fwto

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

The Beach


Υπόθεση : Ο Richard (Leonardo DiCaprio) είναι ένας πιτσιρικάς που ταξιδεύει μόνος του, για να γνωρίσει την περιπέτεια, όχι σαν τους άλλους τουρίστες, που το μόνο που θέλουν είναι μπαράκια και ποτά. Μετά από μια απρόσμενη συνάντηση με έναν ¨καμένο¨ τύπο στο ξενοδοχείο που έμενε, αποκτά έναν χάρτη που μπορεί να τον οδηγήσει σε έναν επίγειο παράδεισο, αμόλυντο από την τουριστική μανία του κόσμου, ένα τόπο καθαρό και απρόσιτο. Μαζί με έναν ζευγάρι από την Γάλλια αποφασίζει να κάνει το ταξίδι και να επισπευτεί το νησί. Φτάνοντας θα διαπιστώσει πως βρίσκετε σε έναν επίγειο παράδεισο, αλλά όπως κάθε παράδεισος έχει και αυτός τα μήλα του…


Κατηγορία ταινίας : Λίγο χασίς, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου!


Γενικά : Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι κατανυκτική, έχω ανάψει το θυμιατό και έχω βάλει το cd του Γαϊτάνου στο τέρμα. Προσεύχομαι σεμνά και ταπεινά, δεν ξέρω που ακριβώς, αλλά πάντως προσεύχομαι για να μην καώ. Έχω βλέπεις, γυρίσει από την παραλία και ως συνήθως περιμένω να κοκκινίσω και μέχρι το απόγευμα να έχω καεί σαν χωριάτικο λουκάνικο. Μέσα σε όλους αυτούς τους καπνούς και τα λιβάνια αποφάσισα να γράψω για την ταινία που είδα χτες: ¨Την Παραλία¨. Έχοντας δει αρκετές ταινίες από τον Danny Boyle δεν δυσκολεύτηκα να μπω στην λογική του έργου , η οποία όπως σε όλες τις ταινίες του Boyle είναι: ¨όλα για την πάρτι μου¨. Η παραλία είναι κυριολεκτικά ένας μικρός παράδεισος που έχει δημιουργηθεί από μια ομάδα – κοινωνία ανθρώπων, που είχαν όλοι την ίδια ιδέα, να φτιάξουν έναν τόπο αμόλυντο από την καφρίλα του γνωστού τουρίστα – καταστροφέα. Όπως όμως σε κάθε γνωστό παράδεισο πάντα κάτι συμβαίνει και ο παράδεισος γκρεμίζετε. Στην παραλία λοιπόν όταν πάει κάτι στραβά, οι κάτοικοι το εξολοθρεύουν, είτε είναι καρχαρίας είτε είναι άνθρωπος η λύση είναι μια, αφανισμός. Ο Dicaprio παίζει έναν νεαρό νέο – μποέμ τύπο που κάνει διακοπές μόνος του σαν τον κούκο στην άλλη άκρη του κόσμου. Δεν ξέρω αν φταίει ο ρόλος ή ο ίδιος ο Dicaprio πάντως εγώ τον αντιπάθησα από αυτό το στιλάκι που είχε, το ολίγων μαμάω και δέρνω.. Στο ρόλο της τελείως ¨δημοκρατικής¨ αρχηγού της παραλίας είναι η Tilda Swinton, η οποία είναι ίδια και απαράλλακτη με την σημερινή της εικόνα, αγέραστη ρε παιδί, δέκα χρόνια μετά από και δεν έχει αλλάξει καθόλου. Με ξάφνιασε ευχάριστα η εμφάνιση του Guillaume Cane, που έκανε φυσικά έναν Γάλλο τουρίστα, που αποδείχτηκε ότι ήταν ο πιο ανθρώπινος από όλους τους κάφρους τις παραλίας. Μια φιλική συμβουλή προς τις αναγνώστριες του Blog, ο Guillaume Cane είναι η Γαλλική και κάπως καστανόξανθη έκδοση του Patrick Dempsey. Η Σκηνοθεσία είναι καλή, έχει λίγο τις τρομπιές του Boyle, αλλά είναι αξιοπρεπής. Το σενάριο βασίζετε στο βιβλίο του Alex garland, οπότε έχει ένα γερό πάτημα και σώζετε. Στο soundtrack ακούγονται μεταξύ άλλων το Woozy των Faithless, το BrutalNew Order και το καταπληκτικό Porcelain του Moby. Κλείνοντας μια ταινία, που δεν σε κάνει να χάσεις το ενδιαφέρων σου, αλλά και που αν δεν την δεις, δεν χάνεις και τίποτα.


Ποιον θα έπαιζα : Θα έπαιζα τον Etienne τον ρόλο του Guillaume Cane. Ήταν αυτός που αντέδρασε στην βαναυσότητα και την απανθρωπιά των κατοίκων της παραλίας όταν άφησαν έναν άλλον να πεθάνει αβοήθητο.


Αγαπημένη σκηνή : Όταν πρωτοαντικρίζουν την παραλία και από πίσω ακούγετε το Porcelain του Moby και ο Boyle να κάνει ένα από τα καλύτερα πλάνα, δείχνοντας μας την παραλία από το πρωί μέχρι το βράδυ που έπεφτε ο ήλιος και έβγαινε το φεγγάρι σε γρήγορη ταχύτητα.

Χειρότερη σκηνή : Όταν ο Dicaprio περιέγραφε το πώς σκότωσε τον καρχαρία, ήταν κυριολεκτικά για μπάτσες.


Δες την : Γιατί είναι κυριολεκτικά η απόλυτη ταινία για το καλοκαίρι και αν είσαι γύρω στα 22, τότε είσαι και μέσα στην ηλικία. Ακόμη δες την αν σου αρέσει η σκηνοθετική ματιά του Boyle, αν σου αρέσει ο Dicaprio και αν θες να ανοίξει το μάτι σου με εκείνη τη γαλαζοπράσινη παραλία.


Μην την δεις : Γιατί βαριέσαι και γιατί δεν χωνεύεις τον Dicaprio.


Με ποιον να την δεις : Μόνος ή με την κοπέλα σου, για να ονειρευτείτε τις εξωτικές παραλίες.


Μην την δεις με : Την κοπέλα σου, γιατί μαζί με τις παραλίες εκείνη θα ονειρεύεται παράλληλα τον Dicaprio και τον Cane.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis