fwto

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Αν... (2012)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
AYTO TO AN...ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΡΩΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ!
Παίζουν: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Μαρίνα Καλογήρου, Μάρω Κοντού, Γιώργος Κωνσταντίνου,Μαρία Σολωμού,Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Ο Δημήτρης ζει στην Πλάκα.Ένα ήσυχο βράδυ κάπου στο 2009,έτος που ξεκινά η κρίση στην Ελλάδα, αποφασίζει να βγάλει βόλτα τον σκύλο του.Και κάπως έτσι θα γνωρίσει την Χριστίνα(Μαρίνα Καλογήρου) την γυναίκα που θα του αλλάξει τη ζωή.Τί θα είχε συμβεί όμως αν δεν έπαιρνε την απόφαση να βγει από το σπίτι?Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή του και πώς θα είχε εξελιχθεί? Σε ένα παράλληλο, ας πούμε σύμπαν, παρακολουθούμε να ξετυλίγεται η ροή της ζωής του Δημήτρη αν δεν είχε πάρει την  απόφαση να βγει από το σπίτι......


Έχω κάτι να σας πω...

   Άκουσα τόσα καλά για την κινηματογραφική απόπειρα του Παπακαλιάτη- με το πιο ακραίο, θα 'χω να το λέω, τη δήλωση ώριμου 40άρη οικογενειάρχη ότι βγήκε συγκινημένος από την αίθουσα-οπότε βρίσκοντας μια προσφορά σε μικρό σινεμαδάκι είπα να πάω να το δω. Περιμένοντας,ενδόμυχα να δω  ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, διαψεύστηκα.Καλοδουλεμένη ταινία, με καλή σκηνοθεσία , πολύ όμορφη φωτογραφία, εννοείται ωραίες μουσικές επιλογές, πιασάρικο σενάριο με καθημερινά θέματα και πολλές αφορμές για προβληματισμό, και το βασικότερο άκρως κινηματογραφική αίσθηση με αέρα Hollywood.
   Το σενάριο που έγραψε ο Παπακαλιάτης σίγουρα δεν είναι κάτι πρωτότυπο.Πολλοι θα πουν ότι η αντιγραφή πάει σύννεφο θυμίζοντας, καταρχάς, πολύ έντονα την ταινία Sliding Doors, και φυσικά  πολλές άλλες ξένες κινηματογραφικές παραγωγές.Σ 'αυτό θα σας απαντήσω ναι έχετε δίκιο αλλά ας μη στεκόμαστε σ'αυτό για μια φορά! Παρθενογένεση δεν υπάρχει πουθενά, και ομοιότητες -αντιγραφές μπορούμε να βρούμε παντού.
Γνώμη μου είναι πως παρότι είδα και γω την αντιγραφή, είδα επίσης πως το σενάριο διαμορφώθηκε πάνω σε διαφορετικά δεδομένα και τελείως άλλη οπτική αποκτώντας το δικό της μοναδικό αέρα.
  Καταρχάς, θα το πάρω λίγο βιωματικά γιατί το σενάριο άγγιξε τους περισσότερους και αυτό συνέβη γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος επί γης  που δεν έχει σκεφτεί πως θα ήταν η ζωή του αν είχε κάνει κάποια άλλη επιλογή σε καθοριστικό σημείο της ζωής του. Αυτό από μόνο του , δημιουργεί αμέσως μια θετική αντιμετώπιση για την ταινία, διότι όλοι θα θέλαμε να ξέραμε πως θα ήταν αν. Ως εδώ βέβαια ο Παπακαλιάτης φαίνεται πως ακολουθεί την πεπατημένη, προσφέροντας μας, με μια ιστορία έρωτα,μπόλικο θέαμα , που τις πιο πολλές φορές έχει λιγο εξωπραγματικό χαρακτήρα(Αυτό που ο Παπακαλιάτης τρέχει αμέριμνος στους δρόμους της Αθήνας με καρδούλες να αιωρούνται,δεν τις δείχνει ειρωνικά το λέω!εεεε!και μένα με χτυπάει!).Παρόλα αυτά κάπου ανάμεσα στο χολυγουντιανό θέαμα, θέτει ερωτήματα περί μοναξιάς, ελευθερίας, απιστίας,σχέσεων ερωτικών και γονεικών κτλ κτλ.Οκ μην περιμένεις βαθυστόχαστες προσεγγίσεις, απλά τα ακουμπάει  και τα μεταφέρει με έναν απλοικό τρόπο στην οθόνη, κάνοντας σε να προβληματιστείς.
  Αυτό όμως που πιστεύω πως έκανε την διαφορά είναι πως προσπάθησε να αποφύγει την καλή ή κακή έκβαση της ζωής του ήρωα! Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας πως στην καθοριστική στιγμή παίρνουμε τον καλό ή τον κακό το δρόμο και ανάλογη θα είναι και η ζωή μας. Εδώ ο ήρωας παρότι όντως έρχεται αντιμέτωπος με μια κακή εξέλιξη, δεν καταστρέφεται και αυτό γιατι οι επιλογές που κάνει τον βρίσκουν πρώτιστα οκ με τον εαυτό του!!Σιγουρα οι κακές οι γλώσσες θα πουν πω! πάλι μπαρούφες λέει ο άνθρωπος, γιατί δεν είναι έτσι στη ζωή και μπλά μπλα...Και πάλι δίκιο έχετε αλλά φτάνει ρε παιδιά! ταινία βλέπω όχι τη ζωή μου στο πανί.
  Αυτά σεναριακά, οπώς προείπα η σκηνοθεσία και η φωτογραφία με εντυπωσίασαν αρκετά! Η μουσική, καλά τι να λέμε, αν ο Χριστόφορος δεν ήταν ηθοποιός θα έβγαζε πολλά λεφτά ως Dj και στις ερμηνείες χμμμμ οκ ήταν καπως τηλεοπτικές, και κάποιες φορές όχι και τόσο πειστικές και η χημεία των πρωταγωνιστών δε μου κολλούσε(άντε να πω και κάτι αρνητικό , για να μη λέτε!).
Κλείνοντας πάντως θα έλεγα πως ήταν από τις καλύτερες ελληνικές παραγωγές που είδα τελευταία και ναι παραδέχομαι δημόσια πως ο Παπακαλιάτης ξέρει να προσφέρει θέαμα και πολλά για να σχολιάζουμε μετά!!!!!!!

υ.γ Ατού της ταινίας η συμμετοχή των Κοντού-Κωνσταντίνου σαν το γνωστό κινηματογραφικό ζευγάρι της παλιάς ελληνικής ταινίας ''Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα''


Ας μιλήσουν και τα νούμερα!

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?
2\5

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?
3\5 (ΑΥΤΟ ΠΑΙΖΕΤΑΙ!)

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)
0\5

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)
5\5

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)
4\5

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ(ΣΚΕΨΗ)
3,5\5

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ- ΕΦΕ)
3\5

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)
4\5

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
7\10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis