fwto

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Los Ojos de Julia


Υπόθεση : Η Sara είναι μια νέα γυναίκα η οποία έχει χάσει την όραση της και πιστεύει ότι καταδιώκεται από κάποιον. Η Julia (Belén Rueda) είναι η αδελφή της Sara και πάσχει και αυτή από την ίδια ασθένεια, επειδή όμως η κατάσταση της δεν έχει επιδεινωθεί προσπαθεί να ελέγξει τις κρίσεις των ματιών της, διατηρώντας την ψυχραιμία της. Μια μέρα επισκέπτεται το σπίτι της αδελφής της όπου και την βρίσκει κρεμασμένη, αμέσως ιδέες κατακλύζουν το κεφάλι της Julia για πιθανή δολοφονία. Κατά την διάρκεια της αναζήτησης στοιχείων για την δολοφονία της αδελφής της το άγχος και ο φόβος την κατακλύζουν μειώνοντας έτσι σταδιακά την όραση της έως το σημείο της απόλυτης τύφλωσης. Η Julia χωρίς την όραση της αρχίζει να βιώνει το αίσθημα της καταδίωξης το ίδιο ακριβώς που ένοιωθε και η αδελφής της. Άραγε είναι απλά ένα αίσθημα ή όντως υπάρχει κάποιος που θέλει το κακό της;

Με μια κουβέντα : Τελικά αυτοί οι Ισπανοί το έχουν στα Θρίλερ.

Γενικά : Οκ.. Δεν είναι αυτό που λέμε Θρίλερ με τέρατα, ζόμπι, σκοτωμούς και τα λοιπά, είναι ένα θρίλερ με την ευρύτερη έννοια, πιο πολύ ψυχολογικό θα το χαρακτήριζα με μια υπόνοια μεταφυσικού, αλλά μονό υπόνοια και τίποτα παραπάνω. Η ταινία είχε βγει στην Ισπανία πέρσι, στην εξωτική χώρα μας η ταινία ήρθε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, για να καταλάβεις ποσό εξωτική είμαστε, τόσο που κάνουν ένα χρόνο να μας έρθουν οι ταινίες εδώ (ναι, καλά το κατάλαβες αυτό είναι μια καταγγελία προς τις εταιρίες διανομής!). Τέλος πάντων, η ταινία είναι πολύ καλή και αυτό οφείλετε στην Belén Rueda που είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας και στην έξυπνη και αγχωτική, μπορώ να πω, σκηνοθεσία του Guillem Morales (ο Guillermo del Toro έκανε την παραγωγή). Ας ξεκινήσουμε από την σκηνοθεσία του έργου, εδώ λοιπόν έχουμε μια πολύ καλή δουλειά από τον σενιόρ Morales ο οποίος δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστός και με αυτό του το κινηματογραφικό επιχείρημα δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στον Ισπανικό κινηματόγραφο. Θα απορείς βεβαία γιατί τα λέω όλα αυτά, για να σου εξηγήσω θα πρέπει να δεις την ταινία, να νοιώσεις αυτά που ένοιωσα. Έβλεπα που λες μια ταινία όπου η πρωταγωνίστρια είχε μια εκφυλιστική ασθένεια στα μάτια της, δηλαδή καθώς περνά ο καιρός όλο και χάνει το φως της. Ο σκηνοθέτης λοιπόν αρκετές φορές μέσα στο έργο μας έβαζε στην θέση της πρωταγωνίστριας παρουσιάζοντας μας πλάνα όπου βλέπαμε ότι και η άτυχη Julia. Πριν καλά καλά φτάσουμε στα μισά του έργου η Julia τυφλώνεται τελείως, από εκείνη την στιγμή και μετά ο σκηνοθέτης κάνει το εξής εκπληκτικό, επιλέγει να μην μας παρουσιάσει τα πρόσωπα των υπόλοιπων ηθοποιών (πάρα μόνο τα σώματα τους, για τεχνικούς λόγους) και να μας δείχνει μόνο την Julia με τους επιδέσμους στα μάτια. Όλο αυτό το άγνωστο, που φωνές άκουγες και ποδιά έβλεπες σου προκαλούσε ένα περίεργο συναίσθημα, σαν πνίξιμο να το πω, άγχος, φόβο, δεν είμαι σίγουρος το μόνο βέβαιο είναι πως σε ιντριγκάρει πάρα πολύ το όλο σκηνικό, γιατί ουσιαστικά γίνεσαι και εσύ τυφλός μαζί με την πρωταγωνίστρια. Α! ναι είναι και η πρωταγωνίστρια η Ισπανίδα σταρ Belén Rueda έχει αποδείξει με τις συμμετοχές της στο ¨Η θάλασσα μέσα μου¨ και στο ¨Ορφανοτροφείο¨ ότι μπορεί κάλλιστα να παίξει και σε θρίλερ αλλά και προσδώσει μια δραματικότητα στο ρόλο της. Το σενάριο του έργου είναι απίστευτο, λίγο αστυνομικό, λίγο ψυχολογικό θρίλερ, πετά και μια θεότρελη ανατροπή στο τέλος του έργου και μας αποτελειώνει. Πιστεύω ότι είπα αρκετά, τα Μάτια της Τζούλιας (Χούλια προφέρεται στα Ισπανικά, το ξέρω τραγικό!) είναι μια εξαιρετική ταινία που πρέπει να δεις γιατί δεν θα σε απογοητεύσει.

Η Ατάκα : Julia: «Μπορώ να δω ολόκληρο το συμπάν μέσα από τα μάτια σου.»

Ποιον θα έπαιζα : Ε! αφού έχω ένα τσικ μυωπίας να μην τυφλωθώ τελείως;

Αγαπημένη σκηνή : Όταν ξαναβρίσκει η Julia το φως της αλλά προσποιείτε ότι είναι ακόμα τυφλή!

Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω.

Δες την : Γιατί σεναριακά έχει ζουμί, σκηνοθετικά τα σπάει και ερμηνευτικά απογειώνεται.

Μην την δεις : Αν είσαι τόσο μα τόσο χέστης που φοβάσαι. Μην πούμε ότι είναι λιγάκι θρίλερ αμέσως εσύ να πας πάσο. Αίσχος!

Με ποιον να την δεις : Στα θρίλερ ψηφίζω μοναξιά, γιατί αν μαζευτείτε πολλά άτομα θα το κάνετε κωμωδία το έργο.

Μην την δεις με : Με τα άτομα που ανέφερα πιο πάνω, ξέρεις τους λιγόψυχους.



3 σχόλια:

  1. γεια σου Κλεάνθη, πως πάν οι ζέστες;
    μόλις το είδα κι εγώ το ανυποψίαστο που το χα κατεβάσει και στα αγγλικά αλλά -και πολύ καλύτερα -στα Ισπανικά.
    Όντως, όπως λες κι εσύ οι Ισπανοί στο τρίλλερ είναι μαστόρια -είχα δει σχετικά πρόσφατα το Chronocrimenes.
    Σκηνή καλή εκεί που είναι στο κέντρο τυφλών και βρίσκεται ανάμεσα στις τυφλές γυναίκες, μπρρρρ
    Σκέτη Αρχαία Τραγωδία -χορός και πρωταγωνίστρια.
    αλλά μετά από τα χίλια κύματα να! κλάμμα!!
    αχ αγάπη αγάπη αγάπη
    "μέσα στα μάτια σου ο κόσμος όλος έρωτας έρωτας κεραυνοβόλος" που λέει και το τραγούδι -φαίνεται είναι από τις ταινίες που τις βλέπεις και λες κι ένα τραγούδι..
    Αστειάκια. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. agaphth summertime kalhmera, thn paleuv me tis zestes menontas se skiera shmeia. To Chronocrimenes otan vrw xrono tha toy riksw mia matia. Exeis apolyto dikaio gia thn skhnh sta apodytiria, apla sigklonistikh. H tainia einai poli kalh, den trelathika toso me to roantiko stoixeio an kai esena se ekane na tragoydiseis. Oso gia to sxolio sou se mia allh tainia gia to oti den grafw sta ellhnika, einai epidi den xriazetai na noiazwmai gia orthografia (poy pasxw) kai tonoys (poy adiaforw)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημέρα Κλεάνθη.
    Άμα είναι έτσι, τι να πω!
    Ωραίες οι ταινίες από μπάνια πως πάτε;
    ρωτάω επειδή επιτέλους έκανα ένα..βρέξιμο!
    Βρέξιμο - ξεβρέξιμο, το πήρα το βάπτισμα του καλοκαιριού. Εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis