για την καταπίεση και την σκληρότητα των γονιών προς τα παιδιά τους και πως εκείνα καταφέρνουν μέσα από όσα τους έχουν απαγορευτεί να βρουν και να κάνουν αυτό που αγαπούν.

Η Ατάκα : Férula : «Σε καταριέμαι Esteban, θα είσαι πάντα μόνος, το σώμα και η ψυχή σου θα μαραζώσουν και θα πεθάνεις φοβισμένος και με ένοχη συνείδηση».


Ποιον θα έπαιζα : Μα να μην κάνω και την Férula;; Να μην κυκλοφορώ με ράσο σαν το φάντασμα μέσα στο σπίτι και να ρίχνω κατάρες από εδώ και από εκεί;;;


Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου Esteban δίνει ένα δυνατό χαστούκι στην Clara και εκείνη σωριάζεται στο πάτωμα.

Χειρότερη σκηνή : Όταν πέθανε η Férula.. Δεν ήθελα να φύγει από το έργο Glenn Close, ήταν τόσο ωραία.

Δες την : Γιατί είναι μια μεγάλη ταινία που σου επιτρέπει να δεθείς συναισθηματικά με τους χαρακτήρες, αλλά και να τους δεις να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, επίσης για τις πολύ καλές ερμηνείες και για την ωραία μουσική.

Μην την δεις : Αν δεν είσαι οπαδός των αισθηματικών δραμάτων.

Με ποιον να την δεις : Με την μαμά σου η με την γιαγιά σου.

Μην την δεις με : Άτομα που δεν έχουν υπομονή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis