fwto

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

THE HURT LOCKER(2008)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ!

Παίζουν:JEREMMY RENNER,ANTHONY MACKIE,BRIAN GERAGHTY,GUY PIERCE,RALPH FIENNES
Σκηνοθεσία: KATHRYN BIGELOW

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ :ΠΟΛΕΜΙΚΗ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Βρισκόμαστε στη Βαγδάτη το 2004. Ο αμερικανικός στρατός καθημερινά αφοπλίζει αυτοσχέδιες βόμβες.Μία μέρα ο αρχηγός της ομάδας των πυροτεχνουργών(GUY PIERCE)βρίσκει τραγικό θάνατο ,όταν μία βόμβα που προσπαθεί να αφοπλίσει, εκρύγνηται..Την θέση του αναπληρώνει ο WILLIAM JAMES(JEREMMY RENNER)ένας απείθαρχος και ριψοκίνδυνος στρατιώτης που δεν υπολογίζει τους κινδύνους.Με τη στάση του όμως αυτή σύντομα έρχεται σε ρήξη με τους υπόλοιπους συναδέλφους του και ειδικότερα τον J.T STUBBORN(ANTHONY MACKIE), και τον OWEN ELDRIDGE(BRIAN GERAGTHY).

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Εντάξει , το ξέρω έχουμε δει τόσες πολεμικές ταινίες που εκθειάζουν τον αμερικανικό στρατό και το πόσο καλοί πατριώτες είναι όλοι τους και άλλα τέτοια προπαγανδιστικά και εξοργιστικά θα έλεγα, που αμέσως σκέφτεσαι ''ωχ αντε πάλι πλύση εγκεφάλου μπροστά στα μάτια μου!!!!''
Αυτή είναι η μια πλευρά της ταινίας που ομολογώ διαφαίνεται και εδώ όπως, πολλοί ίσως να παρατήρησαν αν την είδαν, αλλά έχω την εντύπωση ότι η ταινία προχωράει και λίγο παραπέρα εστίαζοντας περισσότερο .στην ψυχολογική κατάσταση και όσα βιώνει ένας στρατιώτης.
Από τη μία έχουμε τον απείθαρχο στρατιώτη W.JAMES που πραγματικά το έπαιζε πολύ μάγκας (μέχρι και μένα μου έσπασε τα νεύρα!)που δεν λογάριαζε τίποτα και κανέναν αλλά στο τέλος διαπίστωσε ότι η στάση του αυτή εννοείται έχει συνέπειες για τους άλλους!Από την άλλη είναι ο J.T STUBBORN ένας πολύ συνειδητοποιημένος στρατιώτης που εκτελεί πάντα το καθήκον του και ακολουθεί πιστά τις διαταγές αλλά στο τέλος ανακαλύπτει πως φοβάται για τη ζωή του και αναλογίζεται τι έχει εγκαταλείψει τελικά για χάρη του στρατού και ο τρίτος ο OWEN ELDRIDGE ζώντας τη φρίκη του πολέμου ανακαλύπτει πως ίσως δεν αξίζει να πολεμάς για την πατρίδα σου όταν σκέφτεσαι ότι θα χάσεις την ίδια σου τη ζωή.
Δεν θα μπορούσα να παραλείψω να μιλήσω για το τέλος της ταινίας όπου τελικά ο πρωταγωνιστής μας ανακαλύπτει πως ο μόνος λόγος που πολεμά και δεν λογαριάζει τη ζωή του, είναι γιατί τελικά δεν υπάρχει κάτι τόσο σημαντικό που να δίνει νόημα στη ζωή του.Άκρως διχαστικό τέλος :από τη μία άκρατος πατριωτισμός,γενναιότητα και φανατισμός , και από την άλλη η τραγική μοίρα του πρωταγωνιστή που διαπίστωσε πως δεν υπάρχει κάτι που να αγαπά τόσο, πίσω στην πατρίδα ώστε να εγκαταλείψει το μέτωπο.
Γενικά μου άρεσε πολύ σαν ταινία , αν και ομολογουμένως σεναριακά σε κουράζει αφού βλέπεις στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας να αφοπλίζουν βόμβες οκ!έλεος!, αλλά παρόλα αυτά δημιουργεί πολλά ερωτήματα κάνοντας σε να την παρακολουθείς και με ένα ενδιαφέρον.
Η σκηνοθεσία είναι όντως καταπληκτική ,πραγματικά εδώ δεν αμφισβητώ τίποτε , έχεις την αίσθηση ότι παρακολουθείς ντοκυμαντέρ ώρες ώρες(μπράβο Kathryn που είσαι η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που πήρες το οσκαρ σκηνοθεσίας,μας έβγαλες ασπροπρόσωπες!) πολύ άμεση , ωμή σκηνοθεσία πολλές φορές , χωρίς όμως να γίνεται αποκρουστική, όλα τέλεια απλά.
Έχοντας παρακολουθήσει τις 9 από τις 10 υποψήφιες ταινίες για όσκαρ 2010 (ΑVATAR, A SERIOUS MAN , AN EDUCATION , HURT LOCKER, PRECIOUS, BLINDSIDE., UP, DISTRICT 9, UP IN THE AIR, INGLOURIOUS BASTERDS) θα έλεγα οτι το HURT LOCKER που σάρωσε φέτος στα βραβεία (6 ΟΣΚΑΡ), δεν είναι αριστούργημα , όπως θέλουν να μας παρουσιάσουν, αλλά μία αρκετά καλογυρισμένη ταινία με άψογη σκηνοθεσία.ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ KAI O ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ!

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ


ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?(ΓΕΛΙΟ)-0\5 ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΣΥ ΘΑ ΓΕΛΟΥΣΕΣ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!


ΘΑ ΚΛΑΨΩ?(ΚΛΑΜΑ)-0\5 ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΕΝ ΚΛΑΙΣ!


ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ??(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-0\5 ΣΟΥ ΣΦΙΓΓΕΤΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ!


ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-4\5 ΠΟΛΛΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΤΙΝΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΕΣ, ΩΜΟ, ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ!ΕΙΔΙΚΑ Ο ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΠΟΥ ΑΘΕΛΑ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΚΑΖΙ Η Ο 12ΧΡΟΝΟΣ-ΒΟΜΒΑ ΑΠΛΑ ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΟ!


ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-3\5 ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΜ ΜΠΟΥΜ ΑΛΛΑ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ!


ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-4,5\5 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ.ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΡΑΣΗ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ, ΑΦΟΣΙΩΣΗ,''ΖΩΗ'' ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΒΑΡΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΡΩΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ!


ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)- 5\5 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ,ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΩΣΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΠΟΥ ΤΙΝΑΖΟΝΤΑΙ!ΑΨΟΓΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΑ!


ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)-3\5 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΜΕ ΤΟ ''KNYBER PASS'' ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ KAI 2 OSCAR ΜΟΝΤΑΖ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΕΦΕ!


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:7\10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis