fwto

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Zeitgeist: Addendum


ZEITGEIST ADDENDUM: THE MOVIE
Κοινωνικό ντοκυμαντέρ σε σκηνοθεσία και σεναριο του Peter Joseph.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Holly Shits!!!



Υπόθεση: Πρόκειται για ένα κοινωνικό ντοκυμαντέρ που προβλήθηκε το 2007 και επιδιώκει, μέσω από διάφορα ιστορικά και σύγχρονα δεδομένα, να προβάλλει μία άλλη εικόνα που αφορά τον Χριστιανισμό, τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και της τρομοκρατίας καθώς και του διεθνές οικονομικού συστήματος. Η ταινία αποτελείται από τρεις διαφορετικές ενότητες, που η καθεμία αναλύει τις παραπάνω έννοιες που αναφέρθηκαν.
Στην πρώτη ενότητα παρατίθονται διάφορα στοιχεία, είτε από άλλες παλαιότερες θρησκείες, είτε απο αστρολογικούς μύθους και παραδόσεις καθώς και διάφορα αστρονομικά στοιχεία, με σκοπό να αποδείξουν οτι ο Χριστιανισμός δεν ειναι παρά μία φυσική συνέχεια όλων αυτών των παραπάνω. Εντέλει, καταλήγει, μέσω αυτής της παράθεσης και της σύγκρισης των διαφόρων στοιχείων, στο συμπέρασμα οτι ο Χριστιανισμός βασίζεται κατα βάση σε παγανιστικές και αστρολογικές θεωρίες που προσαρμόζονται ανά τους καιρούς από τις εκάστωτε εξουσίες, προκειμένου να χειραγωγήσουν και να ελέγχουν τις κοινωνίες. Κοινώς, Χριστός. Θεός, ξανθή αγαπημένη Παναγιά κτλ. κτλ. δεν υπάρχει αλλά μας παραμυθιάζουν με αυτά για να 'χουμε και μεις κατι να φοβόμαστε και να μπορούν αυτοί, στο όνομα αυτής της "ανώτερης" δύναμης, να κάνουν τις λαδιές τους!
Στην δεύτερη ενότητα περιγράφει τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου θέλοντας να μας δείξει, με αντικειμενικά στοιχεία αλλά και μαρτυρίες ειδικών, οτι δεν πρόκειται για μία τυχαία τρομοκρατική επίθεση αλλά, αντιθέτως, ήταν απόλυτα οργανωμένη και γνωστή στην αμερικανική κυβέρνηση με σκοπό να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να προκαλέσει μαζικό τρόμο προκειμένου να επωφεληθεί από αυτό για να περιορίσει τα ατομικά δικαιώματα αλλά και για να κερδίσει διάφορα οικονομικά οφέλη από αυτό.
Τέλος, η τελευταία ενότητα προσπαθεί να αποδείξει οτι και οι τρεις μεγάλοι πόλεμοι του 20ου αι., στους οποίους συμμετείχαν οι Η.Π.Α, έγιναν με σκοπό τα οικονομικά οφέλη που εξυπηρετούσαν τους διεθνείς τραπεζίτες. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η σταδιακή "ομηρία" του αμερικανικού κράτους στους μεγιστάνες του τραπεζικού συστήματος που επωφελούνταν απο τους πολέμους, χρεώνοντας στην ουσία το κράτος και κάνοντάς το υποχείριό του.

Για πες, για πες:
Τι άλλο να πω η δόλια? Τα είπε όλα η εκτενής υπόθεση! Είχα ακούσει για αυτή τη ταινία και όλοι ήταν τόσο ενθουσιασμένοι "υποψιάζοντάς" με κάπως για αυτό που πρόκειται να έβλεπα!Με προετοίμασαν ψυχολογικά λέγοντας μου συγκεκριμένα: " δες την για να αλλάξει η κοσμοθεωρία σου για τον κόσμο που ζούμε"! Οπότε και γω, βλέποντας την, και μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί τελευταία, απλά για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνω οτι ο κόσμος μας ειναι ντιπ για ντιπ πλαστός, κατασκευασμένος έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των λίγων και μεις οι υπόλοιποι να παρακολουθούμε τις "δήθεν" εξελίξεις σαν αποχαυνωμένα βόδια! Ουφφφφφ! Τα πα και ξεθύμανα! Και αντε! Αυτά για τις τράπεζες και την 11η Σεπτεμβρίου, λίγο πολύ τα ξέραμε! Σοκαρίστηκα όμως πραγματικά με όλα αυτά τα στοιχεία για τις θρησκείες! Αποδεικνύει, αναλύοντας διάφορες αναφορές και συγκρίσεις απο παλαιότερες θρησκείες και αστρονομικά-αστρολογικά δεδομένα, οτι ούτε η 25η Δεκεμβρίου είναι τυχαία ημερομηνία γέννησης του Χριστού, ούτε οι τρεις μάγοι με τα δώρα, ούτε η Παρθένος Μαρία και πολλά πολλά άλλα! Αν είσαι πολύ θρήσκιος και κάνεις παρέα με την Λουκά... εεε τότε μη το δείς....θα συγχυστείς! Οι υπόλοιποι πάλι, που κάνετε παρέα με τον Χαρδαβέλλα και έχετε υπαρξιακές ανησυχίες δείτε το οπωσδήποτε!!!

Με αρέσει:
Τα θέματα που διαπραγματεύεται από μόνα τους είναι πολύ ενδιαφέροντα και δυνατά οπότε καλό είναι να της ρίξεις μια ματιά για να έχεις μια πιο υποψιασμένη άποψη απο αυτήν την "μασημένη" τροφή που σου πλασάρουν για τον κόσμο που ζεις. Μου άρεσε πολύ συγκεκριμένα η σκηνή στο 1ο μέρος της ταινίας με το cartoon που παρουσιάζει το Θεό ( πολύ αστείο και πέρα για πέρα η αληθινή όψη της Θρησκείας γενικά....τουλάχιστον όπως έχει καταλήξει στις μέρες μας)! Επίσης και η σκηνή με τα αποσπάσματα απο τους διάφορους "γνωστούς αγνώστους"- υπεύθυνους για την 11η Σεπτεμβρίου και το πως προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας εκείνη την περίοδο!

Δεν με αρέσει:
Με κούρασαν κάποια πλάνα αρκετά μεγάλα σε διάρκεια, που δεν έλεγαν τίποτα απολύτως και δεν κατάλαβα και τι ρόλο βαρούσαν! Επίσης, η σκηνοθεσία δεν ήταν και πολύ γρήγορη αλλά εφόσον πρόκειται για ντοκυμαντέρ δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορη! Και.....too much informations!!! 2 ώρες με καινούριες πληροφορίες δεν προλαβαίνεις να τις επερξεργαστείς! Καις φλάντζα!!!

Άχρηστη πληροφορία της ημέρας:
Η λέξη " Zeitgeist" είναι γερμανική και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά απο Γερμανούς Ρομαντιστές για να περιγράψει το "πνεύμα της εποχής/ των ημερών" μέσω διαφόρων κοινωνικών, πολιτικών, ηθικών και χριστιανικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε εποχή. Επίσης, υπάρχει και κίνημα, το επονομαζόμενο Zeitgeist Movement, στις αρχές του οποίου βασίζεται και η ταινία! Ιδρυτής του είναι ο Jacque Fresco και βασίζεται στην ιδέα της κοινωνικής αφύπνισης του κοινού υπερ της κοινωνικής αλλαγής και των σχεδίων που σχεδιάζουν εις βάρος μας οι κυβερνήσεις, οι θρησκείες και το οικονομικό σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis