fwto

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ondine


Υπόθεση : Ο Syracuse (Colin Farrell) είναι ένας ιρλανδός ψαράς. Με μικρές ψαριές και μένοντας σε μια μικρή καλύβα, έχει καταφέρει να μείνει μακριά από το ποτό, για χάρη της κόρης του που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και εφόσον η πρώην γυναίκα του είναι ακόμα σε μια συνεχή μέθη, ο Syracuse πρέπει να είναι νηφάλιος για να προσέχει την μικρή του κόρη. Μια τελείως συνηθισμένη μέρα, έπιασε στα δίχτυα του μια γυναίκα, η οποία κρύβετε από όλους και δεν θυμάται το όνομα της. Ο Syracuse αρχίζει να πιστεύει για την κοπέλα ότι είναι μια Selkie, ένα πλάσμα βγαλμένο από τους μύθους της Ιρλανδίας και τότε είναι που ο Syracuse θα χαθεί ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα.


Κατηγορία ταινίας : Μύθος


Γενικά : Λοιπόν λίγα λόγια για την Selkie. Η Selkie είναι ένα πλάσμα, προερχόμενο από την μυθολογία της Ιρλανδίας και της Σκοτίας. Οι Selkie όπως λέει και το όνομα τους, είναι φώκιες και σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους μπορούν να γίνουν άνθρωποι με το να αφαιρέσουν το δέρμα της φώκιας από πάνω τους και να ξαναγίνουν φώκιες, βάζοντας το πάλι. Συνήθως οι Selkie ανεβαίνουν στην στεριά για να γνωρίσουν έναν στεριανό και να τον αγαπήσουν, το θέμα είναι, πως την μια μέρα μπορεί να είναι στην στεριά και την άλλη να έχουν φύγει πίσω στην θάλασσα, γι’ αυτό το λόγο ο στεριανός συνήθως έκρυβε το δέρμα της φώκιας, για να μην το βρει η Selkie για να μην μπορέσει να επιστρέψει στην θάλασσα. Μετά από αυτή την ίσως ενδιαφέρουσα ιστορία θα σας πω, ότι η ταινία μου άρεσε, βέβαια έχει αρνητικά στοιχεία, αλλά δεν τα έδωσα μεγάλη σημασία. Η ταινία ξεκινάει απότομα, να σκεφτείς πως στα 7 πρώτα λεπτά, έχει ψαρευτεί ήδη η κοπέλα και την έχουν προσφέρει και στέγη στην παράγκα του λιμενοβραχίονα. Αυτό εμένα μου αρέσει στα έργα, δεν με κουράζει, γίνονται όλα γρήγορα και από το 1 λεπτό έχει ενδιαφέρον η ταινία, αλλά στην συγκεκριμένη, ρε παιδί μου, το ζόριζαν πολύ το πράγμα, ήταν πολύ ¨ άντε να τα πούμε, γιατί έχουμε να πάμε και σπίτια μας¨. Ο Colin Farrell είναι αρκετά γοητευτικός με το μακρύ λιγδωμένο από την ψαρίλα μαλλί του, αλλά γίνετε πολύ αφελής και χαζούλης, όταν αρχίζει να πιστεύει χοντρά τις ιστορίες για τις Selkie. Η Alicja Bachleda υποδύεται την Ondine, την κοπέλα που ο Fareell ψαρεύει μια μέρα στα δίχτυα του και την νομίζει για Selkie. Η Alicjia λοιπόν, είναι ένα νέο και φρέσκο πρόσωπο στον χώρο του κινηματογράφου, από μια χώρα του ανατολικού μπλοκ, που για να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι. Το θέμα με την Alicjia είναι πως κατά την ταπεινή μου άποψη, έπαιξε καλά, ήταν πολύ φυσική και αρκετά σέξι, εκεί ειδικά που γύριζε το τιμόνι του πλοίου με το πόδι και δεν φορούσε τίποτα από κάτω…. κόλαση!!! Στην ταινία αυτή παίζει και ένα κοριτσάκι, το όποιο είναι άρρωστο και είναι όλη την ώρα με αμαξίδιο. Καλό, γλυκό κοριτσάκι αλλά πολύ μικρομέγαλο, όσο και να θέλω να το συμπαθήσω τόσο μου έκανε τον φωτεινό παντογνώστη και με νευριάζει, αλλά θα μου πεις, πως το κοριτσάκι ήταν εκείνο, που είχε φάει κόλλημα με τις Selkie και το κόλλησε και στο μπαμπά του (Syracuse (Colin Farrell)). Κλείνοντας μια ωραία και ασυνήθιστη ταινία, με την αλήθεια και το ψέμα, την πραγματικότητα και τον μύθο να μπλέκονται και να δημιουργούν μια αρκετά αξιόλογη ταινία.


Ποιον θα έπαιζα : Λέω να κάνω τον Syracuse (Colin Farrell), μπορεί να έχει χάλια μαλλιά, αλλά είναι ο πρωταγωνιστής!!!


Αγαπημένη σκηνή : Πολλά τα κοντινά στις γάμπες της Alicja τώρα που ξαναχαζεύω την ταινία, οπότε ψηφίζω δαγκωτό γάμπα!!!


Χειρότερη σκηνή : Η κόρη λοιπόν του Syracuse, είπαμε ότι έχει ανεπάρκεια νεφρών και κυκλοφορούσε με αναπηρικό αμαξίδιο, κάποια στιγμή της παίρνουν ένα ηλεκτρικό. Τα παιδιά του χωριού το κορόιδευαν το κοριτσάκι, για το αμαξίδιο και το βαλαν το κακόμοιρο να σηκωθεί για να κάτσουν τα άλλα τα βρωμόπαιδα. Άσε δε που στο τέλος το άφησαν μέσα στα νερά και φύγαν και έμεινε το μικρό κοριτσάκι να στηρίζετε στο τοίχο. Εγώ για αυτό δεν τα χωνεύω τα παιδιά (κυρίως στα έργα), γιατί είναι σκληρά και άκαρδα.


Δες την : Γιατί είναι μια ταινία που δεν κουράζει, έχει την ικανότητα να σε μπερδέψει και να σε κάνει να μην ξέρεις ούτε εσύ αν ότι βλέπεις είναι αλήθεια ή ψέματα.


Μην την δεις : Αυτή η Ιρλανδέζικη προφορά του Colin Farrell, ίσως να σε ενοχλεί στα αυτιά. Το κοριτσάκι του είναι λιγάκι μικρομέγαλο αλλά από την άλλη είναι αρκετά συμπαθητικό.


Με ποιον να την δεις : Δες την μόνος σου, αλλά αν θέλεις παρέα, σου προτείνω να την δεις με άτομα που τους αρέσουν οι θρύλοι από άλλες χώρες.


Μην την δεις με : Άτομα τόσο ψυχρά και κυνικά που θα σου καταστρέψουν την μαγεία του έργου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis