fwto

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

4 months, 3 weeks & 2 days


Υπόθεση : Η Otilia (Anamaria Marinca) και η Gabita (Laura Vasiliu), είναι φίλες και συγκάτοικοι στο κοιτώνα του πανεπιστημίου της Ρουμανίας. Η Gabita είναι έγκυος και θέλει να κάνει έκτρωση, αλλά στην Ρουμάνια του 1980 κάτι τέτοιο είναι απαγορευμένο και υπάρχει ποινή φυλάκισης για την γυναίκα που θα προβεί σε αυτή την πράξη. Η Gabita ζητάει την βοήθεια της φίλης της Otilia, για να βρουν κάποιον να κάνει την έκτρωση παράνομα και για να την βοηθήσει σε όλη την διαδικασία.


Κατηγορία ταινίας : Ποτέ χωρίς το κράνος!!!

Γενικά : Η ταινία είναι πάρα πολύ καλή, λιτή χωρίς πολλές φανφάρες για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον, ρεαλιστική μεταφέροντας μας την αγωνιά και το άγχος των πρωταγωνιστριών, αρκετά σκληρή και ωμη με σκηνές που μπορεί να σοκάρουν, με φυσικούς καθημερινούς διαλόγους, που είχα πολύ καιρό να δω σε μια ταινία, εξαιρετική σκηνοθεσία με ενδιαφέροντα μονόπλευρα πλανά, καθόλου βαρετή αντίθετα με ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον σενάριο. Την σκηνοθεσία και το σενάριο αναλαμβάνει ο Cristian Mungiu, ο οποίος κέρδισε το χρυσό φοίνικα το 2007 για αυτή την ταινία, παρουσιάζοντα με ανατριχιαστική λεπτομέρεια το δράμα μιας κοπέλας που προσπαθεί να κάνει μια ¨παράνομη έκτρωση¨, ενώ παράλληλα προβάλει με μεγάλη ακρίβεια το κουμμουνιστικό καθεστώς Τσαουσέσκου σε κάθε δυνατή ευκαιρία (μαύρη αγορά, οι συντηρητικοί "καθεστωτικοί" γονείς κλπ.). Άπλα μια καταπληκτική ταινία με την αγωνία να κορυφώνετε καθώς η σκηνές διαδέχονται η μια την άλλη, με δυο εκπληκτικές πρωταγωνίστριες που βιώνουν στο έπακρο τα βάσανα των χαρακτήρων τους.


Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή που είναι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και ο τύπος που θα έκανε την έκτρωση τους λέει πως θα γίνει η διαδικασία… είναι η αγαπημένη μου γιατί εκτός ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για την υπόθεση της ταινίας, μου έβγαλε απίστευτα νεύρα ως προς την κοπέλα που θα έκανε την έκτρωση και τον τύπο που θα την βοηθούσε, γιατί η μια ήταν τόσο χαζή, ως χαρακτήρας, σε βαθμό κακουργήματος και ο άλλος ήταν τόσο αγενής και ηλίθιος, που ήθελες να τον πλακώσεις στο ξύλο. Όλα αυτά είναι θετικά για μένα, γιατί είναι σημάδι ότι σε έχει συνεπάρει το θέμα!!!


Χειρότερη σκηνή : Μια – δυο σκηνές όπου η κάμερα ήταν στο ώμο και ο Cameraman έτρεχε πίσω από την πρωταγωνίστρια… τέτοιο κούνημα ούτε στο κάβο ντόρο!!!

Δες την :Γιατί απλά της αξίζει!!!!


Μην την δεις : Γιατί απλά δεν θες να δεις μια εξαιρετική ταινία.


Με ποιον να την δεις : Μόνος πάλι;;; Τι να σε πω…. Δες την με ένα – δυο φίλους σου, που να τους αρέσουν τέτοιες ταινίες, μην ξεχνάς πως είναι λιγάκι βαριά και σκληρή, οπότε μπορεί να μην αρέσει σε κοπέλες, αν και το θέμα της αφορά άμεσα!!!


Μην την δεις με : Πιστεύω ότι είναι μια ταινία που αν και λίγο βαριά, μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς πολύ άνετα!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis