fwto

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Upside Down



Υπόθεση :  Από τότε που ο Adam (Jim Sturgess) και η Eden (Kirsten Dunst) ερωτευτήκανε κατά την εφηβεία τους, συναντάνε συνέχεια αστροφυσικά εμπόδια. Το ζευγάρι δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις αντίθετες κοινωνικές του τάξης, ούτε το πολιτικό σύστημα που τους απαγορεύει να είναι μαζί, αλλά ένα παράξενο πλανητικό φαινόμενο. Βλέπετε στο σύμπαν των δυο παιδιών υπάρχουν δύο πλανήτες πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, τόσο  κοντά που υπάρχουν κτήρια που τους ενώνουν. Κάθε πλανήτης με την δική του βαρυτική έλξη που καθιστά αδύνατη την συνύπαρξη του ζευγαριού, καθώς ο Adam προέρχεται από τον κάτω πλανήτη, που είναι πιο φτωχός και η Eden από τον πάνω πλανήτη, που είναι οικονομικά ανεπτυγμένος εις βάρος του φτωχότερου. Ύστερα από ένα ατύχημα που είχε η Eden, έχασε την μνήμη της και το ζευγάρι δεν ξανασυναντήθηκε. Πέρασαν δέκα χρόνια ώσπου την στιγμή που ο Adam μαθαίνει ότι η παλιά του αγαπημένη είναι ζωντανή και βρίσκεται σε ένα από τα κτήρια που ενώνουν τους κόσμους, αποφασίζει λοιπόν να πιάσει δουλειά σε εκείνη την εταιρία και με κάποιο τρόπο να καταφέρει να περάσει στον επάνω κόσμο.
                     
Με μια κουβέντα :  Τόσο έξυπνη ιδέα αλλά τόσα λάθη.

Γενικά : Καταρχήν μην με ρωτήσετε πως δυο πλανήτες, τόσο κοντά ο ένας στον άλλον δεν συγκρούονται. Αυτό και πολλά άλλα αστροφυσικά, που δεν μπορώ να τα απαντήσω συμβαίνουν στην ταινία. Βλέποντας το τρέιλερ ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα έργο με καλά εφέ, μπόλικη φαντασία και ρομάντζο, πράγμα που μας ιντριγκάρει για να της ρίξουμε μια ματιά. Το έργο ξεκινά σωστά με μια όμορφη αφήγηση που μας εξηγεί για αυτούς τους δυο κόσμους και για τους τρεις βασικούς νόμους που πρέπει εμείς σαν θεατής να έχουμε στο νου μας, για να καταλάβουμε πως δουλεύει το όλο σύστημα των δυο απέναντι πλανητών. Ωραία και όμορφα μέχρι εδώ, άλλα τι γίνεται όταν το ίδιο το σενάριο διαψεύδει τον εαυτό του; Ένα απλό παράδειγμα: Σύμφωνα με έναν νόμο του έργου, ο κάθε άνθρωπος έλκεται από τον πλανήτη του και προφανώς δεν μπορεί να πάει στον άλλον, γιατί θα πέσει προς τα πάνω (κάνε το εικόνα για να καταλάβεις). Έτσι λοιπόν, όταν ο ήρωας μας βρίσκει  τρόπο να πάει στον από πάνω πλανήτη και (με συγχωρείτε) κατουράει, τα ούρα του πάνε στο ταβάνι, καθώς έλκονται από τον άλλον πλανήτη, από τον όποιο προέρχεται ο ήρωας. Σωστά μέχρι εδώ, αλλά όταν ο ήρωας τρώει το φαγητό του αντιθέτου πλανήτη γιατί δεν τον βλέπουμε να δυσανασχετεί, μιας και με βάση τους τρεις νόμους θα έπρεπε να νοιώθει σαν να τρώει με τα πόδια ψηλά; Τέλος πάντων δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός, είναι καλύτερα να το δείτε, και ίσως να μην σας κάνει μεγάλη εντύπωση και μόνο εγώ μπορεί να τα ξεψειρίζω τα πράγματα. Anyway το βασικό μου πρόβλημα λοιπόν ήταν το σενάριο, που σε πολλές στιγμές διέψευδε τον εαυτό του, αλλά είχε και πολλές τρύπες, για τους ήρωες. Πιστεύω ότι δεν υπήρχε αναπτύξει μεταξύ των πρωταγωνιστών και σίγουρα δεν υπήρχε χημεία. Ειδικά ο ρόλος της Kirsten Dunst δεν εξελίχτηκε καθόλου μιας και το έργο είναι ως επί το πλείστον από την οπτική πλευρά του JimSturgess που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ην εμφάνιση του στο κινηματογράφο και τα πάει καλά. Αλλά επειδή δεν θέλω να αδικήσω τελείως το έργο, να πω ότι τα εφέ του ήταν πάρα πολύ όμορφα, οι σκηνές όπου το ζευγαράκι συναντιέται στις κορυφές δυο απέναντι βουνών με τα σύννεφα των δύο πλανήτων να στροβιλίζονται γύρω τους, έδινε μια παραμυθένια εικόνα. Κλείνοντας το ¨Ανάμεσα σε Δυο Κόσμους¨ είχε την πρωτότυπη και έξυπνη ιδέα για να βγει μια εξαιρετική ταινία που να συνδυάζει το ρομαντισμόμε την επιστημονική φαντασία. Δυστυχώς όμως λόγο σεναρίου και ίσως κακής σκηνοθεσίας τα πράγματα δεν πήγαν καλά και το αποτέλεσμα είναι μέτριο.

Η Ατάκα : Adam: «Βαρυτιτα. Λένε ότι δεν μπορείς να την νικήσεις, αλλά εγώ διαφωνώ. Τι θα συμβεί αν η αγάπη είναι πιο δυνατή από την βαρύτητα;»

Ποιον θα έπαιζα :  Κανέναν.

Αγαπημένη σκηνή :  Μου άρεσαν πολύ οι σκηνές στην καφετέρια που τα μισά ζευγάρια χόρευαν στην οροφή του χτιρίου και τα υπόλοιπα στο πάτωμα γύρω από έναν τεράστιο πολυέλεο.

Χειρότερη σκηνή : Υπονοείται ότι το ζευγάρι έκανε σεξ στροβιλιζόμενο στον αέρα κάπου στην μέση των δυο κόσμων. Εσείς δεν βλέπετε τίποτα περίεργο σε αυτή την σκηνή;

Δες την :  Γιατί το θες το ρομάντζο σου και απόψε.

Μην την δεις :  Γιατί δεν θα σε καλύψει σε όλους τους τομείς της.

Με ποιον να την δεις :  Την κοπέλα σου, για ζουζουνιές.

Μην την δεις με :  Διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis