fwto

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

LOS LUNES AL SOL(2002)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΤΙ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ?
Παίζουν:Javier Bardem,Luis Tosar
Σκηνοθεσία:Fernando Leon de Aranoa

Μια παρέα απολυμένων εργατών αγωνίζεται καθημερινά για μια θέση εργασίας.Καθε πρωί σηκώνονται ψάχνοντας απεγνωσμένα σε γραφεία ευρέσεως εργασίας , στο ταμείο ανεργίας κτλ.Κάθε βράδυ μετά το τέλος της ατέλειωτης αναζήτησης τους συγκεντρώνονται στο μπαρ του φίλου τους και συζητούν για διάφορα θέματα , προσπαθώντας να βρουν μια λύση και σαφώς την χαμένη τους αξιοπρέπεια!

 Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Τι μέρα είναι σήμερα?Αυτή είναι η φράση με την οποία τελειώνει η ταινία και νομίζω είναι χαρακτηριστική κάθε ανθρώπου που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την ανεργία.Για τον άνθρωπο που δεν έχει δουλειά το ημερολόγιο παυει να έχει ισχύ και οι μέρες κυλούν αδιάφορα και χωρίς συνοχή και πρόγραμμα!
Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν πρόκειται για κάποιον μεσήλικα , όπως συμβαίνει και στην ταινία μας, ο ανταγωνισμός μεγάλος και η προτίμηση ενός νεότερου στενεύει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια.
Ο άνεργος άνθρωπος πέρα από την δική του κακή μοίρα , δυστυχώς επηρρεάζει και τον κοντινό του περίγυρο με αποτελέσμα πολλές φορές να γνωρίζει ακόμη και την εγκατάλειψη.Ένας άνεργος , όσο και να αγωνίζεται , θα πρέπει να είναι έτοιμος εκτός όλων των άλλων προβλημάτων του ,να αντικρούσει και την κατηγορία της τεμπελιάς, κάτι που εκτοξέυεται πολλές φορές από κάποιους που θέλουν να πουν κάτι, ενώ χορεύουν έξω από το χορό.Τόσο καιρό ούτε μια δουλειά δεν μπόρεσες να βρείς?τι κάνεις?Και άντε ο παθών να ψάχνει στα καταστιχα του μυαλού του να βρει κάτι να πει για να περισώσει την αξιοπρέπεια του και όλα τα σχετικά συναισθήματα που έχουν απολεσθεί μέσα στην μαυρίλα που διανύει.
Δικαια ή αδικα πάντως,όλα όσα προαναφέρονται, κυριαρχούν στην ζωή ενός ανέργου και περιγραφονται με φοβερή απλότητα στην ταινία με ανθρωπινες,καθημερινές ερμηνείες .Η ταινία έχει αργή ανάπτυξη και η πλοκή είναι κάπως σκόρπια, αλλά παρόλα αυτά το περιεχόμενο της είναι τόσο ρεαλιστικό και αληθινό που μόνο έτσι θα μπορούσε να αποδωθεί!
Η ταινία βραβεύτηκε με 5 βραβεία GOYA(ανδρικής ερμηνείας,σκηνοθεσίας, καλύτερης ταινίας) ενώ προτάθηκε από την πλευρά της Ισπανίας για oscar καλύτερης ξενόγλωσσης.
Περιττό να πω βέβαια, κλείνοντας, πως η ταινία δεν συστήνεται για τις ζεστές βραδιές του καλοκαιριού, (άσχετα αν οι πρωταγωνιστές βρίσκουν παρηγοριά κάτω από τον ζεστό ισπανικό ήλιο!)και ειδικότερα αν παλευεις με τον  εφιάλτη της ανεργίας στον  χαλεπό καιρό που ζούμε!
Είναι που είναι, ανοιχτές οι μπαλκονόπορτες, σε βλέπω να φουντάρεις και δεν το θέλω!!!!!!

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?-0\5 
δεν νομίζω!

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?-5\5 
ευτυχως όχι, αλλα το ψυχοπλάκωμα δεν το γλιτώνεις!

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-4\5 
μαύρη μαυρίλα πλάκωσε βαριά σαν καλιακούδα!

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-0\5 
όχι!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-4\5 
ρεαλιστικό, αργό, αληθινό, δραματικό!

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-5\5 
γαμημένη ανεργία= γαμημένη ψυχολογία και δε συμμαζεύεται!

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-0\5 
καθαρά ανθρώπινη ταινία!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)-3\5 
μελαγχολικό και ταξιδιάρικο!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-8\10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis