fwto

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Life of Brian


Υπόθεση : Έχουμε τα πρώτα Χριστούγεννα και οι 3 μάγοι επισκέπτονται την μικρή φάτνη, για να προσφέρουν τα δώρα τους στον Βασιλιά των Βασιλέων τον Brian, αλλά το αστέρι μετακινείτε λίγο πιο κάτω, έτσι οι μάγοι παίρνουν πίσω τα δώρα και τα προσφέρουν τελικά στο μικρό Χριστό. Πάνω κάτω έτσι ήταν όλη η ζωή του Brian, με τους Εβραίους να αναζητούν έναν πνευματικό αλλά και πολιτικό ηγέτη, να καταλήγουν από λανθασμένα (και παράλογα) σημάδια, στον Brian. Τον ανακηρύσσουν Μεσσία και ενώ εκείνος προσπαθεί μάταια να τους πείσει για το αντίθετο, βρίσκει τον εαυτό σου σε τρομερούς μπελάδες, μέχρι που έρχεται η ώρα για την σταύρωση του (όπως συνήθιζαν εκείνες της μέρες), αλλά ακόμα και εκεί δεν καταφέρνει να βρει την ησυχία του.


Κατηγορία ταινίας : Ευλόγησον


Γενικά : Εγώ τις υποσχέσεις μου τις κρατάω, έταξα συνέχεια για τους Monty Python και με περηφάνια σας παρουσιάζω το ¨Life of Brian¨. Όπως έχω αναφέρει στο ¨Monty Python and the Holy Grail¨, έτσι και εδώ θα πω στα γρήγορα ότι οι Monty Python ήταν μια ομάδα Βρετανών κωμικών ηθοποιών, που ήταν οι δημιουργοί πολλών ταινιών, μουσικών δίσκων, βιβλίων και musicals. Τα κωμικά και σατυρικά έργα τους επηρέασαν την παγκόσμια βιομηχανία θεάματος, σε σημείο να δημιουργηθεί ο όρος Pythonesque, για να περιγραφεί κάθε τι, που θύμιζε κάτι από την δουλειά των Monty Python. Στο ¨ Life of Brian ¨, γίνετε η εξιστόρηση της ζωής του Brian, στα χρόνια που ζούσε ο Χριστός, οπότε καταλαβαίνεις αμέσως, πως αυτή η ταινία καταπιάνεται με τον Χριστιανισμό και όλα τα παρεμφερή της εποχής εκείνης, όπως η ρωμαϊκή αυτοκρατορία ή η καταπίεση της γυναίκας. Στον περισσότερο κόσμο, η διακωμώδηση του Χριστιανισμού, μπορεί να προκαλέσει τρελά γέλια, αλλά αν το δει κάποιος φανατικός της θρησκείας, θα το θεωρήσει μέγα βλασφημία. Κάτι τέτοιο βέβαια έγινε, από πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες το 1979, την χρονιά δηλαδή που βγήκε στους κινηματογράφους η ταινία, με αποτέλεσμα την απαγόρευση της. Ολόκληρη η ομάδα των Pythons συμφωνεί, ότι η συγκεκριμένη ταινία, ήταν το αποκορύφωμα τους, καθώς όλες οι συγκυρίες ήταν με το μέρος τους. Δεν υπήρχαν σκηνοθετικές αλλαγές, της τελευταίας στιγμής, ο Graham Chapman ήταν επιτέλους νηφάλιος, οι καιρικές συνθήκες ήταν άψογες (σε σχέση με το "Holy Grail") και η συνοριακή δουλειά, ήταν ότι καλύτερο είχαν να προσφέρουν. Τώρα για την ταινία, τι να πω;;; Τρέλα και με τον παραλογισμό στο μεγαλείο του. Τρομερές σκηνές όπως, όταν ο Brian καλείτε να γράψει στους τοίχους του Ρωμαϊκού ανακτόρου την λατινική φράση «Έξω Οι Ρωμαίοι Από Την Πόλη» και τον πιάνει ένας φρουρός στα πράσα και αντί να τον φυλακίσει του κάνει μαθήματα λατινικών, για το πώς θα γράψει την φράση σωστά (μου θύμισε, την εποχή που άλλαζα και εγώ φράσεις στα λατινικά). Άλλη κορυφαία στιγμή του έργου, η σκηνή του δημόσιου λιθοβολισμού, όπου βλέπουμε γυναίκες (που τις υποδύονται άντρες) να είναι ντυμένες σαν άντρες και να μιλάνε με βαριά φωνή, πετώντας πέτρες, όποτε έβρισκαν ευκαιρία (πρέπει να την δεις, για να καταλάβεις πόσο τέλεια είναι!!!). Τέλος πάντων, δεν ξέρω τι άλλο να σου πω, πάνω κάτω το νόημα το έχεις πιάσει, γιατί είσαι και έξυπνος, η ταινία είναι καταπληκτική, τρελό χιούμορ και βρετανική (γλυκιά) ειρωνεία, που θα σε κάνει να λιώσεις στο γέλιο.


Ποιον θα έπαιζα : Θα ήθελα να παίξω την μάνα του Brian, έναν από τους κωμικότερους ρόλους του έργου!!!


Αγαπημένη σκηνή : Η πρώτη κιόλας σκηνή, με τους 3 μάγους, που φτάνουν στην φάτνη. Μπαίνοντας μέσα βλέπουν μια γυναίκα να κοιμάται, την ξυπνάνε, εκείνη τρομάζει και πέφτει από το σκαμπό και τους βρίζει, που μπαίνουν στις ξένες φάτνες 2 η ώρα την νύχτα. Την άσχημη αυτή γυναίκα, την υποδύεται άντρας, αυτό το αναφέρω για να καταλάβεις την γελοιότητα της σκηνής. Σε αυτή την πρώτη σκηνή θα ακούσεις πολλά ακόμα άκυρα, όπως τι ζώδιο είναι το μωρό, αν η σμύρνα είναι τελικά άγριο ζώο και αν οι μάγοι θα λιβανίζουν το παιδί, για πολλή ώρα. Γενικά είναι η καλύτερη πρώτη σκηνή, που θα μπορούσε να γίνει, γεμάτη, αστεία και σουρεαλισμό.


Χειρότερη σκηνή : Ξαφνικά ο Brian, πέφτει από έναν πύργο και σώζετε από ένα διαστημόπλοιο, το οποίο αφού κάνει μια βόλτα στον γαλαξία, επιστρέφει και γκρεμίζετε κάτω από τον πύργο, που πριν από λίγο είχε πηδήξει ο Brian. Η εμφάνιση του διαστημόπλοιου και τον εξωγήινων, φυσικά και δεν αναφέρετε περαιτέρω, σαν να μην έγινε και την κατατάσσω ως χειρότερη, γιατί δεν έχει καμία συνοχή ή μεγάλη σημασία για την ολοκλήρωση του έργου.


Δες την : Γιατί θεωρείτε μια από της πιο κωμικές ταινίες του αιώνα και είναι στην 148 θέση, της λίστας, με τις 250 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών (Σύμφωνα με το IMDB). Ακόμη δες την για το γέλιο, που θα σου προσφέρει απλόχερα και γιατί πλέον θεωρείτε κλασσική!!!


Μην την δεις : Θα σου πω τα κλασσικά. Το Αγγλικό χιούμορ είναι λιγάκι περίεργο και αν δεν σου αρέσει ένα αστείο, μπορεί να βαρεθείς, καθώς σε πολλές σκηνές το αστείο μπορεί να κρατήσει αρκετή ώρα. Τώρα ο άλλος λόγος, για να μην την δεις είναι αν είσαι πολύ θρήσκος, οπότε υπάρχει η πιθανότητα να προσβληθούν τα πιστεύω σου. Πέρα από αυτά δεν έχεις άλλους σοβαρούς λογούς, για να την χάσεις.


Με ποιον να την δεις : Όπως και στο ¨Monty Python and the Holy Grail¨, έτσι και εδώ, θα σου πω να μαζέψεις όλους τους φίλους σου, να πάρετε πίτσα και μπύρες και να καθίσετε να δείτε αυτή την απίστευτη ταινία.


Μην την δεις με : Με καμία θεούσα φίλη σου. Θα το κάψει το DVD και μετά θα θυμιατίζει όλη την μέρα το σπίτι, για να εξαγνιστεί.


P.S. : Εξωτερική πληροφορία από την συνάδελφο – Blogαγωνίστρια Κατερίνα. Η ταινία ξανά βγαίνει σε επιλεγμένους θερινούς κινηματογράφους, αυτό το καλοκαίρι!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis