fwto

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Coffee and Cigarettes (2003)


Info:
Έντεκα διαφορετικές μικρές ιστορίες, με μια σειρά πολλών αστέρων του κινηματογράφου και της μουσικής, όλες με ίδιο παρανομαστή. Καφές και τσιγάρο. Μια συνήθεια που (κακά τα ψέμματα για εμάς που μας αρέσει) δύσκολα κόβεται αλλά και μια αίσθηση που για κάποιους θεωρείται αναντικατάστατη. Δεν υπάρχει σενάριο, δεν υπάρχει αλληλουχία μεταξύ των ιστοριών και ο καθένας παίζει τον εαυτό του! Βάλε καφέ και άναψε τσιγάρο!

Write a comment...
Οι μικρές αυτές ιστορίες του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Jim Jarmusch έχουν ξεκινήσει από 1986 με την πρώτη ιστορία που παρουσιάζεται και στην ταινία με πρωταγωνιστές τον Roberto Benigni και τον Steven Wright. Και ενώ βγήκαν τρεις μικρού μήκους ταινίες, σε ασπρόμαυρο φόντο όλες, ο σκηνοθέτης το 2003 αποφασίζει να τις συγκεντρώσει όλες μαζί και να βγει το ομώνυμο φιλμ. Εμένα προσωπικά όλο αυτό μου άρεσε γιατί έχεις διαφορετικά πρόσωπα κάθε φορά και χωρίς να σε κουράζει. Όπως σας είπα και στην περιγραφή πιο πάνω δεν υπάρχει σενάριο. Οι συζητήσεις είναι χωρίς σκοπό απλά και μόνο για να περάσει η ώρα των πρωταγωνιστών αλλά κάποιες είναι τόσο αστείες που πραγματικά δεν ξέρεις αν θέλεις να γελάσεις ή απλά να σταματήσεις να το βλέπεις! Εγώ πάντως έμεινα και είδα όλη την ταινία γιατί μου άρεσε πολύ που ο καθένας έλεγε το κοντό του και το μακρύ του! Το μόνο ίσως που μπορεί να με κούρασε είναι το ασπρόμαυρο φόντο γιατί δεν έχω συνηθίσει να βλέπω ασπρόμαυρες ταινίες. Ο σκηνοθέτης αν δεν σας λέει κάτι το όνομα του μπορεί να τον ξέρετε από ταινίες όπως Dead Man με τον Johnny Depp, Down by Law με τον Roberto Benigni αλλά και τον Tom Waits ή την ταινία Broken Flowers με τον Bill Murray (ο οποίος εμφανίζεται σε ιστορία). Κάποιες από αυτές θα είναι στα προσεχώς και θα ενημερωθείτε... Για ερμηνείες δεν νομίζω να θέλετε να σας πω! Αν υπήρχε τότε η εκπομπή που παιζόταν πέρυσι στο Mega “Κάψε το σενάριο” θα ζήταγε πνευματικά δικαιώματα! Μπορώ να σας πω ότι εμένα μου άρεσε η ιστορία του Iggy Pop με τον Tom Waits, γιατί πολύ απλά ο Tom είναι τραγουδιστής αλλά και γιατρός και σώζει ζωές και ο Iggy ή Ziggy ή Jim είναι τόσο καμένος όσο νόμιζα! Επίσης η ιστορία “No problemμε τον Alex Descas και τον Isaach De Bankolé που πραγματικά είναι παντελώς κάψε το σενάριο! Γέλασα πάρα πολύ! Άκυρη τελείως η συνάντηση και η συζήτηση! Αν διάλεγα μια ακόμη αυτή θα ήταν η ιστορία “Cousins?” με τον Alfred Molina και τον Steve Coogan γιατί είναι άκυρο το σκεπτικό του Alfred αλλά γαμάτο το τέλος της ιστορίας! Να σας ενημερώσω πως σε μια short ιστορία εμφανίζεται και η Cate Blanchett που παίζει τον εαυτό της αλλά και την “ξαδέρφη” της! Δείτε την γιατί σας αρέσει ο αχταρμάς και η ανούσιες συζητήσεις! Μην το δείτε γιατί δεν σας αρέσει το “Κάψε το σενάριο”! Όπως και να έχει μπορείτε αν θέλετε να ψάξετε στο γνωστό σε όλους youtube και να δείτε μόνο την ιστορία που σας κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον. Εγώ έτσι ξεκίνησα και τελικά τις είδα όλες. Τώρα για το soundtrack... περίμενα κατιτίς παραπάνω, ψέμματα δε θα πω γιατί έχεις Iggy Pop, Tom Waits, The White stripes σε μικρές ιστορίες αλλά αυτό που άκουσα ήταν το κλασσικό τραγούδι Louie Louie και στην αρχική του έκδοση αλλά και από τον Iggy. Υπάρχει σε μουσική μόνο ο Tom στο Saw sage.

Like!
Το καμένο της υπόθεσης! Με αρέσει να μην υπάρχει σενάριο τελικά! Με αρέσει να τους βλέπω απλά να συζητάνε για ότι τους κατέβει στο κεφάλι!

Dislike!
Να σας πω την αλήθεια μπάφιασα χωρίς να καπνίσω!!

Share!
Στην ταινία γίνεται αναφορά σε πολλούς ανθρώπους σημαντικούς για την ιστορία όπως ο Nikola Tesla, Otis Blackwell, Elvis Presley και αυτό αναφέρεται στο τέλος της ταινίας στα credits. Όταν τελειώνει αυτή η λίστα λοιπόν με τις αναφορές κλείνει με την φράση “LONG LIVE JOE STRUMMER!” Ο Joe Strummer ήταν τραγουδιστής των The Clash αλλά και των Pogues

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis