fwto

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Dirty Dancing


Υπόθεση : Το καλοκαίρι του 63’, η Frances "Baby" Houseman (Jennifer Grey), μαζί με την οικογένεια της, πήγε στο Kellermans (εξοχικό θέρετρο, που πήγαιναν όλοι οι πλούσιοι). Η Baby, ήταν ένα πολύ κατασταλαγμένο και σοβαρό κορίτσι, που ήθελε να καταταχτεί στο Ειρηνευτικό σώμα και να παντρευτεί έναν γιατρό, σαν τον μπαμπά της. Ξαφνικά όμως ξεμυαλίζετε από τον Johnny Castle (Patrick Swayze)έναν καθηγητή χορού, που δίδασκε λατινικούς χορούς και όχι μόνο, σε πλούσιες κυρίες . Όταν η Baby, έδωσε λεφτά στην παρτενέρ του Johnny, για να κάνει έκτρωση, μπήκε μέσα στην παρέα τον υπαλλήλων του θέρετρου και δέχτηκε να πάρει την θέση της εγκύου παρτενέρ, σε μια χορευτική παράσταση. Έπρεπε όμως να γίνουν πολλές πρόβες, για να μεταμορφωθεί εκείνο το κοριτσάκι του μπαμπά, με την γαλάζια ζακετούλα, στην παθιασμένη γυναίκα, που χόρευε δυναμικά Mambo. Όλες εκείνες η πρόβες όμως, είχαν σαν αποτέλεσμα να ερωτευτεί τον Johnny , κάτι που προκάλεσε ρίξει στην σχέσης της με τον πολυαγαπημένο της πατέρα, ο οποίος ήταν απόλυτα αντίθετος με την επιλογή της κόρης του.


Κατηγορία ταινίας : Αφιερωμένο


Γενικά : Αυτή η ταινία, είναι αφιερωμένη στην φίλη μου Ξανθή! Κάθισα, λοιπόν Ξανθή μου και την είδα την ταινία, που με είχες φάει τα συκώτια, για να την δω, και που, όταν ο Swayze πέθανε, σου κράταγα τα χαρτομάντιλα καθώς έβλεπες την ταινία σε DVD για εκατοστή φορά και είχες πλαντάξει στο κλάμα. Επειδή σε τρώει η αγωνιά λοιπόν, σου λέω, πως η ταινία μου άρεσε αρκετά. Για να σε βάλω στο κλίμα της βραδιάς μου, πρέπει να πω, αν και το ξέρεις, ότι την πρωταγωνίστρια την φώναζαν Baby (Μωρό!!!). Εγώ λοιπόν σε όλη την ταινία την φώναζα Μπέμπε και έλεγα συνέχεια: «Κοίτα την Μπέμπε!!», «Άτσα η Μπέμπε», «Της καλάρεσε της Μπέμπε» και αλλά τέτοια κομψά!!! Πέρα του τραγικού ονόματος, η ταινία, είναι πολύ γλυκεία. Είναι το απόλυτο όνειρο κάθε 17χρονης, που πάει διακοπές, με τους αυστηρούς γονείς της και βρίσκει τον έρωτα της ζωής της και γενικός ξεσαλώνει ( «Ξεσάλωσε η Μπέμπε»). Ο Patrick Swayze, στον κλασσικό ρόλο του γόη της περιοχής, που έχει ένα σκληρό παρελθόν και που στο πρόσωπο της Μπέμπε βρίσκει αυτό, που καμία πλούσια δεν του έδινε, την αγάπη. Μέσα σε όλες αυτές της καρδούλες και τους χορούς, θίγετε το θέμα της έκτρωσης, που ήταν παράνομο την δεκαετία του 60΄στην Αμερική, αλλά και ο ταξικός διαχωρισμός, οι πλούσιοι με τους πλούσιους και οι εργαζόμενοι στην γωνία, σαν τους κακόμοιρους. Ακόμη, θεϊκή η ατάκα του Swayze, στον μπαμπά της Μπέμπε, προς το τέλος του έργου: «Nobody puts Baby in the corner», η οποία μπήκε μέσα στις καλύτερες 100 ατάκες, στην ιστορία του κινηματογράφου. Το Soundtrack της ταινίας, εκπληκτικό, κέρδισε και Oscar, με διαχρονικά τραγούδια όπως: το ¨ The Time of My Life ¨, "Be My Baby", "Hey Baby", "Wipe Out" και το "She's Like the Wind", το οποίο έγραψε ο Swayze . Οι Billy Zane και η Sarah Jessica Parker, ήταν υποψήφιοι για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους αλλά ατύχησαν, βασικά η Jennifer Grey, έμοιαζε πάρα πολύ με την Parker. Κλείνοντας, η ταινία είναι πολύ καλή, έχει ωραίους χαρακτήρες, που άλλους λατρεύεις και άλλους που αντιπαθείς με το που τους βλέπεις, έχει τρομερή μουσική, όμορφη σκηνοθεσία, σχετικά ανάλαφρο σενάριο και γενικά σου αφήνει ένα πάρα πολύ καλό συναίσθημα.


Ποιον θα έπαιζα : Δεν θα έκανα κάποιο πρόσωπο της ταινία, θα ήθελα να ήμουν εκείνη η κακόμοιρη και μίζερη, γαλάζια ζακετούλα της Μπέμπε… Μα να πηγαίνει η αθεόφοβη σε επίσημη βραδιά και να φοράει την πλεκτή ζακέτα του παππού, που της έφτανε μέχρι το γόνατο;; Μετά βέβαια την πέταξε την ζακετούλα και άρχισε να κυκλοφορεί με το κορμάκι… ( «Άστα η Μπέμπε!!!!» )


Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου δείχνει την Μπέμπε να κάνει εξάσκηση στα βήματα της, πάνω στη γέφυρα, αλλά και οι σκηνές μετά, που έδειχναν την εξέλιξη που είχε η Μπέμπε, που από ζακετούλα, άρχισε να χορεύει με ένα μικροσκοπικό sexy κορμάκι!!!


Χειρότερη σκηνή : Όταν απολύουν τον Johnny και εκείνος φεύγει και από κάτω να ακούγετε το "She's Like the Wind" εκεί είπα ότι τελείωσε το έργο και μάλιστα ότι είχε το χειρότερο κλείσιμο σε ταινία. Τελικά, έκανα λάθος γιατί ο Johnny, δεν είχε πει ακόμα την ατάκα: «Nobody puts Baby in the corner».


Δες την : Γιατί είσαι σαν την Ξανθή, λατρεύεις τον Patrick Swayze, μέχρι δακρίων. Ακόμη δες την για την εκπληκτική μουσική, για τους χορούς, για τα φιδίσια κορμιά και φυσικά για το όνειρο του καλοκαιρινού έρωτα!!!


Μην την δεις : Γιατί μπορεί να θεωρηθεί ελαφρώς γλυκανάλατη και πως δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει εκτός από τραγούδι και χορό.


Με ποιον να την δεις : Με κάποια φίλη σου ή ακόμα και με την μαμά σου, που σίγουρα θα είναι από τις αγαπημένες τις ταινίες.


Μην την δεις με : Με κάποιο φίλο σου. Είναι ελαφρώς πιο ροζ ταινία, για να την δεις με έναν άνδρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis