fwto

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

SCARFACE (1983)





SCARFACE (1983)
Εναλλακτικός τίτλος: Give me the fucking gun!!!!!!!!!!
Πρωταγωνιστούν: Al Pacino, Steven Bauer,Michelle Pfeiffer. Σκηνοθεσία: Brian de Palma.

Υπόθεση: Το 1980 ο Fidel Castro επιτρέπει την απόβαση 125.000 Κουβανών μεταναστών στην Αμερική, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής και επανασύνδεσης με τους συγγενείς τους. Μέσα σε αυτούς είναι και 25.000 πρώην εγκληματίες και φυλακισμένοι....σε αυτούς ανήκει και ο ήρωας της ταινίας, Tony Montana (Al Pacino) και ο κολλητός του φίλος ,Manny Ribera (Steven Bauer) που κυνηγούν και αυτοί με την σειρά τους το "Αμερικανικό Όνειρο". Λίγο καιρό μετά την άφιξή τους στην Αμερική, προσλαμβάνονται απο έναν αρχιμαφιόζο και έμπορο ναρκωτικών και αναλαμβάνουν εκ μέρους του διάφορες "δουλειές" και συνεργασίες με άλλα άτομα της μαφίας, των ναρκωτικών και του υπόκοσμου γενικότερα!!!! Η φιλοδοξία του Tony όμως για δύναμη, εξουσία και χρήμα γρήγορα τον μετατρέπουν απο τσιράκι σε δημιουργό μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας εγκλήματος. Αλλά, όσο η δύναμη του μεγαλώνει το ιδιο συμβαίνει και με το εγωϊσμό του, τις φιλοδοξίες του αλλά και με τους εχθρούς που τον καταδιώκουν! Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να χάσει την εμπιστοσύνη του προς όλους, να τον κυριεύσει η αγάπη του για το χρήμα, να χάσει όλους τους αγαπημένους ανθρώπους του με την εγωϊστική συμπεριφορά του και τελικά να καταλήξει, ο ίδιος σε παράνοια και η αυτοκρατορία του στην πτώση....

Για πες, για πες: Σήμερα είχα τα νεύρα μου και τι καλύτερο απο το να δω μια ταινία για την μαφία, που ξέρεις σίγουρα οτι θα χει πιστολίδι, βρισίδι και αίμα....οπότε θα εκτονωθείς και συ βρε αδερφέ!!!! Έτσι λοιπόν, την έβαλα στο dvd, πήρα αρχικά μια τρομάρα όταν είδα την διάρκεια της (164 λεπτά παρακαλώ) και περίμενα να δω την γνωστή, ωμή γκανγκστερική ταινία!!! Αλλά, παρόλο που είχε τα γνωστά στοιχεία που αρμόζουν σε μια τέτοια ταινία, δηλ. αίμα, φόνους, απειλές, ξύλο, βρισίδι (ενδεικτικά σου λέω μονο ότι the "F" word και τα συνώνυμά της ακούγονται 226 φορές σ'ολη τη διάρκεια της ταινίας!) κτλ. κτλ. παρόλα αυτά όμως είχε μια....ποιότητα η ταινία που σε κάνει να την παρακολουθείς ευχάριστα και να συμπαθήσεις τους πρωταγωνιστές, που ναι μεν ειναι "κακοί" αλλά σε πείθουν οτι το κάνουν γιατί και αυτοί θέλουν απλά να ζήσουν μια καλύτερη ζωή!!!! Τραγικό το ξέρω αλλά εγώ πολύ τους συμπάθησα αυτούς τους μπαγάσιδες μαφιόζους και μη σου πω, οτι θα 'θελα να κάνουμε και παρέα!!!Ερωτεύτηκα τον Al Pacino, που μάλλον αυτός δίνει το όλο νόημα στην ταινία με την πάάάάρα πολύ καλή ερμηνεία του και γενικά, την κατατάσεις χαλαρά σε μία από τις κλασσικές ταινίες στο είδος της!!!

Με αρέσει: Ο Al Pacino ως λιγδιάρης, κάγκουρας αλλά φιλόδοξος Κουβανός μαφιόζος σε πείθει απόλυτα και για αυτό κατάφερε με αυτόν τον ρόλο-θρύλο του Χόλιγουντ να καταξιωθεί ως ηθοποιός και έκτοτε να αποτελέσει πρότυπο όλων αυτών των cult ηρώων σε αντίστοιχες ερμηνείες!!! Γενικά, πολύ καλό το καστ και οι έρμηνείες τους! Στην ταινία παίζει και η Michelle Pfeiffer που η σκρόφα είναι ολόιδια σχεδόν, σαν να μη πέρασε μια μέρα!!! Εγώ δεν θεωρώ οτι ήταν πολύ βάαιη ή αισχρή η ταινία! Μπορεί να ήταν τότε, το 1983, αλλά στις μέρες μας έχουμε δει και πιο σιχαμερές σκηνές και περισσότερες βωμολοχίες απ'ότι σ'αυτήν την ταινία! Αντίθετα, την βρήκα και αρκετά soft θα μπορούσα να πω!

Δεν με αρέσει: Καταρχάς, η μεγάλη διάρκεια της ταινίας που χε ως αποτέλεσμα να δημιουργείται "κοιλιά" σε ορισμένα σημεία!!! Υπήρχαν σκηνές που θα μπορούσαν να είναι και συντομότερες! Η σκηνοθεσία του Brian de Palma δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο μιας και η ταινία πιστεύω οτι βασίζεται περισσότερο στους χαρακτήρες παρά στην δράση! Δεν υπήρχε πολύ γρήγορη πλοκή, είναι η αλήθεια, γι' αυτό και "βάλτωνε" που και που!!! Η μουσική αδιάφορη, ούτε που θυμάμαι κάτι από τον ρυθμό του μουσικού θέματος (αν τπήρχε κάτι τέτοιο δηλ. ούτε που το πρόσεξα!!!).

Άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Η ταινία είναι ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1932!!! Το σενάριο έχει γράψει ο Oliver Stone παρακαλώ, ο οποίος μάλιστα εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε ένα θεματάκι με τον εθισμό του στα ναρκωτικά ( και άμα δεις την ταινία το καταλαβαίνεις αφού κάθε τραπέζι που προβάλλεται έχει επάνω του αραδιασμένη γύρω στα 2 κιλά και βάλε, ηρωίνη!!!). Και τώρα που μιλάμε για εθισμό βρε, μάντεψε ποιος άλλος είχε εθισμό, με το αλκοόλ αυτός όμως; Ναι βρε ατιμούλικο!!! Το βρήκες! Ο Al είναι!!! Όμως είμαι σίγουρη οτι δεν θα μαντέψεις το ίδιο σωστό και την ηλικία που άρχισε αυτό το "χόμπυ"!!! Θα στο πω εγώ και μετά να σε δω αν θα επιτρέψεις στην ανηψούλα σου-αδερφή σου- ξαδέρφη σου να πάει στο χορό του σχολείου ή στην 5ήμερη! Ηταν μόλις........ 12 χρονών!!! Και τώρα που το σκέφτομαι.....και γω αμέσως μετα το τέλος της ταινίας άνοιξα να πιω μια μπύρα.... Χριστέέέέέέ μου!!!! Λες να το χει η ταινία και όλοι μαζί, συντελεστές- θεατές να καταλήγουμε σε κάποιο είδος εθισμού? Αν την δεις και συ....τσέκαρε το μετά οκ?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis