fwto

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Le Scaphandre et Le Papillon


Υπόθεση : Ο έκδοτης του Γαλλικού Elle, Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric), το 1995 στα 43 χρόνια έπαθε εγκεφαλικό, το οποίο του παρέλυσε ολόκληρο το σώμα, εκτός από το αριστερό του μάτι. Χρησιμοποιώντας εκείνο το μάτι, απλά και μόνο ανοιγοκλείνοντας το, κατάφερε με ένα λογοθεραπευτικό σύστημα, να γράψει τα απομνημονεύματα του, περιγράφοντας τις πτυχές του εσωτερικού του κόσμο και να μιλήσει για το ψυχολογικό βασανιστήριο που βίωνε εγκλωβισμένος στο παράλυτο σώμα του.



Κατηγορία ταινίας : Άθλος ζωής


Γενικά : Αν έχεις δει το ¨ Η θάλασσα μέσα μου¨ και σου άρεσε, τότε το ¨Σκάφανδρο και η Πεταλούδα¨ θα σου πάρει το μυαλό. Είναι μια μοναδική ταινία, άψογη από κάθε οπτική γωνία, βασισμένη σε αληθινή ιστορία, με αρτιότατα τεχνικά στοιχειά, δυνατό σενάριο, και συνταρακτικές ερμηνείες. Ο Julian Schnabel είναι απλά θεός, για 40 λεπτά, την ταινία, την έβλεπα ή μάλλον την ζούσα ,σε πρώτο πρόσωπο, καθώς η κάμερα ήταν τοποθετημένη εκεί που ήταν το αριστερό μάτι του πρωταγωνιστή, οπότε βίωνα πιο δραστικά την δυσκολία του χαρακτήρα, διότι με αυτό τον τρόπο ήταν σαν να ήμουν στην θέση του. Βέβαια καθώς η ταινία κυλούσε, μας παρουσιαζόντουσαν σκηνές από το παρελθόν του πρωταγωνιστή και βλέπαμε το ποσό γοητευτικός ήταν και τι πομπώδη ζωή έκανε. Αυτές οι σκηνές άλλαζαν ξαφνικά και αντικατασταίνονταν με σκηνές του τώρα, όπου ο πρωταγωνιστής είναι ολοκληρωτικά π6αράλυτος και ελαφρός δύσμορφος, και η ζωή του είναι μια συνεχής μάχη για επιβίωση. Μια Συγκλονιστική και αληθινή ιστορία ενός αρχισυντάκτη του Γαλλικού Elle, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα (δεν μας λέει τίποτα για αυτό, πάρα μονό στο τέλος), έμεινε ολοκληρωτικά παράλυτος, με μονό παράθυρο επικοινωνίας στον κόσμο, το αριστερό του μάτι, το μονό μέρος του σώματος του, που μπορούσε να κινήσει. Οι ερμηνεία του Mathieu Amalric ήταν συγκλονίστηκα δραματική. Ακόμη η κορυφαία σκηνοθετική ιδέα είναι πως παρόλο που ο πρωταγωνιστής είναι παράλυτος και δεν μπορεί να μιλήσει, εμείς ακούμε την φωνή του μέσα στο κεφάλι του, κάνοντας έτσι το έργο πιο εύκολο, για να το παρακολουθήσεις. Κλείνοντας, το ¨σκάφανδρο και η μετάλλευσα¨ είναι μια συγκλονιστική ταινία, που μιλάει για την δύναμη που μπορούν να βρουν οι άνθρωποι μέσα τους, ακόμα και όταν όλα φαίνονται πως έχουν χαθεί.


Αγαπημένη σκηνή : Θα πω, πως μου άρεσαν όλες οι σκηνές που ήταν γυρισμένες σε πρώτο πρόσωπο, γιατί με έκαναν ένα με τον χαρακτήρα και αντιλαμβανόμουν τον πόνο και τις δυσκολίες του πολύ πιο εύκολα.


Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω χειρότερη σκηνή, αλλά είμαι απογοητευμένος από το τέλος του έργου, γιατί αυτός ο άνθρωπος, κατάφερε το ακατόρθωτο και παρόλα αυτά πέθανε χωρίς να χαρεί τίποτα από αυτό.


Δες την : Γιατί είναι πολύ δυνατή ταινία, οι ερμηνείες είναι επιεικώς συγκλονιστικές, η σκηνοθεσίας πανέξυπνη, το σενάριο βαθειά συναισθηματικό, και τα φωτογραφικά πλάνα μαγευτικά.


Μην την δεις : Το θέμα του έργου είναι πολύ δύσκολο να το παρακολουθήσει κανείς, γιατί είναι πολύ δυνατό συναισθηματικά και καθόλου ευχάριστο για να το δεις να εξελίσσετε μπροστά στα ματιά σου. Αρά αν δεν αντέχεις την συναισθηματική πίεση, καλά θα κανείς να μην την επιλέξεις.


Με ποιον να την δεις : Με την κοπέλα σου (αν και εφόσον αντέχει), πιστεύεις ότι θα είναι μια ωραία ευκαιρία για να έρθετε πιο κοντά (μην πάει άλλου το μυαλό σου!!!).


Μην την δεις με : Με άτομα που δεν αντέχουν να βλέπουν τόσο μεγάλο πόνο και τόση μεγάλη δυσκολία σε μια ταινία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis