fwto

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Dead Man Walking


Υπόθεση : Μια στοργική καλόγρια (Susan Sarandon) λαμβάνει ένα γράμμα από έναν θανατοποινίτη(Sean Penn), ο οποίος προσπαθεί να βρει ένα τρόπο για να αποφύγει την θανατική ποινή. Στην πορεία, προς τον θάνατο, η μοναχή θα αρχίσει να δείχνει την συμπάθια της, όχι μόνο στον θανατοποινίτη, αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων. Στο τέλος, η μοναχή θα πρέπει να αποφασίσει, πως θα αντιμετωπίσει το παράδοξο, του να νοιάζεται για τον καταδικαζόμενο και ταυτόχρονα να έχει μέσα της κατανόηση προς τις οικογένειες των θυμάτων.


Κατηγορία ταινίας : Ευλόγησον


Γενικά : Θα ξεκινήσω λέγοντας, ότι το πιο τραγικό από όλα είναι η ελληνική μετάφραση του τίτλου Dead Man Walking: ¨Θα Ζήσω¨. Η ταινία μου άρεσε αν και θα μπορούσε να είναι πιο μικρής διάρκειας, παρόλα αυτά κατάφερε και κράτησε το ενδιαφέρον μου, χαρίζοντας μου 2 ώρες γεμάτες από ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα. Η ταινία έχει σαν γενικό της άξονα την θανατική ποινή, ταυτόχρονα όμως μιλάει και για την εξιλέωση, την δύναμη που πρέπει να βρει κάποιος να ομολογήσει την αλήθεια για να απελευθερωθεί από τους προσωπικούς του δαίμονες. Η ταινία σου παρουσιάζει πολύ ολοκληρωμένα και τις δυο πλευρές της υπόθεσης, δηλαδή και την πλευρά του θύτη αλλά και την αντίθετη πλευρά, όπου είναι οι οικογένειες των θυμάτων και αφήνει στο κοινό να αποφασίσει με ποιανού το μέρος θα είναι. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας δεν έχει μεγάλη ένταση, κινείτε ήρεμα και προετοιμάζει το κοινό για το τελευταίο μισάωρο, αφήνοντας τους χαρακτήρες να ανοιχτούν, για να τους γνωρίσεις, ώστε στην συνέχεια να κανείς τις δικές σου επιλογές. Η σκηνοθεσία του Tim Robbins μου άρεσε, αν και αργότερα δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την σκηνοθεσία, χαρίζοντας μεγάλα και ανοιχτά πλάνα, ενώ έδινε μεγάλη προσοχή στην σωστή αιχμαλώτιση των συναισθημάτων των ηθοποιών. Η Susan Sarandon ήταν καταπληκτική, ίσως στον πιο δραματικό ρόλο της καριέρας της, για τον οποίο κέρδισε το Oscar Α’ γυναικείου ρόλου. Εδώ, τώρα είναι το σημείο όπου πρέπει να μιλήσω για τον Sean Penn, γι’ αυτό πρέπει να πω εκ των προτέρων, ότι δεν τρέφω καμιά συμπάθια προς το πρόσωπο του, χωρίς βέβαια να γνωρίζω την αιτία, απλά δεν τον χωνεύω. Σε αυτό τον ρόλο με εκνεύρισε ακόμα περισσότερο γιατί στην 1 ½ ώρα του έργου είχε αυτό το αλήτικο, γαμάω και δέρνω, ηφάκι, που δεν αντέχετε με τίποτα. Μαζί, όμως με το ηφάκι, είχε ένα από τα πιο αισχρά κουρέματα στην ιστορία του Cinema, ήθελα πραγματικά, να του ρίξω ένα σπίρτο στην κεφάλα του και με την τόση λακ που είχε, θα γινόταν λαμπάδα μετά την ανάσταση. Τέλος πάντων στο τελευταίο μισάωρο, το οποίο ήταν ερμηνευτικά και το πιο δυνατό και για τους δυο ηθοποιούς, έπαιξε πολύ καλά και κατάφερε να γίνει συμπαθητικός, μετά βέβαια πέθανε. Κλείνοντας η ταινία, ήταν καλή, δεν την λάτρεψα, αλλά την παρακολούθησα άνετα γιατί το θέμα της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, κυρίως για τον τρόπο που παρουσιάστηκε


Αγαπημένη σκηνή : Είναι σίγουρα η σκηνή , στην οποία ο Penn ομολογεί την αλήθεια στην Sarandon και κλαίνε και οι δυο ανάμεσα στα κάγκελα του κελίου, λίγο πριν την εκτέλεση.


Χειρότερη σκηνή : Η χειρότερη σκηνή είναι, όταν κάποια στιγμή μας δείχνει τι έγινε το βράδυ του φόνου, και δείχνει τον Penn να έχει την έκφραση του απεγνωσμένου και αναστατωμένου, την ιδία έκφραση που έχει εδώ και 20 χρόνια σε όλες της ταινίες του. Έλεος θες και Oscar… αλλά και πάλι εγώ δεν τον συμπαθώ, οπότε μην με ακούτε.


Δες την : Για το θέμα του, που σε βάζει σε σκέψεις, για το αν είσαι κατά ή υπέρ της θανατικής ποινής. Ακόμη δες την για τα δυνατά συναισθήματα που σου βγάζει σχεδόν σε κάθε σκηνή και φυσικά για τις εξαιρετικές ερμηνείες του Penn και της Sarandon.


Μην την δεις : Γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να βαρεθείς, αλλά αν είναι να βαριέσαι σε κάθε ταινία που διαρκεί πάνω από 1 ½ ώρα και δεν έχει εφέ και φασαρία, τότε δεν θα πας μπροστά… ντρέπομαι για σένα.. πραγματικά ντρέπομαι ….


Με ποιον να την δεις : Σαν ευλόγησον ταινία, νομίζω πως επιβάλετε να την δεις με μια θεούσα, θα ταυτιστούν με τον ρόλο και θα θέλουν να σώσουν όλους τους φυλακισμένους.


Μην την δεις με : Την κοπέλα σου, δεν είναι ευχάριστη ταινία και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βαρεθεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis