fwto

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

THE WORLD IS BIG AND THE SALVATION LURKS AROUND THE CORNER(2008)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Η ΜΟΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΖΑΡΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ!
Παίζουν:Miki Manojlovic,Carlo Ljubek
Σκηνοθεσία:Stephan Comandarev

 Ο Alex , γεννημένος στη Βουλγαρία αλλά μεγαλωμένος στη Γερμανία , τραυματίζεται άσχημα σε αυτοκινητιστικό με τους γονείς του.Ξυπνώντας στο νοσοκομείο δεν θυμάται τίποτα και οι γονείς του δεν επιβίωσαν.Έτσι ο παππούς του , ξεκινά από τη Βουλγαρία για να βρει τον εγγονό του και με τη βοήθεια ενός ποδηλάτου θα τον αναγκάσει να επιστρέψουν στην γενέτειρα του, βοηθώντας τον παράλληλα να βρει απαντησεις στα αιώνια ερωτήματα:ποιός  είμαι?ποιες είναι οι ρίζες μου?πως θέλω να ζήσω πραγματικά?

  Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Ξέρω, βλέπεις βουλγαρικά ονόματα και σκέφτεσαι που να κάτσω τώρα να δω τέτοια ταινία?ή θα ψυχοπλακωθώ ή θα είναι πολύ βαριά για τα γούστα μου!Αλλά και τη γλώσσα που την πας ?ακούγεται τόσο παράξενα στα αυτιά!ότι δικαιολογία πάντως και να προβάλλεις εγώ σου λέω πως έστω και με ένα ίχνος απειροελάχιστου ενδιαφέροντος μεσα σου,  αξίζει να τη δεις την ταινία αυτή . Είναι ένα υπέροχο ταξίδι αυτογνωσίας και ανεξαρτησίας!
Ουσιατικά έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρόαιμο road movie με ανθρώπινες ερμηνείες , καταπληκτική φωτογραφία και ένα πολύ φωτεινό προορισμό!
Με τη βοήθεια ενός πανάρχαιου παιχνιδιού, γνωστό και αγαπητό σε όλους μας , (ειδικά για μας τους έλληνες θα μπορούσε να ονομάζεται και εθνικό σπορ) το τάβλι!!! η ζωή του πρωταγωνιστή μας ξετυλίγεται και εξελλίσσεται στις οθόνες μας, ενώ παράλληλα οι κανόνες και οι δυσκολίες του παιχνιδιού αντικατοπτρίζουν σοφές οδηγίες που θα μπορούσαν να φωτίσουν το δρόμο  μας και την πορείας μας στο σκληρό και πανέμορφο ταξίδι που ονομάζεται ζωή!
Ειδικά για τον πρωταγωνιστή μας που τυχαίνει να είναι μετανάστης, η αίσθηση ότι δεν ανήκει πουθενά και δεν θυμάται τίποτα ,τον διχάζει εσωτερικά αφού αν δεν ξέρεις που ανήκεις είναι δύσκολο να πεις ποιος πραγματικά είσαι , τι πραγματικά θέλεις να ζήσεις και να νιώσεις.Έτσι με τη βοήθεια και προπαντώς τη στήριξη ενός πολύ αγαπητού του προσώπου, του παππού του, που τυχαίνει να είναι και ο βασιλιάς του τάβλι(συμβολίζοντας έτσι κάποιον πνευματικό καθοδηγητή και εμπνευστή στη ζωή) ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής και της γνωριμίας του με τον εαυτό του!
Με κουστουριστικές επιρροές , η ταινία αν και μεγάλη σε διάρκεια είναι πανέμορφη , και λόγω πρωτοτυπίας κερδίζει τις εντυπώσεις αλλά και την καρδιά του θεατή. 
Η ταινία ήταν η πρόταση της Βουλγαρίας για τα όσκαρ και είχε προκριθεί ανάμεσα στις 9 υποψήφιες για το χρυσό αγαλματάκι, ενώ κέρδισε τουλάχιστον 20 βραβεία σε άλλα φεστιβαλ!

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?-1\5 
δεν είναι εκεί ο σκοπός!

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?-2\5  
θα συγκινηθείς!

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-4\5
  πολύ συναίσθημα!

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-0\5 
δεν υπάρχει λόγος!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-4\5 
κάποιες στιγμές κουράζει, αλλά είναι πανέμορφη ταινία!

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-4\5 
το ταξίδι για να βρούμε τον εαυτό μας φαντάζει μακρύ, αλλά η διαδρομή του αξίζει!

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-0\5 α
νθρώπινη ταινία!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)-2\5 
ταξιδεύει...και με αγγλοφωνο στιχο!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-8.5\10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis